Public Republic Art Studio

Издателство “Арс” открива годишната си продукция с два сборника с къси разкази

13 март, 2009 от · 1 Коментар


Снимка: Bossanostra [Alias Bossuzzi]

Благоевградското издателство “Арс” отново тази година ни предлага две крайно любопитни книги – сборниците с къси разкази “10 минути” на Георги Милев и “Право на избор и други проклетии” на Ина Иванова. Хубавото е, че двойните премиери ще се състоят на две места – в София и в Пловдив.

19 март, София, Галерия “Кръг+” (ул. “Будапеща” № 5), 18:00
20 март, Пловдив, Читалище “Възраждане” (ул. “Стоян Чалъков” №1 в Стария град), 18:00 часа

10 минути

“Ако трябва да определя с една дума моето впечатление от книгата на Г. Милев “10 минути”, думата ще бъде „хуманизъм” – в най-доброто и недвусмислено звучене на понятието.

В книгата няма морализаторстване, но има много морал. Мисля, че при писането едно от най-трудните неща е човек да се въздържи да раздава оценки или присъди. В текстовете от тази книга са описани и жертвата, и палачът, като често в двете роли е един и същи герой. Отсъства обаче образът на врага и именно това, според мен, ги прави толкова ценни.

Животът не се променя след тази книга – той е такъв, какъвто е. Но е важно нашето отношение към големите теми в него – как ги приемаме, как ги преставяме, какво намираме в тях. “10 минути” определено помага да се задълбочим в опитите ни да разберем по-добре другия и себе си, въпреки различията, въпреки противоречията.
Това е литература, която уважава човешкото достойнство.”

Ваня Константинова, редактор на “10 минути”

Право на избор и други проклетии

“Не обичам да чета на монитор. Първо, ми се схваща гърбът. После, ме заболяват очите. Трето, не спирам да пуша. А да не казвам колко се ядосвам, когато вместо просто да си обърна страницата и препрочета това, което ми е харесало, се налага да скролвам, вследствие на което почти винаги прескачам текста, а мишката ми отказва да работи нормално.

И се случи така, че първата ми среща с книгата на Ина Иванова беше именно на монитор. Смятах, че ще я чета бавно. Разказ по разказ (поради вече споменатите причини), още повече, че почти всички разкази ги бях чела и преди във форума за литература и хора “Глоси” .

И се излъгах. Не само че ги прочетох наведнъж, но и веднага се върнах в началото и започнах да ги препрочитам. Мога надълго и нашироко да разказвам за това как съвсем реално преживявах всяка дума от „Дневникът”; как си спомних за онзи толкова далечен приятел от детството, с когото също боледувахме заедно; как видях прасковите в купата на масата в предишния ми дом, които имаха съвсем същия солен вкус; за аромата на дървото и ваниловия привкус на кафето; за това как баба ме научи да меся хляб, сладък хляб…

Но и това няма да направя. Може би защото съм мъничко проклета. А може би защото имам право на избор. Но най-вече, защото имам „Право на избор и други проклетии”.”

Левена Филчева, редактор на „Право на избор и други проклетии”

Успех на книгите!

Още продукти на издателсто “Арс – Благовевград” можете да открете и да поръчате директно от блога на издателството “Кръстопът”.

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Stasja // 13 мар, 2009 //

    на добър път на книгите на Ина и Жоро!!! :)

Коментирай