Public Republic Art Studio

“Летен сняг” през април

18 април, 2009 от · Няма коментари

Велина Ватева

Сред усещане за същинска пролет, приятели, зашеметеност от думи и вслушване Боян Биолчев изживя представянето на най-новия си сборник с разкази “Летен сняг”.

“Смутен и виновен”, както обрисува в думи лика на писателя Божана Апостолова, издател на книгата, досущ като писател, дълго вървял по пътеки, изискващи да бъдат осъзнавани (“всяко познание носи тъга”), Боян Биолчев беше не само човекът, към чийто образ се запътваха всички погледи, но в неговото излъчване смисълът на срещата с книгата му се напластяваше и успяваше да си пробие път през всевъзможните звуци на събудилата се за живот априлска трепетност, да заеме естественото си място – в дошлите осъзнато на тази среща.

Дори неканените фонови звуци полягаха унило на хълбок и не смееха да ограбят магията, в която танцуваше пространството, докато Владимир Люцканов четеше един от снежните летни разкази. При все това разбирането, че общуването с думите на Боян Биолчев си пожелава да става tête à tête (очите на разказа да срещат – и да не изпускат! – очите на читателя) осезаемо надделя над виждането за споделяне на разказа в широк и премного ентусиазиран кръг.

Пожелаваме на всички поели по билото, където вали летният сняг, завихрян от думите на Боян Биолчев, да не с(р)ещат умора, а снежните натрупвания да им помагат да виждат по-ясно стъпките си.

И когато прекрачат това, което обичайно наричаме последна страница, да знаят, че брънките, създали разказите, са се преплели с тези, което те носят в себе си – в естествено неразгадаема плетеница от мисли, заблудност (необходима), кипеж, затихвания, жестове, огън, избледняване, жажда, (не)утолимост на всичко, което можем, но най-вече не можем да си представим.

На добро натрупване на летния сняг!

Сборникът “Летен сняг” (издателство “Жанет 45“) излиза през настоящата година.

Снимки: Николай Николов

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай