Public Republic Art Studio

Първи април

1 април, 2009 от · Няма коментари

Милена Андреева

“На първи април си спомняме, какви сме били през останалите 364 дни на годината!”

Това е казал някога мъдрият Марк Твен.

-
Снимка : Камен Фердинандов

А веднъж писателят Джордж Бърнард Шоу изпратил на английския велик политик Уинстън Чърчил билет с покана да дойде на премиерата на негова комедия. Чърчил върнал билета със следната бележка: “Съжалявам, че не мога да присъствам на премиерата. Но бих дошъл с удоволствие на едно следващо представление, ако ще има такова!”

След няколко дни Шоу изпратил два билета на Чърчил с бележка: “Ще ми достави удоволствие да дойдете на представлението с един свой приятел, ако имате такъв!” Наистина – изтънчен хумор: билет вместо шпага!

-

А и вярно потвърждение, че да се смееш е добре за здравето, макар, че не всички виждат смешната страна на живота, защото нямат чувство за хумор. Казват, че усмивката и хуморът вървят ръка за ръка с всички човешки емоции: любов и разочарование, радост и тъга.

Като че ли, наистина винаги трябва да се помни, че да се смееш е полезно за здравето: и душевното, и физическото. Да гледаш на действителността откъм тъжната й страна значи да се въртиш в омагьосан кръг, а ако я приемеш от веселата страна – това поражда добродетели!

-

Философът Хобс твърди, че усмивката произлиза от чувството за превъзходство. За Аристотел тя пък се предизвиквала от някакъв недостатък, деформация или грубиянство. Психологът Зигмунд Фройд винаги е смятал, че усмивката е сексуален отдушник.

Но почти няма мъдрец, който да не препоръчва и днес срещу напрежението – виц. Защото един виц може да бъде опит за съблазняване и начин за създаване на по-интимна обстановка. Любов и усмивка, секс и виц!

-
Снимка : Радомира Чипева

Според антрополога Алберт Рап обаче, в зората на човечеството това не е било така – тогава усмивката била израз на триумф. И някога, пък и днес, хуморът винаги се е свързвал с мъжа: една твърде духовита жена смущава, по-добре е да бъде въздържана и само от време на време да се усмихва леко. Така, че дами, помнете- бурният и невъздържан смях не е никак женствен!

Почти всички хора смятат, че имат чувство за хумор. При изследване 94 % от запитаните казали, че се смятат за духовити, а останалите – за професионални хумористи, или комици.

Обичаят да се шегуват нарочно с някого е разпространен в доста в цяла Европа – в Германия, Англия, Франция, Холандия, Белгия и много други страни, и отдавна и в България. Нашенецът е наистина доста талантлив фен на хумора, смеха, пиперливите закачки, артистичен творец и разказвач на вицове, анекдоти и всякакви мъдрости.

-
Снимка : Камен Фердинандов

Всеки човек обича да се пошегува, да се посмее или разиграе някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички – от детето до възрастния, от студента до сериозния делови човек. И защо този ден е точно първи април, никой не може да каже. За това има няколко версии.

Едни приписват зараждането на празника на Древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували празника на Глупците. Други отнасят възникването на празника в древна Индия, където на 31 март отбелязвали празника на шегата. В древността първи април отбелязвали само ирландците, и то в чест на Новата година.

Има и една друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли по случай спирането на земетресението, риба. След година владетелят поискал точно същата риба.

-
Снимка : Камен Фердинандов

Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни първоаприлските шеги и лъжи.

Денят на смеха в различните страни носи свой национален колорит, присъщ за всяка страна. Във Франция този обичай, предимно градски, наричали “априлска риба”. Произходът му свързвали с времето на Карл IX, който през 1564 година издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април.

На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест, или оставайки верни на традицията.

-
Снимка : Камен Фердинандов

Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието “априлска риба” е напълно достойно за подобни шеги и в бъдеще. И не са сгрешили. Традицията е още жива.

В Англия от невинното “рибно” развлечение израснал цял един Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдичката, посрещали с весел смях и викове: “Априлски глупак!”

Една от най-големите измами на 1 април, за която дълго после си спомняли вестниците и списанията, станала в Лондон през 1860 година, когато няколко стотици английски джентълмени и техните опърничави английски лейди получили покани да отидат на “ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауер в 11 часа сутринта на 1 април”.

-
Снимка : Радомира Чипева

В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора, без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят и именно на 1 април сатана бил низвергнат от небето.

В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).

Във Финландия денят на шегата и лъжата е нов обичай, при това с градски произход, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните.

-
Снимка : Камен Фердинандов

Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си “спомняли”, че са дали инструмента на други и детето тръгвало към следващия двор. Дали пък така не са искали просто да държат децата далеч от опасните неща и са ги щадяли.

Ден на лъжата съществува и в азиатските страни. Но точно определениене за произхода на първоаприлските шеги и разигравания не може да се даде.

До края на XVI век в някои държави Новата година е започвала на 1 април, френският крал Шарл IX дал нареждане Новата година да започне от 1 януари. Това е станало през 1564 г. Следователно и новогодишните подаръци е следвало да се поднасят на 1 януари. Присмивали се на този, който забравяйки за смяната на календара, ги подарявал на …1 април!

-
Снимка : Камен Фердинандов

А нашите предци, старите българи, забелязали, че април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. В желанието си за веселие нарекли първият му ден ден на лъжата, закачката и хумора. Мнозина „ще се хванат”, когато някой хитрец ги изпрати, както се казва, за “зелен хайвер”, но такава е традицията. На почит са остроумните, досетливите, веселите.

Може би точно на първи април, големият наш писател и народопсихолог Чудомир е казал: “Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж”…

-
Снимка : Радомира Чипева

Рубрики: Frontpage · Графити · Новини

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай