Public Republic Art Studio

Фотоизложба за „малките хора” под надслов „Светът на L.P.” в Пловдив

12 октомври, 2009 от · Няма коментари

Маргарита Друмева

В рамките на Международните фотографски срещи този месец в гр.Пловдив ще бъде открита фото изложбата на Антоан Божинов „Светът на L.P.” Темата е „малките хора”, т.е. „малки” като наистина малки, които не са достигнали обичайния физически ръст, но пък със същата като на „порасналите” сила заявяват своето активно присъствие в обществото ни.

Антоан Божинов – един от водещите български фотографи, председателят на фондация „Фодар”, преподавателят в Софийския университет не за пръв път изразява своята социална ангажираност и алармира за проблемите в „задния двор на живота” чрез художествените средства на фотографията.

Важно е онова, което „вижда” фотообективът, да стане достояние на повече хора, за да забележим „малките”, които са около нас и които всъщност имат големи проблеми.

„Виждаме ги рядко. Защо? От една страна, общите пространства не са съобразени с техните нужди. Което затруднява извършването на съвсем прости действия като пазаруване, достъп до здравни заведения, държавни и общински сгради, ползване на градския транспорт. От другата е неприятното сепване, ироничните погледи, подхвърлените реплики и неприязън, които срещат навън”. / Антоан Божинов/

Ниският ръст е следствие на повече от 350 заболявания, понякога и на небрежност от страна на лекарите. Въпреки това те не са „болни” хора, по-скоро – различни. Не живеят според нашите правила, макар да имат същите нужди. Съществуването им близо до нас може би е знак за степента на узряването ни като общност.

Защото хората с увреждания в България имат общност, помагат си взаимно, общуват помежду си както членовете на едно истинско семейство. Научили са се да живеят заедно, да бъдат едно цяло. Може би точно затова наричат себе си „различни”. Ние, „големите” българи, май че имаме твърде много неща, на които можем да се научим от „малките”.

„Свикнали сме да търсим полярното и противопоставянето. Като че ли още не сме се оттърсили от еднородността и парадността на онова общество, отпреди 20 години, което навсякъде слагаше стени и прегради. Ако се огледаме в природата наоколо, ще срещнем толкова много и различни божии създания, че ако тръгнем да ги поляризираме и противопоставяме, няма да ни стигне енергията на вселената… Не можем да им лепим етикети и да ги маргинализираме. Какъв е броят на малките хора в България? – няма статистика. Може да са двеста, триста, хиляда… ” /Антоан Божинов/

Изложбата ще бъде открита на 16-ти октомври в къщата „Мексиканска графика” в Стария град от 18.30ч. Тя се организира с подкрепата на Фондация “Работилница за граждански инициативи”, Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа. Реализацията на проекта е с активното съдействие на Национална организация „Малки Български Хора”.

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай