Public Republic Art Studio

Откъс от романа “Мастиленият лабиринт” на Людмила Филипова – Част І

3 април, 2009 от · 32 Коментара

Людмила Филипова


Снимка: Andréia

Пролог

През януари 2007 г. започва поетапното възстановяване на уникални ръкописи в една от първите римски библиотеки. Тя се издигала в началото на най-древния път в Европа – Виа Апиа Антика, близо до портата Сан Себастиан. Именно тогава бил открит непознат ръкопис, който изненадал историците.

Датирали го на приблизително два века. Отличавал се с това, че нямал автор, нито име, само каталожен номер. На пришитата към страниците кожена корица стоял гравиран знак, подобен на меандър1 или част от лабиринт. Над него пишело Ада, под него Рая, а в центъра Тенарската порта. За да го впишат някак в новата картотека, уредниците на архива му дали името: Мастиленият лабиринт.

Решили, че съдържанието му напомня чуден ребус от артефакти, изрезки, картинки и текстове, някои от които сякаш вмъквани много след създаването му. Но между тях на пръв поглед нямало връзка. Едва по-задълбоченото им изучаване показвало, че те водят читателя като следи в лабиринт.

И макар всеки да намирал своя изход в плетеницата от думи, никой не успявал да разбере каква била загадката. Защото ръкописът нямал начало. Нито край. Те били унищожени. Последното изречение синеело недописано на страница номер 406. Библиотекарите му оставили стария каталожен номер, за да може да бъде намерен.

Защото знаели, че всеки ръкопис е сътворен, за да бъде открит…

За крадците на Вярата

473 страница започваше със стих:
„Без вяра разпилявам се
и губя в страх и гняв.
– В какво вярваш? – попита.
– Няма значение,
стига да не спираш…“

Слънцето проникна като бели струни през ледената завеса, сякаш пясък през сито. Щом усети първите му лъчи, Вера се надигна тихо в леглото. Погледна часовника си. Бе едва шест. „Чудесно – помисли си, – ще стигна към осем. Ако това число наистина е толкова важно, и часът, ще е решаващ.“ Усмихна се на натрапчивата мисъл.

Стана и се облече. Фъч хъркаше, сякаш от гърдите му се изтръгваха камъни вместо въздух. Не го събуди. Знаеше, че сам скоро нямаше да отвори очи. До леглото му се търкаляха три празни бутилки, а от него се носеше миризма на прокиснало вино.

Последната стъпка Вера искаше да извърви сама. Ако откриеше нещо, щеше да даде дължимото на Фъч. Но изживяването на откритието искаше да запази за себе си.

Преди да излезе, изключи лаптопа от захранването и го взе под мишница. Прибра глинената плоча, от кабинета на баща си, и нарами раницата. Излезе на пръсти и се обу пред вратата.
Домакинята на къщата-хотел вече бе станала и шеташе приведена пред камината. Сивата є коса чевръсто бе сплетена на плитка, а тялото є бе пристегнато с червена престилка. Тя видя Вера и я покани да закуси. Вера не отказа. Имаше нужда от енергия. Особено след безсънната нощ. Чувстваше се изтощена.

Докато пиеше кафе и топеше мекици в пудра захар, тя включи компютъра и влезе в пощата на Фъч. Имаше писмо. Отвори го. Бе от някакъв Джеймс от Лондон. „Трябва да е отговорът“ – реши тя. А в него пишеше единствено:

Най-ранното използване в Египет на йероглифа, за който ме питаш, е от около 3000 г. пр. Хр. – „Няколко века след като Меандридите изчезват от древните земи на Тракия“, помисли си Вера и продължи да чете: – Значението му е било за отбелязване на „закрилник“ и е имал и 8 и 7 върха. С времето формата му значително се стилизира и опростява за по-лесно изписване по каменните плочи. Изобразява се най-често с 6 или 7 върха. Приема значението и на „храм“, а после се превръща в йероглиф за буквата „Х“. В случай че те интересува специално Осмицата, тя се счита за символ на бога на мъдростта. А осмоъгълната звезда е древният символ на слънце.
Пиши, ако мога да помогна с друго.
Джеймс

Лепкава буца мекица се заклещи в гърлото й.

– Разбира се, Слънцето… Вдъхновението на всички богове – прошепна Вера.

Тя отпи голяма глътка кафе и скочи от масата. Хукна надолу по пътя към входа на пещерата. Небето се готвеше да вали, а над ждрелото се стелеше мокра мъгла.

Улиците бяха празни, безслънчеви и притихнали, тъй както е редно, когато спи градът. И тази призрачна самота, на фалшив свят без човеци, само в декори, притиска будните да търсят следите на изживените дни.

Хотелът бе накрая на селището, за да гледат прозорците му към зелените ливади, погълнати от зъбатите челюсти на белите скали. Пътят минаваше покрай селската черква, в края на гъста борова гора. Тя постепенно изплува над хълма – първо металният кръст, редом до върха на сребърна джамия, после медното кубе, каменната камбанария, която го крепеше под небето, и основата, напомняща прихлупена къщурка. А над входа є имаше железен кръст в звезда, като цялата фигура бе с осем лъча.

Половината от входната врата беше стъклена, а на нея, като криле на прилеп, бе опънат избелял, някога черен на цвят, плат. Някой тук бе починал.

Забързана, Вера може би нямаше да забележи християнския храм, ако пред дворната порта не стоеше малко момченце. Слабичко, седнало свито, то изглеждаше толкова мъничко и уязвимо в долината на скалните хребети, че Вера спря и го доближи. Попита го какво прави там самичко, а то й рече, че се моли и говори с майка си и сестра си, които изгорели в пожар в бараката.

– Но защо си дошъл толкова рано?

– Сънувах много страшен сън – отвърна детето, като наблегна на „много“. – Татко ми е казал, че църквата може да ни сближи с Господ и починалите… А те ни гледат от небето и един ден всички ще отидем при тях. И пак ще сме си заедно.

– А ти какво сънува?

– Че мама и сестричката ми са си отишли от небето и повече не ме виждат и аз не чувам гласовете им, които иначе чувам.

Невидима ръка стисна Вера за гърлото и започна да я души. И тя искаше да чува гласа на майка си, но знаеше, че там, Горе, има само облаци и въздушни течения. Че тялото й е изгнило в земята и Вериното също ще гние там някой ден. „Хубаво е да вярваш в небето“ – помисли си. Тя погали момчето по косичката и рече:

– Като отворят църквата, можеш да запалиш и свещичка за тях… – каза го, макар самата тя да не го правеше. Но знаеше, че момчето има нужда.

– Тогава ще ме изгонят – отвърна то.

– Защо? Няма…

– Аз прося от хората. Татко събира билки. А свещеникът се ядосва и казва, че дразня туристите.
Вера отклони поглед. Момчето я гледаше настоятелно. Искаше да му каже нещо, с което да облекчи болката му.

– И моята майка е починала… – прошепна тя.

Досега Вера не бе изричала тези думи на глас.

– И къде е сега твоята майка?

– Как?… В гробището – учуди се Вера.

– А моята е в Рая. Така е по-добре. Вие с какво се занимавате?

– Пиша книга.

– За какво?

– Сложно е.

– Нищо.

– Търся истината за първата цивилизация и за древните корени на историята за Божия син, която не започва с Христос…

– Не можете да пишете такива работи! – викна момчето.

То впи очи в кръста на покрива на църквата.

– Защо?

– Защото, ако отнемете Рая, мама и Божура няма къде да идат после.

– Не… Пак ще има.

– Къде?…

Вера не отговори.

– Вашата майка не е ли в Рая? – попита детето.

– Не зная…

– Може би още не е стигнала. Затова не знаете. Попитайте я скоро пак. И оставете на мира Божията история.

– Но аз пиша за истина!

– Ако е истина, силите ми няма да стигнат да спася татко. И той мен. Докато знам, че Господ ни пази и мама ни гледа, не ме е страх за утре. Лек ден.

И детето си тръгна. А ръцете на Вера изстинаха като изгорели въглени, стискайки раницата, в която носеше откраднатата плочка от баща си. Защото вярваше, че е последното доказателство срещу илюзиите на хората.

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

32 Kоментара за сега ↓

 • read more // 11 фев, 2017 //

  Today, the non-embryonic cells are accustomed to give youthe skin with a quantity of gains.
  The skincaresector is developing daily. Today,the skincare authorities have been attempting toutilize the stalk tissues
  to stop agingindications for many years and infact, they’ve become a reality.
  Get acquainted with in quick about them. These are these stem cells, thatare extracted from particular plants, that are able
  to protecting your skin from several types of destruction. Furthermore, these
  stem tissues areeffective at operating in a cellular level, as it pertains towards the diet of the skin to a great degree.

  That is incredible to know you can usethese stem tissues today, in case you are dealing
  with the indications of aging as there’sa brand new formulation obtainable in industry, that is generally known as Derma
  Divine. This skin care product includesunique base tissues
  to improve the natural beauty of a girl by focusing on herruined or
  untreated skin after the year of 30. Investigate moreabout that anti-aging lotion,using the aid of the
  review:

  read more — >read more

 • free live psychic // 4 мар, 2017 //

  Hmm it appears like your website ate my first comment (it was
  super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an ambitious blogger however I’m still new to everything.
  Have you got any points for beginner blog writers?
  I’d surely treasure it.

 • free psychic chat // 4 мар, 2017 //

  When I found this site I went on reddit to share it to others.

 • ebook forum gratuit // 6 мар, 2017 //

  Hi there, You’ve done a great job. I will definitely digg it and personally suggest to
  my friends. I am confident they will be benefited from this site.

 • Forums.Nullivex.Com // 13 мар, 2017 //

  Programa de conversa hebdomadário moderado por José Manuel
  Fernandes, com Jaime Nogueira Pinto e Jaime Gama.

 • imagenes de rosas para dibujar a lapiz // 16 апр, 2017 //

  Escoja un color verde lechuga para los estambres y trace un contorno dentro de cada estambre con la
  herramienta Lapicero.

 • arreglo floral para navidad // 19 апр, 2017 //

  Luego se vierte en el recipiente y se colocan las piezas decorativas Como en ese momento el material es líquido,
  se pueden sumergir las bases de los tallos de plantas flores artificiales o bien otros objetos.

 • https://mp3skull.us/video/best-air-purifier-for-allergies/ji0Qn2NHeCY // 25 апр, 2017 //

  Many thanks for such a wonderful blog. Where else could anyone get that type of info written in such a perfect way?
  I have a presentation that I am presently writing on, and I have been on the look out for such excellent information. Happy to find
  your site.

 • Ines // 5 май, 2017 //

  Otra de ellas es pues tenemos algún trabajo que hacer en donde incluye un carro que sea sencillo
  de dibujar.

 • good pillows for neck support // 8 юни, 2017 //

  Thanks for finally writing about >Откъс от романа

 • domino gaple uang asli // 23 окт, 2017 //

  I like reading a post that makes people think.
  Additionally, thank you for enabling me to
  provide feedback!

 • www.ilfrontalino.com // 23 окт, 2017 //

  Hello there! Excellent post! Please keep us posted!

 • Clarita // 3 ное, 2017 //

  La aplicación para supervisar empleados es tan útil que cuando comiencen a emplearla en tu
  empresa no podrás pensar todo cuanto hace por ti.

 • mejores marcas de relojes de lujo // 15 дек, 2017 //

  y Rolex Industrie Muchas de las marcas nuevas intentan posicionarse
  en el mercado con relojes de gran calidad y bajo coste, conque esta idea no es del todo mala.

  and Rolex Industrie SA es una empresa suiza de relojes de pulsera y accesorios, creada tras la fusión en dos mil cuatro,
  de Montres Rolex SA, A lo largo de más de doscientos años, la nación alpina
  ha probado ser uno de los líderes más esenciales y definitivos en el desarrollo y la producción de relojes.

 • cozinha tradicional portuguesa pdf // 18 фев, 2018 //

  Eѕtta empreѕa dee remodelações é a sua melhor eѕcolha. http://agroservice.hu/info.php?a%5B%5D=%3Ca%20href%3Dhttp%3A%2F%2Ftyveryqiheqe.mihanblog.com%2Fpost%2Fcomment%2Fnew%2F1%2Ffromtype%2Fpostone%2Ffid%2F15178983695a794a81ea4b2%2Fatrty%2F1517898369%2Favrvy%2F0%2Fkey%2F90ff48e2b264a8e938cfe6689ed165e5%2F%3Epavimento%20flutuante%20limpeza%3C%2Fa%3E

 • more information // 4 апр, 2018 //

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the
  net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they
  just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing
  without having side effect , people could take a signal.

  Will probably be back to get more. Thanks

 • http://dragon-tortuga.net:8080/Tusrelatos // 29 апр, 2018 //

  Juan me dice que te escribo historias de terror.

 • Pressography.org // 11 май, 2018 //

  Stick with what you are doing, or find another and mmuch better web marketing strategy to change the
  classified ad strategy. However, each time a blogger does enjoy what he writes
  about, he’ll probably adhere to it for some time time.
  The informal kind of your blog gives Internet consumers thhe opportunity to get
  acquainted with individuals who’re behind the organization better, rendering it easier
  for them to trust you and purchase your site.

 • Google Mainos // 18 май, 2018 //

  Every weekend i used to visit this web site, as i want enjoyment, for the reason that this this website conations really pleasant funny stuff too.

 • terroristas barcelona abatido // 25 май, 2018 //

  No leas los relatos de terror de los weblogs.

 • Irwin // 3 юни, 2018 //

  Abra el planeta de su hijo con un amor por la lectura.

 • Denny // 19 юни, 2018 //

  GARMIN son especialistas en relojes con GPS.

 • Mckinley // 7 авг, 2018 //

  Boku isn’t just a mobile payment option.

 • Https://Unionteam.Co.Rs/Sr/2013/07/04/Luchshee-Onlayn-Kazino-Na-Realnye-Dengi // 12 авг, 2018 //

  Призовая игра на риск увеличивает выигрыш в
  два раза.

 • Local seo sydney // 21 авг, 2018 //

  I do not know if it’s just me or if everybody else
  experiencing problems with your blog. It looks like some of the written text within your posts are running off
  the screen. Can someone else please provide feedback and
  let me know if this is happening to them as well?
  This could be a issue with my internet browser because I’ve had this
  happen before. Kudos

 • scr888 for blackberry z10 // 28 авг, 2018 //

  Educational toys and programs that reinforce reading skills can taken into consideration great conception. If your offers are clear and
  good is actually one in the best tricks of all. http://urladda.com/918kissregister22732

 • Klaus // 31 авг, 2018 //

  Una crema facial bastante hidratante. Cremas hidratantes.

 • تسديد قروض // 16 ное, 2018 //

  I do not even know how I ended up here, but I believed this
  submit used to be great. I don’t recognize who you’re however certainly you are going to a well-known blogger in the event you aren’t already.
  Cheers!

 • dermavix-cream.com // 6 дек, 2018 //

  I am constantly thought about this, appreciate it for posting.

 • Keto One ingredients // 6 дек, 2018 //

  I am actually delighted to read this web site posts which consists of tons of valuable facts, thanks
  for providing such data.

 • Henry // 28 дек, 2018 //

  Thank you, I’ve just been searching for information about this topic for a while and yours is the best I have discovered so
  far. But, what about the conclusion? Are you certain in regards to the source?

 • jual gasa oil makassar // 13 яну, 2019 //

  Extended Care Services include individual counseling, individual therapy, group therapy and alumni
  suppport groups. Those little streamers that run through the bottom of the screen reach your
  attention and they grab their hands on your conscious mind.
  I remembered thee shooter, Seung-Hui Cho, a good some form or some other of mental illness
  understanding that theree had been a big stink ove whether he
  must have ven been allowed to attend thhe university while
  he posed a potential threat, a minimum of in most peoples’ minds
  - and after the fact, I might add, like Moonday morning quarterbacking.

Коментирай