Public Republic Art Studio

Фотографията е възможност да останеш насаме със себе си, без да се отдръпнеш от света

6 март, 2009 от · 5 Коментара

Интервю на Карина Петкова с фотографа Христо Ангелов

Hristo Angelov

Казваш, че снимаш вече повече от 25 години. Защо го правиш?

Защото това е нещото, което ми доставя естетическо удоволствие. И защото винаги съм работил в колектив, а фотографията е възможност да останеш едновременно насаме със себе си – и със света.

no oars
Без весла

Какъв стил на изобразяване предпочиташ?

Пестелив, лишен от бъбривост. Всъщност, не притежавам кой знае какъв стил. Просто кадрирам природа и хора, които са ме впечатлили, без да ги обработвам допълнително „художествено”.

Hristo
Христо

Дори не съм се запознал с принципа на фотошопа. В този смисъл съм обикновен любител, но в думата намирам нещо много приятно…

flying
Полет

Имаш цикъл „Отражения”, цикъл „Река” цикъл „ Море”… Означава ли, че предпочитанията ти са да фотоизобразяваш природата?

И да, и не. В природата, както и в живота на човека, съществуват действия и състояния. Предпочитам да разкривам състоянията. В тях има повече излъчване. Динамиката много рядко може да изрази повече от себе си. Но това е мое мнение и не ангажира останалите фотографи…

January wave
Януарска вълна

Имам и доста портрети, като предпочитам да снимам спонтанността на децата, а също и стари хора с тяхната особена застиналост в някакво различно време.

Kristina
Кристина

По-рано често търсех неочакваните сюжети, като например такъв: виждам заведение с надпис над тентата ”Пържена риба”, а върху самия надпис е кацнал жив гларус, който държи в човката си… пържена цаца. Като дългогодишен фотограф имам наблюдателно око за такива приятни моменти.

sea-shore
Бряг

Разкажи малко повече как търсиш и откриваш състоянията, за които говориш.

Щях спонтанно да кажа като вървя по брега на морето, но нямаше да е вярно в крайна сметка. Да кажем – покрай вода… Всъщност, във всичко. Важното е да попаднеш на магическо място. Да има въздушна перспектива, мъгла, роса, морска пяна, стари къщи… атмосфера.

early evening
Привечер

И пак казвам – предпочитам да снимам не състезателен кон в момент на надбягване, което само по себе си е красиво, а стара кранта, да кажем, наведена над речна вода. И – окото й. Конете имат очи за снимане. А за човешките портрети е нужно човек да улови характера и да е той категоричен.

Hristo
Христо

Лесно ли намираш обектите, които разпознаваш като „достойни” за изобразяване?

Може цял ден да вървиш, но да не успееш да уловиш ситуация или обект за снимане.Когато се прави нережисирана сюжетна снимка, бързината на реакция е особено важна, защото ситуацията може да се промени още същия миг.

reflections
Отражения

Относно естетиката на твоя начин на изобразяване – само красиви обекти ли предпочиташ?

Снимах един стар олющен трафопост, а снимката е от любимите ми, защото има атмосфера поради съвсем други причини.

morning in Brodilovo
Утро в Бродилово

Във фотографията, а и в изкуството изобщо критериите за красота са обектите на изобразяване да притежават изразителност, настроение, дълбочина на внушението…

courtyard
Двор

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

5 Kоментара за сега ↓

 • Соня // 6 мар, 2009 //

  Истинско фотографско око! Във всяка снимка има излъчване. Това, че не ползва фотошоп е прекрасно! Защото природата и човека нямат нужда от разкрасяване. Истинското майсторство е да уловиш мига, такъв какъвто е и да го предадеш на другия. Успех на Христо!

 • нели // 6 мар, 2009 //

  Благодаря за зареждането!Вълнувам се защото познавам Христо и това което виждам ми харесва и носи радост!Аз съм против фотошопа-изчезва това което -Е!Успехи и много радостни мигове на Христо и семейството му!

 • Милчо // 6 мар, 2009 //

  Браво, Ицо! Чудесни снимки! Някои от тях съм виждал при тебе, но портретите на децата са впечатляващи. Тази стара каца и малкото цветенце в двора в Бродилово ли са? Чудни са!

 • pinyo // 6 мар, 2009 //

  Мечтая за такъв фотограф, дори когато вече съм стара и олющена :) ))

 • troha // 9 мар, 2009 //

  И интервюто хубаво, и фотографът чудесен! И коментарите точни. От мен: Продължавай, Ице, нататък все така втренчен в магичното!Чудех се къде е тайнството – сега разбрах. Радваме ти се!

Коментирай