Public Republic Art Studio

Рамзи Насър е новият национален поет на Холандия и Фландрия

14 март, 2009 от · Няма коментари

Петя Хайнрих


Снимка: han Soete, Рамзи Насър на сцена

Холандският поет от палестински произход Рамзи Насър е тазгодишният “национален поет” – титла, която се присъжда от 2000 година и е едно то най-големите признания за лирическо творчество в Холания и Фландрия. Идеята за присъждането на тази титла е вдъхновена от британската традиция, датираща от 16-ти век, според която се избира поет-лауреат на Велокобритания. Лауреат е пожизнена титла, за разлика от холандската титла “национален поет”, която се присъжда за няколко години. Рамзи Насър ще я нови през следващите 4 години.

В Белгия и Холандия, освен това, има щатни градки поети. Градските поети са назначени към общината и тяхната задача е да пишат стихове за особено важни градски прояви и събития. Нациионалният поет е по-високо звание от градски поет.

Изборът за национален поет се организира и провежда от ежедневника “Ханделсблад”, националния телевизионен канал NSP и фондацията “Поетри Интернешънъл”. Всеки може да се включи в гласуването за национален поет. Тази година са гласували 19 000 души.

35-годишният Рамзи Насър е роден в Ротердам. Майка му е холандка, а баща му – палестинец. Освен поет, Насър е и изтъкнат актьор. Бил е градски поет на Антверпен – белгийския град, в който понастоящем живее.

В творчеството си често засяга обществено-политически теми. В последно време особно активно се включва в дебатите по кризата в Близкия Изток.

Насър бе избран за национален поет на 27.02. 2009 в навечерието на рождения си ден.


Откъс от телевизионното предаване с обявяването на националния поет (на фламандски)

Стихове Рамзи Насър на фламандски и в превод на английски:

Het complot – The conspiracy
De zuivere minnaar – True lover
Maak mijn moeder – Turn my mother

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай