Public Republic Art Studio

Фотографът изразява собствения си поглед към случващото се

17 март, 2009 от · 5 Коментара

Интервю на Керана Ангелова с Милчо Касъров

My portrait

Като гледам снимките от твоя “Английски цикъл”, си мисля, че от тебе би станал чудесен фоторепортер. Репортажното е в кръвта ти. Ти, обаче, си дългогодишен лекар, доктор на медицинските науки, доцент, ръководител на научен институт в Бургас, а сега управител на медицинска фирма. При тези професионални ангажименти как си осигурявал необходимите време и пространство за снимане?

Снимам в свободното си време. Започнах още като ученик преди 50 години и много харесвам старите си фотографии – летуване край морето с приятели, подводни снимки… Ние бяхме едни от първите подводни фотографи.

Chestur_Prebroyavane
Честър. Преброяване

Chestur_Na ulicata
Честър. На улицата

Смяташ ли, че изкуството на фотографията е начин да изразиш и себе си – не само обекта на изобразяване?

Когато снимам, не мисля за това, но явно така се получава – няма начин субективното у човека да не проличи в това, което прави – без значение дали е снимка, картина или литература. Без да щеш изразяваш собствения си поглед към случващото се.

Uels pastoralno
Северен Уелс. Пасторално.

Ostrov Angulsy
Остров Ангълси. Ирландско море.

Иван Кулеков подрежда сезоните по следния начин: пролет, лято, есен, детство. Кой е твоят любим сезон, през който снимките ти се изпълват с особена чувствителност?

И аз бих ги подредил по подобен начин. Предпочитам обаче лятото. Не само заради светлината, а и заради настроението. Макар пролетните и есенните снимки да стават по-хубави. И зимните също. Абе, няма лош сезон. Зависи от гледната точка.

Mladite
Младите

Понякога улавяш и кадрираш с чувство за хумор някои човешки слабости, но те са заснети със симпатия и без ирония. Подобни моменти ли са твоята слабост на фотограф или предпочиташ все пак пейзажната снимка?

Да, предпочитам нережисираните снимки на хора, снимани с телеобектив. Тогава човешките емоции и взаимоотношения са най-неподправени. А човешките слабости… те попадат в обектива понякога случайно, но също са изпълнени с чувство. А колкото до пейзажите… че Природата не е ли също живо същество?

Iztok Zapad
Изток-Запад

Srestu kralskiq dvorec
Срещу кралския дворец

Salata
Салата

Фотоапарат, природа, човек – и фотограф, който успява да улови мига. Ловец на мигове ли се чувстваш?

Това е точно определение. Стремя се да запечатам мига, онова, което е „хванало окото ми” в момента. Понякога от бързане дори не мога да фокусирам добре, но гледам да уловя мига. Той е неповторим, както всичко в живота.

Drevnost
Древност

Razmisyl
Размисъл

Madonata Kembridj
Мадоната от Кеймбридж

Коя е любимата ти фотография?

Няма да кажа „всички, защото са ми като деца”. От тези, които представям тук, най харесвам „Ръмеж”. Това е Англия – вечният английски „shower”, което не е съвсем дъжд, а ситни студени капчици, които идват сякаш отвсякъде. Харесвам също и „Салата” – много естествена се получи. Изобщо всичко, което е естествено, е хубаво.

Rumej
Ръмеж

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

5 Kоментара за сега ↓

 • Диян Георгиев // 17 мар, 2009 //

  Снимките са невероятни, най-силно впечатление ми направиха пейзажите с тяхната дълбочина и разнообразие от цветове и емоции, които изразяват!!!

 • Марина Андросова // 17 мар, 2009 //

  Снимките са чудесни!!!

 • Надя Церова // 17 мар, 2009 //

  Прекрасни фотографии! В тях има толкова настроение и добри чувства – към хората, към чудесната природа. А светлината има важна роля във всички показани снимки на Милчо Касъров.
  Особено ми харесват “Древност” и “Ръмеж”. Направени са майсторски. Поздравление за автора!

 • Avgustina Roberts // 18 мар, 2009 //

  С погледа на българка, живееща над 30 години в Англия, намирам цикъла като успешна комбинация от традиционните и съвремените аспекти на страната, тъй като това е все още част от същността на Англия. Дали съзнателно, или не, си бил привлечен и от контрасти дори в отделните композиции – “Древност”, “Срещу двореца”, “Мадоната от Кеймбридж”, “Изток-Запад”. За мен, фотографията става изкуство, когато те кара не само да се наслаждаваш от визуалното, но и да се замислиш над него. Този подтекст на изобразеното е умело извлечен и от интелигентно проведеното интервю…

 • Find a fuck buddy // 4 окт, 2018 //

  This is really interesting, You’re an overly skilled blogger.
  I have joined your feed and sit up for in search of more of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks

Коментирай