Public Republic Art Studio

Една различна българска сватба с Невена

30 август, 2009 от · 1 Коментар

Интервю на Мира Димова с Невена Жекова
Снимки: Ваня Ковачева

Невена Жекова

Невена е на 31 години. Завършила е PR в Софийския университет. Занимава се с народни танци и се интересува от всичко свързано с българския фолклор и обредност.

сватба

Как се роди идеята да се занимаваш с организирането на традиционни български сватби и защо?

Не помня – не се случи изведнъж, а като следствие на интересите, които имам в сферата на българския фолклор. Може би съзнателно нещата поеха в тази посока през 2000 година.

сватба

Тогава на Националния фолклорен събор в Копривщица осъзнах колко малко знам и познавам нашия фолклор, обреди и традиции за разлика от чужденците, дошли тогава от цял свят – Япония, САЩ, от цяла Европа, които играеха по-добре от мен хоро, пееха български народни песни, познаваха обичаите ни.

сватба

Тогава реших, че мога да направя нещо, което да върне хората към тези традиции, към отминалите обичаи и вярвания, за да не забравяме откъде сме тръгнали.

сватба

А българската народна сватба е плетеница от много фолклорни елементи, всеки ритуал е изпълнен с много символика, всеки обичай е следствие на различни народни вярвания.

сватба

Какво точно предлагаш на желаещите да започнат съвместния си живот по стар български обичай в Копривщица?

Цялостна организация, съдействие, подкрепа и насока във взимането на решенията за сватбения ден.

сватба

Разяснявам им какво представлява българската традиционна сватба, какъв е смисълът на всеки елемент, заедно избираме как да протече сватбеният ден/дни, до колко етно елементите да бъдат част от целия замисъл. От избора на ритуалите, носиите, подаръчетата до начините на провеждане на тържеството – на открито с чеверме или в ресторант – поемам цялата организация.

сватба

Копривщица е град, запазил старовремския си дух и облик и е прекрасно място за провеждане на традиционни български сватби, но аз давам консултации и на хора, които са избрали да сключат брак и на друго място. Наблягам на традиционните сватби, но правя и модерни, макар, да си призная, винаги гледам да вплета по някой етно елемент и в тях.

сватба

Кои са най-интересните и предпочитани ритуали в традиционната българска сватба?

Сватбите едно време са били по 4-5 дни, дори и повече като се започне от подготовката, провеждането и се приключи със следсватбените обреди. Целият този „сватбен” период е наситен с много ритуали.

сватба

Някои от тях за се запазили и днес в модерната сватба – хвърляне на жито и дребно парички, разчупване на питка над главите на младоженците, лисване на менче с вода, кумското хоро, захранване на младите от свекървата.

сватба

Други интересни елементи, които липсват в модерната сватба, са ритуалното бръснене на младоженеца, сплитането и забулването на булката, изпитанията, на които се подлага младоженецът преди да вземе булката, направата на сватбено знаме и кумско дръвце, разбулване и наричане на китки, което заменя хвърлянето на булчинския букет.

сватба

сватба

Разбира се, това са малка част от ритуалите и етно елементите, които могат да се включат в една сватба, организирана по стар български обичай.

сватба

Какви хора избират това по-нестандартно сватбено тържество?

Не мога да ги обобщя – различни хора. Има такива, които са запознати доста добре или отчасти с обредността на българската сватба, а има и такива, които нямат никаква представа, но искат да се научат.

сватба

Може би общото е желанието да имат различна сватба, да се докоснат до традициите и до начина на възприятие на бабите и дядовците си.

сватба

Какви други услуги предлагаш на сайта си www.cherga.net?

Освен сватби, организрим всякакви тържества – кръщенета, юбилеи, рождени дни. Също така правя и приключенски тиймбилдинг – под формата на игри със състезателен елемент се опитвам да запозная хората с частица от българската история, поезия, обредност, фолклор. Всеки би могъл да участва, има игри с различна натовареност.

сватба

Съдействам и при организирането на почивка в Копривщица, по-скоро организиране на свободното време, насочвам хората какво могат да правят в града, как могат да се забавляват.

сватба

Имаш ли планове или идеи за разширяване на дейността си?

Разбира се, постоянно ми хрумват нови идеи, които смятам да развивам и въвеждам в действие. Всички те са свързани пряко с българския фолклор и с Копривщица.

сватба

Рубрики: Frontpage · Lifestyle

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • С.Котова // 8 дек, 2011 //

    Много красиви младоженци и истинска българщина! Изумих се!

Коментирай