Public Republic Art Studio

Боряна Димитрова: “Всичко в българската народна музика ме очарова, дава ми вдъхновение и ме кара да се гордея…”

29 април, 2009 от · Няма коментари

Интервю на Наталия Николаева с Боряна Димитрова

Boriana Dimitrova

“Изкуството не е самоцел, а средство за разговор с хората.”
Модест Петрович Мусоргски

Едва ли има по-голямо доказателство за тази мисъл на великия руски композитор от магическата вселена на музиката. Тя е медиумът, който създава мостове, въздейства на всички сетива и е средство за разговор, за споделяне. Щастлива съм да сме приятели с двама от най-интересните джаз музиканти и композитори, които миксират по невероятен начин съвременен джаз и български фолклор – Боряна Димитрова и Владимир Кърпаров. И двамата са много харизматични и естествени, професионалисти, влюбени в саксофона и открили свое индивидуално звучене и оригинални собствени композиции.

Познавам Боряна повече от 8 години и винаги съм се възхищавала на умението и лекотата да експериментира, да създава невъобразими и оригинални композиции със своя любим инструмент – саксофона.

Завършва Българската Държавна Консерватория, където получава солидни знания в областта на класическата хармония, полифония и музикален анализ.

По време на следването си в висшето музикално училище в град Хамбург (Hochschule für Musik und Theater) Боряна Димитрова има щастието да изучава джазова теория и аранжимент при проф. д-р Дитер Главишник (Dieter Glawischnik), а по-късно при проф. Волф Кершек (Wolf Kerschek).

Саксофонистката е композира музика за класически саксофонен квартет, за джаз трио, джаз квартет, както и за биг – бенд.

В пиесите й умело се преплитат елементи от класическата и джазовата хармония, гласоводене и оркестрация, но също така и елементи от българския музикален фолклор – ладове и неравноделни ритми.

За любовта на Боряна към българската народна музика и умелото съчетаване на неравноделните ритми с модерно джаз звучене разговаряме непосредствено преди джаз фестивала в Хамбург на 30 април, където тя заедно със своя квартет ще изпълнят нейни собствени композиции.


Boriana Dimitrova from Niki Nikolov on Vimeo.

Какво в българската народна музика предизвиква най-силно твоето възхищение?

Съвсем спокойно мога да кажа, че всичко в българската народна музика ме очарова, дава ми вдъхновение и ме кара да се гордея, че произхождам от народ, който е успял да сътвори такава невероятна музика.

Мелодиката на нашите песни и уникалната певческа техника, особено при жените; невероятните неравноделни ритми в цялото си многообразие; и дори танците. Когато в развитието ми като инструменталист настъпи моментът да търся и работя върху свой собствен звук и тембър на саксофона, се стремях в някаква степен да наподобявам гайда.

Как избра саксофона като инструмент?

Не съм решавала да свиря на саксофон, просто се случи. Бях на 17 години и вече имах зад гърба си години обучение по пиано и обой, когато ме поканиха да свиря в младежки биг–бенд. Свирих само в две пиеси соло обой.

Преди един концерт сопран-саксофинстът напусна биг-бенда и се наложи аз да заема неговото място, само след три дни упражнение със сопран саксофонa. Тогава, на сцената, разбрах,че това е “моят” музикален инструмент.

Какво те вдъхновява най-много?

Вдъхновение ми дават различни неща. Темата на композицията за джаз-квартет “Балкан Блус” написах по време на лекция по история на музиката, докато слушахме изпълнение на Ornett Coleman квартет. Нещо, което звучи абсурдно, като се има предвид, че той е изпълнител на фри джаз.

Понякога вдъхновението идва само като докосна пианото. Понякога от моята дъщеря. Понякога от някой любим изпълнител. Важното е това настроение да не бъде оставено да си отиде, а да се използва, веднага да се запише мелодията, хармонията и т.н.


Пиеса “Bossa Moma”, композиция на Боряна Димитрова

Кога и как започна да композираш?

Започнах да композирам преди 5-6 години. Първото ми произведение е квартет от три части за класически саксофонен квартет. Някак си дойде от само себе си и съвсем нормално и навреме.

Мисля, че знанията които получих в Българската държавна консерватория по класическа хармония, полифония, форма, както и познанията, придобити в HfMT, в областта на джазовата теория, хармония и форма в един момент се наместиха правилно в главата ми, така че да мога да ги използвам. Някак си съвсем естествено се получи.

Кое е най-голямото предизвикателство за теб, докато композираш едно парче?

Най–интересното при мен е, че преди да напиша всяка пиеса на ,,хартия’’ – вече всеки използва музикални програми за това, я чувам и ,,виждам” във въображението си. Все едно сме на концерт. Виждам и чувам всеки един от моите колеги от квартета как свири, с неговите си специфични движения, специфичен звук и начин на музициране.

Така че аз “преживявам” пиесите в главата си още преди да са написани. обаче пренесени върху хартия тези пиеси все още не са това преживяване, което съм “чула” и “видяла”, а са просто бездушни знаци. Най-трудното за мен и това всъщност е предизвикателството, е да вдъхновя така моите колеги, че те да изпълнят пиесите ми по начина, по който вече са ги “изпълнили” на въображаемия концерт в главата ми.

Ще ни разкажеш ли за някои от новите си проекти?

Работя върху няколко проекта едновременно, но преди всичко с “Боряна Димитров квартет”. Проектът стартира за моя дипломен концерт-изпит и продължи развитиетo си съвсем спонтанно.

Веднага след дипломния ми концерт един любител на джаз музиката се свърза с мен и ми предложи да спонсорира моя първи авторски компакт диск – „ Balkan Blues“. Той е вече факт. Записан е в професионално студио от тон-инжинера Phillip Schulz, а представянето му ще се състои на 19.06.09 в джаз клуб “Stellwerk”, Хамбург.

Музиката, която композирах за компакт диска, е смес от джаз и народни български ритми и мелодии. В записа участва и Христо Ангов, който се изявява с пеене и гайда. Христо ще вземе участие и на представянето на диска в клуб “Stellwerk”.

Boriana Dimitrova

Каква роля има българският фолклор в твоите композиции?

Изключително голяма роля, да не кажа основополагаща. Ние не си даваме сметка за това, но сме израснали съпроводени от невероятна народна музика, която на подсъзнателно ниво е оказала влияние върху нас, върху нашето формиране като личности. Заради това в началото казах, че е щастие да произлизам от народ с такава невероятна музикална култура.

За съжаление е непозната тук. Българската народна музика ми дава възможността – чрез интерпретирането на фолклорни елементи, с помоща на джазови музикални средства, – да оформя собствения си стил на свирене – звукоизвличане, интониране, импровизация, както и стила си на композиране.

Дипломната си работа написах върху темата “Betrachtung von ungeraden Rhythmen in der bulgarischen Volksmusik mit ihren sozialen Ursprüngen und ihren Manifestierungen im Jazz”. В нея освен пълна класификация на българските неравноделни ритми, заедно с нотни и аудио примери, представям хипотеза за техния произход.

Изследвам и трима джаз музиканти, които използват неравноделни ритми от български тип в своите композиции. В голяма степен избрах тази тема поради желанието ми да популяризирам българското фолклорно богатство, тъй като в Германия, за съжаление, то е почти непознато.

Какви са следващите представяния на Боряна и на нейния квартет на международна сцена?

Предстоящите изяви на моя квартет cа:

30.04.09 – Barmbeker New Jazz Festival am 30. April 2009 in Kooperation mit dem JazzBüro Hamburg.
Donnerstag 30. April, Einlass: 17:30 Uhr
Eintritt: € 15, http://www.kbb-hamburg.de/html/spielplan.html
19.06.09 – Презентация на компакт диск „Balkan Blues“ джаз-клуб Stellwerk
21.06.09 – Jazzfestival Take 5 Hamburg – Harburg

Boriana Dimitrova

Боряна Димитрова е родена и израснала в София. От малка взима уроци по пиано, обой, по–късно и саксофон, като паралелно с това свири в младежки духов оркестър и младежки биг–бенд. През 1998 година завършва с пълно отличие Българската Държавна Консерватория “Панчо Владигеров” като първата жена–саксофонист в България с висше образование. През 2008 завършва също с пълно отличие Hochschule für Musik und Theater – Hamburg със специалност джаз саксофон и флейта в класа на prof. Ernst–Fite Felsch.

В момента Боряна следва Мастер по джаз композиция и аранжимент в Mannheim. Благодарение на prof. Dieter Glawischig се събужда интересът й към композиране. Боряна е вече автор на саксофонен квартет, записан от Hamburger Saxophonquartett в студио 1 на телевизия NDR; на пиеси за биг – бенд, записани от NDR Big Band също в студио 1 на телевизия NDR; на множество пиеси за джаз секстет, джаз квартет и джаз трио; както и на пиеси за саксофон и пиано и соло саксофон.

Боряна е ръководител на две формации за джаз. С “Boriana Dimitrova Quartett” записа първия си авторски албум – “Balkan Blues”, чието представяне е на 19.06.09 в джаз клуб Stellwerk. Повече информация за музикалната дейност на саксофонистката се намира на

www.borianadimitrova.com, www.myspace.com/borianadimitrovaquartett, www.myspace.com/borianadimitrovatrio, а видеозапис от концерти – на страницата на Jazzclub „Stellwerk“ или в You tube под името „Boriana Dimitrova Quartett“.

e-mail: [email protected]

Снимки: Мартин Савов

Рубрики: Frontpage · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай