Public Republic Art Studio

Бяло и червено – магия за здраве и безсмъртие

1 март, 2009 от · Няма коментари

Легенда за мартеницата и символика на празника Баба Марта

Милена Андреева

Martenitza
Снимка: Радомира Чипева

Измежду всички славянски народи само ние, българите, имаме празник Баба Марта.

Главната героиня, според легендата, е възрастна жена – не немощна старица, а чевръста баба. Стопанка и къщовница, ту добра, ту лоша, тя винаги умело върти женския свят и децата в къщата. На този ден в старата народна традиция особено внимание отделяли на червения цвят.

Martenitza
Снимка: Радомира Чипева

Пред къщата мятали червени дрехи – по плетове и простори, които първи да видят слънцето. Стопанката не само закичва плета, но и непременно го обикаля с червено, защото тази магическа червена нишка е границата отвъд, която всичко е просто чуждо. А домът да държи през цялата година здравето и сполуката вътре.

Martenitza
Снимка: Радомира Чипева

Някога в един ден от годината жените сваляли черното облекло и обличали червено. На главата на булката поставяли червено було…

От тези древни времена връзват на новороденото червен конец като символ на живота и поръсват с червена охра мъртвия като символ на вечен живот или безсмъртие…

Martenitza
Снимка: Радомира Чипева

Магията на червения цвят не е наше откритие. Няма древна култура, която да не е оценила по сходен начин въздействието на червеното. В Анатолия например по времето на хатите (народ, живял в Централна Мала Азия) почитали божествените близнаци Ашвини. Наричали ги Хаурватат и Амерат – Здраве и Безсмъртие.

Martenitzi
Снимка: Радомира Чипева

Символите на техните имена са точно графично копие на мартеницата с Пижо и Пенда, като бяло и червено са техните цветове. Странно, днес в Анатолия няма мартеници, а единствено българите са за запазили традиция с тези два сакрална цвята. Все пак божествените Ашвини подсказват едно възможно ритуално предназначение на мартеницата – като заклинание, с което се пожелава на близки и обичани хора здраве и дълголетие.

Посланието на мартеницата

Martenitza
Снимка: Радомира Чипева

Мартеницата… Този магически амулет, наследен от предците ни, е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо всеки българин носи мартеница на първи март, защото тя символизира вярата, че отсега нататък всичко ще е по-добро. Хората се усмихват, защото вярват, че са спечелили благоразположението на Баба Марта.

Martenitza
Снимка: Радомира Чипева

Мартеницата е древно българско украшение от усукан бял и червен конец, което има силна магическа сила. Според народното схващане мартеницата предпазва човека от уроки и зли сили. Белият конец е символ на дълъг живот, а червеният – на здраве и благополучие.

Martenitza
Снимка: Радомира Чипева

Според старинните легенди мартеницата се появила първо в земите на Аспарухова България.

Както разказва една от тях, в 681 година хан Аспарух победил византийците и основал новата родина. В чест на победата и бог Тангра трябвало да се направи жертвоприношение. Като хан и върховен жрец на своето племе Аспарух се приготвил да запали кладата. Липсвало му само клонче сух копър. Такъв не растял по тези земи и владетелят се натъжил, че не може да изпълни обреда към великия бог.

Martenitza
Снимка: Радомира Чипева

Но изневиделица на рамото му кацнала лястовичка. Тя имала на крачето си завързано с бял конец стръкче сух копър. Ханът много се зарадвал, но и се зачудил на конеца, обагрен тук-там с кръв. Досетил се, че това е дар от старата родина, изпратен от любимата му сестра. Така бяло-червените нишки станали за българите символ на новото слънце – пролетта, и на любовта към близките. Затова, подарявайки мартеница, си желаем здраве, обич и дълъг живот.

Martenitza
Снимка: Радомира Чипева

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай