Public Republic Art Studio

Катманду – сърце, голямо като небето

29 септември, 2009 от · Няма коментари

Из книгата „За свещените крави и качеството на дните” на Юлиан Ангелов

hramat  swayambhunath

…В противоположния край на града е ступата Сваямбхунатх. Сваямбху е толкова свято място за будистите в Непал, че според тях поклонението тук носи тринайсет милиарда пъти по-голяма полза, отколкото където и да е другаде.

На път за Сваямбху минавам край самотен малък храм до брега на река Вишнумати. Районът около храма се казва Биджешвари – в чест на едноименната индуистка богиня. Навремето това е било мястото за екзекуции в непалската столица. И до ден-днешен непалец за нищо на света не би се заселил доброволно да живее тук, тъй като наоколо бродят изгладнели кръвожадни духове.

От храма се чува монотонно биене на камбана. Чудя се каква е причината за този затормозяващ съзнанието звук. Когато доближавам, пред очите ми се показва увит в чаршаф труп, положен на брега. До него е седнала неподвижно жена, загледана с празен поглед във водата. Укорявам се за проявеното любопитство и продължавам към Сваямбху.

Наблизо има още един храм – Шантипур, в който през пети век се зазидал жив светецът Шанти Шри. Непалските хроники разказват, че в 1658 г. невиждана суша обхванала страната и заплашвала да опустоши посевите. Владетелят – Пратап Мала, не могъл да се справи с природното бедствие и отишъл до Шантипур, за да се помоли на светеца за помощ.

В храма го очаквали куп препятствия, с които висшите сили искали да изпитат решителността му. По думите на самия крал, той минал първо през зала, в която “прилепи с големината на хвърчила дойдоха да убият светлината”. По-нататък срещнал “духове, които се хранят с мърша”. Те сграбчвали в лапите си всеки, който се изпречел пред очите им.

Накрая Пратап Мала бил обкръжен от змии, които “ако не можеш да усмириш, като им поднесеш мляко, те преследват и се увиват около теб. Успееш ли да ги укротиш, можеш да ходиш отгоре върху телата им”. След всички перипетии кралят се добрал до мястото, където Шанти Шри бил потънал в медитация от векове. Светецът чул молитвите на краля, направил една от своите магии и скоро над Катманду се появили дъждовни облаци. Градът бил спасен от сушата.

kathmandu induistka ceremonia

Изкачвам 350-те стръмни стъпала, които водят до Сваямбхунатх, и се озовавам пред белосаната ступа, за която твърдят, че е на над 2000 години. Преди две хилядолетия долината била дъно на езеро, в което живеели гигантски змии. В средата на езерото имало лотос, който изникнал от нищото (на санскрит – сваямбху).

Будисткият светец Манджушри разсякъл с меча на просветлението околните планини, езерото изтекло и хората се заселили в тази плодородна земя. На дъното на образувалата се долина потекла река Багмати, забързана за срещата си с величествената Ганг в равнините на полуостров Индустан. Лотосът в езерото се превърнал в хълм, на който Манджушри построил светилището Сваямбхунатх.

Според легендата Манджушри отрязал косата си на хълма Сваямбху. От кичурите, които паднали на земята, поникнали дървета, а въшките по тях се превърнали в маймуни. Манджушри ще да е имал сериозен проблем с паразитите, защото в района на Сваямбхунатх между краката на поклонниците сноват цели стада полуопитомени маймуни. Заради тях светилището е наричано и Храма на маймуните. Подскачащите четириноги са свещени животни и благочестивите непалци им дават храна. Но и без това маймуните не остават гладни. Докато препускат около ступата или седят върху главите на каменните статуи на будистки божества, те се чудят единствено как да откраднат нещо за ядене. Най-често тяхна жертва са разсеяни туристи, които държат плодове или сандвичи в ръка.

Маймуните имат слабост и към фотоапаратите – дръпват камерата от ръцете на нейния притежател и с един скок се озовават на върха на някое дърво. Сред клоните започват да чоплят копчетата и да гризат обектива. Скубещият косите си турист може да върне откраднатото, само ако замерва лакомите маймуни с банани и те хвърлят фотоапарата на земята, за да уловят плодовете.

Качвам се на издигната срещу ступата тераса. По четирите позлатени страни на светилището са нарисувани всевиждащите очи на Буда, а между тях има нещо като нос – непалският знак за “едно”, който символизира единното начало в природата. В която и точка да се намирам, имам чувството, че този загадъчен поглед ме следи неотменно.

kathmandu_prodavach_na_boya_za_tochki_na_cheloto

Хълмът Сваямбху е най-високата точка в Катманду. При ясно време оттук се вижда цялата Долина на Катманду. Но не и в ден като днешния, когато смогът и оловното небе са надвиснали над града като лепкаво кармично наказание за жителите му. Само през есента, когато мусонните дъждове измиват горещините и праха от улиците на непалската столица, над нея се показва кристално чисто небе.

Казват, че очите на всеки, който се загледа нагоре в такъв момент, стават небесносини. Тогава висшите селения са отворени и по стълба от светлина боговете слизат в Долината на Катманду, за да се забавляват и да починат от космическите си задължения, а хората могат да се качат на небето и да погледнат Катманду и надвесените над него Хималаи от височината на летящ ангел. Поне така е било във времената, когато хората са живеели на земята, преизпълнени с блаженство, знание и добродетели, а цялата долина се е наричала Девбхуми (Дом на боговете).

Оставам в Сваямбхунатх до вечерта, за да видя как последните отблясъци на залеза потъват зад хималайските върхове. Над Катманду се спуска непрогледна тъмнина. Мрак, за който крадците и влюбените могат само да мечтаят. Бледа жълтеникава светлина осветява само страните и купола на Сваямбхунатх. Преди да се прибера в Тхамел, поглеждам за последно към ступата. Както винаги, очите на Буда не изпускат нито за миг от поглед непалската столица и нейните обитатели.

Книга Юлиан Ангелов

Книгата „За свещените крави и качеството на дните” на Юлиан Ангелов може да намерите във всички книжарници на Хеликон, Книгомания, ”booktrading”, Писмена, Пингвините или да поръчате на e-mail: [email protected]

Рубрики: Frontpage · Около света

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай