Public Republic Art Studio

Мистериите на Хухла 2009

30 юли, 2009 от · 41 Коментара

Румяна Райкова

Невероятни хубости се кътат в най-югоизточната част на Родопите. Тук не са типичните Родопи. Във въздуха витае нещо необяснимо и притегателно. Прелитат орли, но не от анимация, а истински. И всичко е по-различно, дори жегата. Лепкава и изпиваща, почти като в тропиците. Но пък наградата е – 4-5 часа сън и си кукуряк. Смокините са навсякъде – буквално виреят от шахтите в Ивайловград или иззад прозорците на призрачните, необитаеми къщи в Хухла.Тазгодишните културни празници „Мистериите на Хухла” са посветени на 95-годишнината от завръщането на малоазийските българи. Своя скромен принос към събитието дадох и аз в една от инициативите „Поетите за Хухла и Хухла за поетите”, с водещи Бойко Ламбовски и проф. Владимир Янев. В четенето се включиха Петър Манолов, Йордан Ганчовски, Керка Хубенова и други. А главният виновник за тези възродени мистерии се нарича Иван Бунков, който е родом от селото. Пълната програма на Мистериите можете да видите в сайта на община Ивайловград.

Хухла е малко селце в един от бедните ни и забравени погранични райони, които бавно се рушат и гинат, камък по камък, на фона на спираща дъха природна красота. Едва към 30-ина жители са останали, чийто живот никак не прилича на песен. В селото няма вода, всички черпят от кладенци, наскоро бе закрит и магазинът. Но много по-важно от това е, че хухленци и гостуващите, които подкрепят инициативата, опазват българския дух и родолюбивия пламък, съхранил ни през вековете.

Хухла е село, откърмило поети като Ивайло Балабанов, с чиято прекрасна сестра имах удоволствието да се запозная и която ми разказа за безрадостната съдба на селото.

Невероятната Валя Балканска, заедно с гайдаря Петър Янев, огласиха нощното небе на връх Илинден, в близост до светилището Св. Илия. Гости бяха и музикантите от Васил Пармаков бенд и това бе само част от изненадите на вечерта. На върхът, където се състояха празниците, се издига възстановеният параклис Св. Илия, построен с дарения. Водата от светилището има лечебна сила.

Мястото е магнетично и носи невероятно зареждащо усещане. На събора и честванията се стекоха десетки хора. И въпреки шареното настроение и смеха на децата се усещаше една тъга. Защото когато гледаш от хълма светлините на едно гръцко село, което кипи от живот, само на няколко километра от нашето, сърцето ти се свива. Свива се при мисълта, че поредното красиво и благословено от Бога българско селище постепенно гасне. И докато ние виждаме гръцките светлини, какво ли виждат те от острещната страна. Мрак, плод на нечии безхаберия, белязали съдбите на хиляди хора.

Нека си пожелаем „Мистериите на Хухла” да привлекат още хора, поддържници и съмишленици, да умилостивят сърцата на политиците и да се надяваме, че щом под небето се издига храм, селото няма да умре.

Рубрики: Frontpage · Незабравимо

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

41 Kоментара за сега ↓

 • Hroni // 9 авг, 2009 //

  Искрено се зарадвах на тази публикация.Всяко лято прекарвам незабравими мигове в Ивайловградския край.Тази година пристигнах там само няколко дни след описаното събитие и искрено съжалих, че не мога да присъствам.Бях впечатлена от появилите се по пътя указателни табели, които съобщаваха за културни и природни забележителности в района: “Тракийско светилище”, “Камъните на Дарий”. Дадох си дума, че следващото лято на всяка цена ще ги посетя.
  Благодаря на Руми Райк, че ме направи съпричастна на празника и на живото наследство на Източните Родопи .

 • Екатерина // 14 авг, 2009 //

  Страхотно описание!
  Наистина е тъжно, че нашите прекрасни български села гаснат…Нека не забравяме българското и корените си. Без корени няма да имаме крила!

 • Иво // 16 май, 2010 //

  За съжеление организаторът на това мероприятие издевателства над работниците си. Както знаете той е главен редактор на вестник “Нов живот”. Като такъв той не им изплаща заплатите и хонорарите. Даржи на работа пенсионери и не вдига заплатите на можещите журналисти. Преди се ядосваше, че ниама кореспонденти от “Нов живот” за централни медиии, но след като за определен период изведнъж 5-ма журналисти станаха кореспонденти той почна да ги унижава и малтретира като византиец. На оперативки той самият твърди , че е Византиец. Така, че за следващите мистерии, той пак ще открадне от заплатите и хонорарите на колигите си и ще направи “Мистериите на хухла”. Срамно е да откраднеш от работниците си и сам да се облажиш и да замажиш очите на вериущите. И те ще му повярват и журналистите пак ще бъдат унижени. Явно нямя държава да подгони регионалните главни редактори които унижават професията на журналиста, и я свеждат до просешка тояга. Най-вече политиците са виновни за това деяние. Дано си вземат поукя и да почнат да праверявят Собствениците, управителите и Главните редактори за приходите и разходите по документи. А не на думите “Вервай ми”. Бог да пази България от такива Собственици, Управители и Главни редактори като Иван Янев Димитров-Бунков от село Хухла. Язък на тези хора които са му повярвяли.

 • plamen // 11 окт, 2010 //

  Bjah v tova selo prez 1979. Neverojatno mjasto e.

 • KGB // 6 авг, 2011 //

  Браво, Иво! Този хухленски юнак е имал приходи от повече от милион долара с тиражката си от 1000 броя. САМО ПО ВРЕМЕТО НА СТАНИШЕВ. Касичка и пералня за червените пари. Ама откъде в Чикаго да знаят. Нека следващия път другаря Бунков им направи курсове по бизнес – как става това. А да не говорим как спазва авторските права. Както и БКП, неговата любима родна партия, от която беше партиен секретар на същия вестник, който присвои. Чуда се какво е правил поета Ганчовски до отявлените червени поети и професори в Хухла и до това другарско сборище, от което навремето избяга… Кой знае?

 • вместо редактора // 6 авг, 2011 //

  Силно впечатление ми направи тревогата на Иво. Явно е в бранша. Има достатъчно основания и твърди, че е измамен с професията си. Позволих си да взема становище, защото някой с категорично ироничния псевдоним “КГБ” е подкрепил Иво. Значи знае повече. Удиви ме подмятането, че Иван Бунков, смягащ се за интелектулното “начало” на този край, е имал приходи с някаква тиражка, каквато е наследения социалистически вестник “НОВ ЖИВОТ” от повече от милион и половина за четири години !!! Това е наситина за ПРОКУРОРСКА ПРОВЕРКА !!! А да видим сега какъв град е Кърджали – червен, или ЗАКОНЕН?! СТОЯТ МНОГО ВЪПРОСИ НЕ САМО ПРЕД ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА ГИЛДИЯ В ГРАДА НА “ОГЛЕДАЛОТО”. Чия е прокуратурата и съда? “Огледало” на какво е този град? Ще следим темата – както се казва…

 • няколко въпроса към авторката // 6 авг, 2011 //

  Ха-ха-ха! Този който се подписва вместо “редактор” е явно веселяк! Пропуснал е да отбележи, че въпросната статия на госпожата от чужбина, имаща претенции за авторски права, е сложена в рубриката НЕЗАБРАВИМО. Ами като е толкова загрижена за собствените си права, защо не направи проучване за това как се спазват правата на този Иво? Това едва ли може да е проблем за журналистка, която се подвизава в държава, която е особено чувствителна към кражбите на интелектуалната собственост. Явно този стопроцентов комунист, собственик на вестник, е прогонил не само Иво от редакцията си. Хайде, нали сте емигранти, които са забегнали “немили-недраги” поради подобни съображения?… Оставете за малко “авторските права” на фотоапаратите си и направете едно проучване за този интелигент от с. Хухла. Между впрочем от статията ви не се разбира освен главен редактор този Бунев какъв е – на какво е автор?

 • възмутен // 7 авг, 2011 //

  Хм! Най-голямата мистерия ще се окаже май че собственикът на този вестник! Защо наистина не го проучите този червен другар? Или всички на Запад сте от същата боя? Как ви е привлякъл другаря да му посещавате мероприятията чак в родното си село… Вижда се добре от коментарите как! “Спонсорирал” си е авторекламата като е пестял от хонорари на ваши колеги като Иво… Е, само за това си струва наистина да се позамислите – кого “рекламирате” вие?… Лесно е да се направи сайт по проект, но мисля че подобни сълзливи възхищения като на първите две почитателки на сайта ви, не го правят по-популярен. Изредили сте два метра отдясно хора на културата, от които сте взели интервюта. Ами разкрийте истината на този човек Иво, нали е все пак ваш колега – така ви съветват и тези, които са дали мнение по-горе. Лесно е да се “произведеш” в “интелигент” като не плащаш на другите! Това е природата на всеки комунист, назначен за бизнесмен. Затова сте и избягали навън. Мисля, че показвате двоен стандарт – със собствената си съдба, и с подобни материали за откровени крадци. Пишите за крадец – с откраднат вестник, с откраднати хонорари, с крадец на авторски права. Проучете го наистина този хубавец!… Иначе сте хора с двоен аршин.

 • подигравка!!! // 16 авг, 2011 //

  Дума не написахте относно коментарите за МИСТЕРИИТЕ на собственика на НОВ ЖИВОТ в Кърджали! А не да цъкате и да се възхищавате на измислените мистерии от родното му село Хухла. Не преглътнахте ли кебапчетата, за да ви се отворят музите за ИСТИНАТА на вашия колега Иво, с когото този червен бизнесмен се е подиграл? Какво всъщност утвърждавате с тази няма солидарност със крадеца! Така ли при вас, на Запад, се защитават авторските права?

 • Hector // 1 мар, 2017 //

  Descubra nuestras compilaciones de relojes femeninos y masculinos de mucho lujo,
  manufacturados en nuestros talleres de Suiza. Las empresas tienen la obligación de realizar un registro
  diario de las horas que realice cada empleado, a fin de poder
  asegurar el control de las horas extraordinarias.

 • Maria Júlia // 26 мар, 2017 //

  Se você usar sapatos apertados que têm solas finas
  e saltos altos, você pode querer considerar doar.

 • acabar com estrias rapido // 28 мар, 2017 //

  Entre os narcóticos, destacam-se ópio, um suco
  grosso retirado da papoula (uma planta cultivada
  na Ásia), e também seus derivados, como a morfina,
  a codeína, e também a heroína, chamadas coletivamente
  opiáceos. http://Yukipon777.S10.xrea.com/cgi-bin/jawanote.cgi

 • Berenice // 4 апр, 2017 //

  Thanks for finally talking about >Мистериите на Хухла 2009 | Public Republic <Loved it!

 • le step fait il maigrir // 5 юли, 2017 //

  gelule vinaigre de cidre pour maigrir avis le step fait il maigrir maigrir des
  cuisses en 3 semaines en homeopathie pour maigrir maigrir rapidement
  elliptique maigrir du ventre homme auto
  hypnose maigrir salle de sport pour maigrir maigrir des genoux maigrir piscine quel produit
  marche pour maigrir programme de regime pour maigrir quel est
  le sport qui fait le plus maigrir reequilibrage alimentaire pour maigrir forum quels fruits pour maigrir appareil de
  musculation pour maigrir des cuisses feves de cacao pour maigrir graine fenouil pour maigrir
  quel fruit fait maigrir le ventre eau citronnee pour maigrir maigrir avec dieteticienne corde a sauter fait maigrir les cuisses

 • make money // 22 сеп, 2017 //

  Appreciating the hard work you put into your site and detailed information you offer.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same outdated rehashed material. Fantastic read!

  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 • relojes lotus mujer precios // 9 окт, 2017 //

  El costo de la llamada varía en función de las tarifas contratadas con tu operador.
  , Como los lectores ópticos, los lectores capacitivos de huella digital producen una imagen de las crestas y
  vales que conforman una huella digital, mas en vez de hacerlo
  con luz, los capacitores utilizan corriente eléctrica.

 • historias de terror para leer cortas // 3 фев, 2018 //

  ¿Te gusta ver películas de terror miedo?

 • Jeana // 19 фев, 2018 //

  Imágenes de amor ha sido creada para los enamorados.

 • Jeannie // 13 апр, 2018 //

  GARMIN son especialistas en relojes con GPS.

 • blogger pregnancy updates // 8 май, 2018 //

  He walks around invite you so you provide a firm handshake
  and exchange small talk casually when you enter in the restaurant.
  Somehow, she saw the potential iin this table,
  notwithstanding each of the coats of paint that obstructed
  its original wood. A really good book that covers every one of the elements of creating youjr own security
  protection system foor the home.

 • internet 4 all // 14 май, 2018 //

  ” These are the main reasons why it’s impossible to become great leader instead of be compensated in equal value to the value that you give. In this information I want to mention something which has personally brought lots of money into my pocket on the years. When you live outside these countries you then get very little surveys to fill.

 • travelzoo chicago // 15 май, 2018 //

  The cty even offers various amusement parks and
  children would enjoy a trip to any kind off them. If you really fwel a bit adventurous or
  if you need to bring awe-inspiring pictures off the state,
  you then is gking to Karlebo. It saves a lot time bby just not packing issues that usually aree not allowed for travel.

 • finance 6n4165 // 17 май, 2018 //

  Many students use the education loans as ann easy way of financing their degree and make the top for his or
  her knowledge development. The difficulties with the
  eeconomic connditions nowadays make us want to have more savings and
  lesas out-of-pocket spending. Many lenders are now coming towards the negotiation table of short sale a
  little easier now tis may be due to being overwhelmed with foreclosures plus
  much more foreclosures about tthe horizon.

 • Reasons That Causes Premature Face Aging // 21 май, 2018 //

  Some really interesting details you have
  written.Aided me a lot, just what I was looking for :D .

 • Liliana // 28 юни, 2018 //

  ¿Necesitas oraciones sabias sobre la vida para meditar?

 • Pocketlimit.com // 15 юли, 2018 //

  Сайта клуба Вулкан, пополнение
  игрового счета.

 • https://Stephenjohnstyle.com/onlayn-kazino-igrovye-avtomaty // 15 юли, 2018 //

  Зеркала выручают при любых перебоях основного сайта.

 • fitne // 19 юли, 2018 //

  Everybody is pursuing something that they feel might help
  improve themselves, may it be money, relationships, education and so forth; but no self-improvement
  arena grabs a bigger draw compared to the diet and fat loss industry.
  When grilling foods, ensure that the coals are hot, which means your food will be properly cooked.
  People need to hold properly hydrated, so ensuring that there’s enough ice-cold water in the party will be as vital to many as
  having ice-cold beer will be to others.

 • chronic // 30 юли, 2018 //

  eqch time i used to read smaller content which as
  well cclear their motive,and that is also happening with this paragraph which I am reacing here.

 • Bethany // 10 авг, 2018 //

  Our experienced, professional techniciuans understand every restore and that each customer is different
  from the last. http://www.sbembrasil.org.br/

 • Edward // 12 авг, 2018 //

  Reloj analógico con la esfera en color azul.

 • ________ __ ________ (_______________ ______) 15000 ___ _ _____ // 14 авг, 2018 //

  Pretty! This was an incredibly wonderful article.
  Thank you for supplying this information.

 • crema facial lidl opiniones // 2 сеп, 2018 //

  Hidrata la piel seca y le aporta vitalidad.

 • melhores sites compras online // 15 окт, 2018 //

  Hello to all, it’s really a pleasant for me to pay a
  quick visit this web page, it includes priceless Information.

 • Jonas // 17 окт, 2018 //

  May I simply say what a relief to find aan individual who truly
  knows what they are talking about on the web. Youu actually realize how too brting an issue to light and make it important.
  A loot more peoplee really need to check this out and understand this skde of
  the story. I can’t believe you’re not more popular since you
  most certainly possess the gift.

 • catalogue organized // 1 ное, 2018 //

  Virtualization projects have a specific the process of SW
  licensing. The result is that your internet site will never be
  confronted with any threats because from the other sites
  for the server. There are many various kinds of resellers on the
  market inside the global marketplace.

 • Faye // 4 ное, 2018 //

  FYI, FitBit shall be releasing the Pressure bracelet, which is basically the Flex with a digital show
  and an altimeter. http://erinl0735976.shop1.cz/blog/what-is-construction-waste-using

 • Ja7Ic.Dxguy.net // 6 ное, 2018 //

  If you don’t know the size of your wife, I am not sure you ought to be getting
  lingerie. You want to look fabulous inside your lingerie and by taking
  the time to discover the right piece you will easily do
  so. Decades back, undergarments or lingerie was thought to be an unmentionable garment.

 • Baju Grayscale // 10 апр, 2019 //

  It’s important to remember your financia allowance
  aand fashionableness to quiell the impulse shopping, adter which you’re certain too find some steals.

  Sonia iss somebody that spent her entire life round tthe creative world,
  on the ages of 17 she worked at the textile shop used to decorate the wineow didplays to improve attract customers.
  This quality only incorporates high standards along the entikre manufacturing process.

 • Antonio // 24 май, 2019 //

  What’s up, all is going perfectly here and ofcourse every one is sharing data, that’s really fine, keep up writing.

 • polecana strona // 7 сеп, 2019 //

  No matter if some one searches for his vital thing, so he/she wants to be available that in detail, therefore that thing is maintained over
  here.

Коментирай