Public Republic Art Studio

Мишел Сегюр: “Обичам да снимам обикновени неща или ситуации и да покажа тяхното скрито очарование”

8 август, 2009 от · 1 Коментар

Интервю на Мариана Величкова с фотографа Мишел Сегюр
Превод: Милена Желева

Какво е фотографията за Вас?

Фотографията е моята страст, съвместяваща се с всичките ми други дейности. Тя също е и моят спътник в живота. Фотографията проследява това, което вече е било и никога повече няма да бъде, освен това е и начин за емоционално изразяване. Това е моят начин инстинктивно да покажа това, което изненадва и радва окото. Човек не може да забрави, че “l`oeil est le miroir de l`ame”, “Окото е прозорец към душата”.Какво е мнението Ви за връзката между фотографията и изкуството?

Не виждам връзка. Фотографията е изкуство… или може да бъде такова. Не вярвам в поставянето на етикети в изкуството, няма маловажно изкуство. Фотографията е част от него: било то визуално представяно чрез киното или дизайна, всекидневно изкуство като мебелите или бижутерията, театъра, цирка или танца.

Не съм напълно убеден, че имам артистичен поглед, но позволявам на артистичната си страна да навлиза все повече и повече в живота и заниманията ми. От друга страна съм сигурен, че правилното оборудване подтиква към творене. Въпреки това, предпочитам автентични снимки без допълнителна обработка.

Виждате ли фотографията като начин за изследване на въображението?

Не точно. Фотографията не е въображението ми, а просто израз на това, което виждам. Улавям момента, знаейки какво искам да покажа, когато видя обекта.

Каква е най-голямата мистерия за Вас при правенето на снимки?

Инстинктът. Как улавям това, което виждам. В този момент осъзнавам светлината и композицията, които се разкриват пред очите ми. Често съм чувал от околните, че виждам неща, които другите не забелязват.

Вярвам, че съм свръхчувствителен към красотата. При нужда окото ми сигнализира и се свързва с чувствителността ми, която отговаря чрез натискане или липса на такова върху копчето на фотоапарата. Когато видя обект, знам точно как да го заснема.

Какво Ви очарова в снимането на животни?

Самият подход. Сякаш играеш игра с инстинкта на животното, приближаваш се към неговата територия: “Ще ми позволиш ли да се приближа и да те снимам отблизо?”. И когато съм готов със снимката обикновено си казвам: “Да, улових момента” и често това е страхотен момент на задоволство и вълнение.

Какви са целите Ви като фотограф?

Да покажа, че красотата е навсякъде около нас, дори в грозното. Обичам да снимам обикновени неща или ситуации и да покажа тяхното скрито очарование. Грозна стена или ръждив предмет, отблизо, могат да се превърнат в нещо красиво като картина.

Истинска провокация, вълнение е да разкриеш, че например боклукът може да се превърне в произведение на изкуството. Използвайки умело ъглите, карайки заблудения наблюдател да повярва, че сцената не е това, което изглежда и по този начин предизвиквайки изненада или “смущение”, може да бъде много забавно.

Кой сте Вие без Вашия фотообектив?

Очи без зрение, устни без глас, ръце без пръсти… и глава “кипяща” от идеи, които не мога да се изразя без фотоапарата си.

Какъв е съветът Ви към тези, които искат да изразят творческата си страна чрез фотографията?

Отворете очите и душата си…осмелете се да покажете на останалите какво виждате и преди всичко начина, по който го виждате. Въпреки че техниката е важна, никога не забравяйте да покажете собствения си поглед върху нещата.

Биография:

Мишел Сегюр е роден в Южна Франция през 1966 г. и живее близо до Средиземно море в Лангедо. Работи в образователната сфера, но се подготвя за голяма професионална промяна в областта на комуникациите.

Интересува се от фотография от 1986 г. и започва със своя Pentax P30, просто качвайки снимки на Flickr преди 2 години и така показва своята работа. Със средно 50 000 снимки годишно фотографията се превръща в негово второ главно занимание след работата му. Той осъществява много публични проекти за природа, поезия и туристически пътеводители.

Подходящо оборудван с фотоапарати Nikon, сега е време да превърне това, което досега беше хоби, в професионално занимание и да използва таланта си по най-добрия начин. Неговият социален кръг вече го възприема преди всичко като фотограф и той е много поласкан от тази “титла”.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • NikiPhoto.com // 9 авг, 2009 //

    Еее, лешоядът кърти, ама на цветенца и пеперудки сме се нагледали:)

Коментирай