Public Republic Art Studio

“Българска фотография – Избрано” представя Фотографска Академия в НГХ София, 12 – 30 август

14 август, 2009 от · Няма коментари

Едно от най-значимите фотографски събития за последните 20 години ще се състои в Националната художествена галерия в София.

На 12.08.2009 г. от 19 ч. ще се открие изложбата „Българска Фотография – Избрано”.

Колекцията прави своеобразен преглед на историята на българската фотография за периода 1916 г. – 2009 г. В нея са представени 381 фотографии от над 100 от най-изявените български автори през годините.

Името „Избрано” не е случайно, тъй като изложбата се организира по повод 10 годишнината „Национално сдружение Фотографска Академия” и представя подбор от най-доброто от архива на организацията, който наброява над 5000 творби.

Изложбата може да бъде посетена до 30 август.

Издаден е албум, който включва не само фотографии, показани в изложбата, но и други емблематични кадри от българската фотография, подбрани от архива на сдружението.
Той може да бъде закупен по време на откриването, както и в офиса на Фотографска Академия.

За повече информация: Фотографска Академия

Ето и някои снимки, влезли в историята на българската фотография.

10 години Национално Сдружение Фотографска Академия Янка Кюркчиева

От 12 март 1999 г. – рождената дата на Фотографска Академия, са изминали само 10 години. Ентусиастите – основатели имаха за своя идея създаването на такова сдружение, което ще обедини усилията на хората, работещи в толкова разнолика, разнообразна и дълбоко индивидуалистична по дух дейност, каквато е фотографията.

Национално Сдружение Фотографска Академия с основание се гордее с изградената библиотека, съхранила ценни образци на известните имена като Георги Ст. Георгиев, Янка Кюркчиева, Петър Божков и др. Богатият образен фонд от над 5000 фотографии на известни творци са ценност не само за сдружението, но и за българската култура.

Усилията на управителните съвети, ръководили сдружението, са насочени към събиране и съхраняване на това ценно богатство, което би било недостъпно за културната ни общественост.

С подкрепата и на държавата в лицето на Министерството на културата ще се изпълни и волята на създателя и дългогодишен председател на сдружението Янка Кюркчиева – да не бъде унищожено или отново разпиляно вече събраното и систематизирано творчество от радетелите и ценители на това изкуство.

Неоценим е и приносът на фотографите от различни общини на страната, на хората, които неизменно участват във “вдигането и свлянето” на изложбите, на специализираните журита, на организаторите на летните прояви – Фотоваканция и Фотофиеста, на импровизирани галерии и изложбени салони. И не на последно място – на участниците в организираните от сдружението национални и международни конкурси и други прояви. Винаги ще бъдем признателни и на реакциите на вярната ни публика – за това можем да кажем само: Благодарим ви за всеотдайността и обичта към фотографията!

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай