Public Republic Art Studio

“Своеобразие” — българо-румъно-германска писателска среща

25 септември, 2009 от · 2 Коментара

Гьоте-институт, България организира от 25 до 27.09. 2009 трета по рода си среща на автори от България, Румъния и Германия

Kniga
Снимка: stephmcg

Дали Европейският Изток не е всъщност Европейският Запад, но без неговото благополучие?
И въобще, доколко Източна Европа е съпоставима със Западна Европа по отношение на структури, култура и морал? Защо непрекъснато се появяват недоразумения и клишета като това за “румънската ленивост” или “България като турска тоалетна”, което в момента предизвиква противоречиви мнения в Брюксел.

Интеграция, хармонизиране, приравняване гласят вълшебните формули на Брюксел. Те прикриват онова, от което мнозина в Европа се страхуват: многообразието на европейските култури, традиции и езици. Западът се страхува от вируса на културата и начина на живот на Изтока, а Изтокът – от оформяне по образците на Запада.

Макар интеграцията между народите, привеждането в съответствие на законодателствата и изравняването на жизнения стандарт да са политически важни и правилни цели, онова, което всъщност обогатява Европа, е точно нейното културно многообразие – както и своеобразието на различните култури, изразено чрез упоритост, съпротива и дори признание за национална принадлежност.

На 3-тата Международна писателска среща писатели от Германия, Румъния и България ще насочат своето внимание към онова, което излиза извън схемите и шаблона на собствената им култура. Своеобразието като необходимост и продуктивна сила ще бъде в центъра на дискусиите и четенията на Теодора Димова, Каиус Добреску, Нора Юга, Мирела Иванова, Ян Конефке, Уте-Кристине Круп, Алек Попов, Тобиас Лемкул (водещ).

Гьоте-институт, България
ул. Будапеща № 1

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

 • Емилиян Николов // 25 сеп, 2009 //

  От колко часа е? Защото и аз получих такава информация по пощата, но без точния час.

 • Natalie // 25 сеп, 2009 //

  Здравейте,

  Благодаря за интереса.

  Ще допълня информацията:

  Работната писателска среща е на 25./26./27.09. от 10 до 17 часа, 13-14 часа обедна почивка.

Коментирай