Public Republic Art Studio

Едуардо Морено: Успехът не се състои в парите или славата, а в ежедневното удовлетворение

19 септември, 2009 от · Няма коментари

Интервю на Ани Василева с Едуардо Морено
Превод от английски език: Яна Радилова

От една година съм в света на фотографията, но съм привлечен от изкуството откакто се помня. Когато бях може би на 4 години, обичах да рисувам. На тийнейджърска възраст правих кратки филми. Доста добре усвоих изкуството на графиката. Винаги има някакъв източник, който ме изпълва с образи, намиращи израз във всякакъв вид изкуство, и това ме прави щастлив.


Ти сподели с нас, че си започнал с рисуването, след това си продължил с правенето на филми, а от една година си фотограф. Коя е следващата ти стъпка? Скулптурата, може би?

Ха ха… всъщност, сега възнамерявам да завърша обучението си по фотография и да подобря работата си в модната фотография. Може би бих искал да публикувам книга със снимки, съдържаща модерни танци, танго и други видове танци, снимайки това изкуство на улицата.


Коя е твоята муза и какво поддържа стимула ти да твориш?

Моята муза определено са жените, от естетична гледна точка. Но животът ми се върти около музиката, филмите и изкуството. От малък съм усвоил не само визуалното изкуство, но и движенията и музиката, в които възникналите идеи се смесват и преплитат, също както и в снимките.

Коя е най-силната човешка емоция според теб и каква снимка може да я изрази по най-подходящия начин?

Любовта. Първите ми снимки са ефектни заради способността си да улавят моментите, изпълнени с любов, по различни изразителни начини. Но аз се опитвам да пресъздам по-близки, по-интимни моменти в своите снимки.

Най-изразителната ми снимка е наречена „истинска любов”. Заснех я на плажа на Антофогаста в Чили и беше изключителен миг.

Истинска любов

Истинска любов

Коя е най-красивата част от човешкото тяло?

Трудно е да отговоря на този въпрос, защото за мен тялото като цяло се намира в хармония или противоречие, всички части взаимно се допълват. В тялото трябва да има хармония, както и в живота, да е красиво като живота. Ако трябва да посоча само една част от човешкото тяло, може би това са изтънчените черти на лицето, след това дългите крака и бедрата.

Каква е ролята на интуицията в твоята работа?

Тя е много важна за мен, когато мисля за оформлението .на снимката. Достигнал съм такъв етап от живота си, в който животът ми се върти около фотографията и всичко може да се превърне в обект на снимките. И има моменти, в които интуицията, породена от нуждата да улавям нещо, без да съм задължен да го правя, е като въздуха или храната за мен. На този етап не мога да отида някъде или да направя нещо без фотоапарат в ръката си.

Какво представлява идеалната снимка?

Има основни правила, които имат значение за една снимка, особено светлината, сенките и т.н. Но освен това, мисля, че най-важният елемент е предаването на емоция, дори припомнянето на изминал момент от нечий живот.

Какво изпита, когато видя първата си публикувана снимка?

Всъщност първата ми публикация на снимка беше в списание за изкуство. Сега радостта да видя снимките си на диск, флаер, картичка, реклама, ме изпълва, кара ме да чувствам силната връзка с хората, чието мнение постоянно ме вълнува в моята работа.

Без съмнение, най-голяма емоция изпитах, когато видях моите снимки на изложбата в Католическия университет в Сантяго, Чили. Намирах се сред велики фотографи. Участвах в това състезание с повече от 700 души и спечелих четвърто място. Бях правил снимки само три месеца и осъзнах, че има нещо хубаво, което мога да дам на света. В този момент реших да се посветя изцяло на фотографията.

Snimki

Snimka s kotki

С какво щеше да се занимаваш, ако не беше фотографията?

Не мисля, че съм творец; смятам, че ми трябват много години и смирение, за да работя върху големи фотографски проекти. Но освен това, аз живея с изкуството, слушам много музика, чета, гледам филми и стотици снимки всеки ден. Това правя наред с дишането и яденето. Човешко е, както и любовта, секса и работата. Честно казано, не бих могъл да правя нещо друго, иначе щях да се чувствам изгубен.

Дай ни съвет как да постигнем успех в живота си и нещата, които правим.

Преди няколко месеца учех право и наистина го харесвах, но не толкова, колкото фотографията. Има неща, които обичаш, които ти носят радост и удоволствие при правенето им. За мен това е фотографията: тя е най-чистото щастие. Правете това, което ви прави щастливи, това трябва винаги да е главният ви приоритет. Няма друг начин да постигнете успех в живота си. Успехът не се състои в парите и славата, а в ежедневното удовлетворение.


Казва го един много, много щастлив човек

Повече фотографии на Едуардо Морено може да видите на:
личната му страница
и във flickr.com

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Сцена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай