Public Republic Art Studio

Бианка Ван дер Верф: Важното е да не спираме да експериментираме

8 април, 2009 от · 1 Коментар

Интервю на Мариана Величкова с фотографката Бианка Ван дер Верф

Превод от английски: Мариана Величкова


Движение – аз

Бианка Ван дер Верф е родена в Хага, Холандия и там е изучавала архитектурен дизайн в Кралската Академия по изкуства. От 2005 тя се „пристрастява” към фотографията и посвещава времето си на това изкуство.

Преди това тя изразява себе си чрез графиките и картините си и елементи от тези художествени форми се използват и при заниманията й с фотография.


Майка на гълъбите


Дървета

Когато вгледаме в нейните творби по-продължително време ще открием специфични елементи, които формират собствения й стил. Произведенията й не са повърхностно привлекателни или лъскави, а по-скоро неподправени, нешлифовани и понякога се възприемат от зрителите като наранени.


Уловен


Руски вестник

Тази „грапавост” носи своята красота, която на пръв поглед може да предизвика известно напрежение, но след по-дълго наблюдение се приема с топлота. Бианка е надарена с по-различно възприятие на света и със способността да впечатлява тези, които се срещнат с това възприятие.

Да съхраняваш вярата

Използването на едва четящ се текст и букви като част от нейния своеобразен стил поражда любопитство и цялото преживяване подканя зрителите да се насладят на собствената си фантазия.


Отчаяние


Усилие

Кога и как фотографията стана част от живота ти?

Започнах да правя снимки през 2005 когато моят приятел си купи нов фотоапарат, а аз взех стария. Преди това създавах картини и графики, но не бях много доволна от резултата. Фотографията ми позволи да следвам необходимите решения, така че да съм по-щастлива от идеите си.


Празнота

Самоук фотограф ли си или някой ти даде основата?

Не, не съм обучавана. Oпитвах cама всичко – как да използвам фотоапарата и да експериментирам с Photoshop. Моят съвет е забавлявайте се и пробвайте. Не съм чела и никакви книги по въпроса. :-) )


Езерната дама


Предчувствие

Как решаваш къде и какво да снимаш?

Зависи. Понякога мисля за определено изображение и след това намирам решение. Аз правя костюма, съпътстващите предмети, прическата, грима и всичко се превръща в реалност…Но от друга страна, понякога когато съм на почивка или отида на определено място според желанието си, като че ли снимките просто ме чакат там. Единственото, което трябва да направя е да им придам моята собствена атмосфера…


Свещени отражения

На какво разчиташ – на естественото и изкуствено осветление или на обработката в „тъмната стаичка”/компютъра?

Да, естественото или изкуственото осветление е много важно. Когато няма светлина, снимките изглеждат скучни. Може да си „поиграете” със светлината във Photoshop и да създадете някаква атмосфера, но когато я няма първоначално не може да я довнесете (според мен, но аз не съм Photoshop магьосник).


Древно дърво


Поклонение

С какви предизвикателства се сблъскваш като фотограф?

Правя снимки чрез интуицията си, като усещам и изчаквам точния момент. Би трябвало да съм по-наясно с техниката и да науча повече за фотографията, изкуственото осветление и Photoshop. Всеки ден научавам нещо ново и е важно да изненадвам себе си и да не спирам да експериментирам.


Мъжът с бомбето

Коя известна личност би искала да снимаш и защо?

Ха, ха, ха…Боно от U2 тъй като повече от 25 години много харесвам тази група …
Въпрос на време е


Старинен танц

Други творби на Бианка Ван дер Верф може да видите тук:
www.biancavanderwerf.com

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Alberta // 10 апр, 2009 //

    Интересни са снимките. Различна фотография като цяло. Философска. Най – много ми харесаха снимките “Майка на гълъбите” и “Усилие”.

Коментирай