Public Republic Art Studio

Инго Пьотровски и HDR фотографията

22 април, 2009 от · 1 Коментар

За мен фотографията е чудесен инструмент за илюстриране на света такъв, какъвто го виждам през моите очи, като по този начин дава пълна свобода на творческата ми сила. Но фотографията има и социален компонент. Чрез нея се запознавам с други фотографи и създавам много нови контакти.


В последно време фотографията се развива за мен като повече от хоби. Тя всъщност стана моя страст с постоянното търсене на нови необичайни мотиви и перспективи.

Не бих могъл да гледам на снимките си като на изкуство. Но по своята същност фотографията е процес, състоящ се от много единични стъпки. Като избор на мотив, композиция и разгръщане, респективно дообработка на кадрите. Всяка една от тези части е резултат от креативен процес и следователно резултатът, както и снимката или фотографията, може да се определи като форма на изразяване на изкуство.

Всички мои снимки ми харесват по определен начин. Но намирам една от първите ми снимки най-впечетляваща, заради силното хармонично взаимодействие между композиция и цветове.

Снимам от около две години и оттогава публикувам снимките си във flickr. За мен това е чудесна платформа за представяне на работата ми пред голяма аудитория и за получаване на безпристрастно мнение. Позитивните коментари и нарастващият им брой към фотографиите ми ме мотивират от една страна и ми показват, че в това, което правя, се усеща развитие и че съм намерил своя собствен стил.

Нямам модел при подготовка на фотографиите, но това, което смятам за важно е, че всеки трябва да се открие свой стил и той да не е ориентиран към този на други творци. Но когато разглеждам фотосайтове, там има множество невероятни кадри, от талантливи творци или начинаещи фотографи, които ми дават възможност да намеря нови идеи или вдъхновение за мен самия.

Започнах от панорамната фотография и съм все повече възхитен от нея в комбинация с HDR (high dynamic range – високо динамичен обхват) опцията. Мисля, че една голяма част от творбите ми са ефектни именно заради екстремните перспектива и обработка, като чрез тях се открояват. Целта ми е да правя снимки без типичният HDR ефект и те да се харесват на зрителите и да им въздействат.

Пожелавам си да имам все така достатъчно време да фотографирам, да продължавам да споделям тази моя страст с други хора и чрез снимките си да ги възхищавам все повече.

Аз съм един амбициозен фотограф-аматьор, който е в търсене на нови мотиви и перспективи, работи с голямо удоволствие над електронната обработка на кадрите и който с желание споделя пътувания с други фотографи. Нищо повече и нищо по-малко.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Alberta // 5 май, 2009 //

    Интересни HDR! Забелязала съм, че най – добре стават когато се снимат пейзажи и небе.

Коментирай