Public Republic Art Studio

Какво празнуват българите на 1 март?

1 март, 2009 от · 2 Коментара

Мариана Величкова

Баба Марта или традицията на мартеницата

martenica
Снимка: Мариана Величкова

Проследяването на този древен обичай ни отвежда чак до времето на почитането на Марс, Богът на пролетта, а по-късно на войната. Войните били често явление и обикновено започвали в началото на март и повечето воини напускали домовете си.

Мартеница
Снимка: Радомира Чипева

Съпругите много се страхували за живота им и решили да им дадат червено-бели ивички плат за връзване на китката или малки дървени фигурки на бяло момиче и червено момче. Като червеният цвят е символ на кръвта, която не бивало да се пролее, а белият – олицетворява бледите лица на тъгуващите и страхуващи се за съдбата на своите съпрузи, жени.

Те правели това по две причини: тези амулети трябвало да напомнят на воините за дома и семейството и още да бъде умилостивена Баба Марта, така че времето да не бъде променливо и студено и воините да замръзнат.

martenica
Снимка: Радомира Чипева

Отбелязването на Първи март или казано по народному Баба Марта, е доказателство за устойчивостта и непреходността на българските традиции.Няма българин, който да не е чувал за старата жена с променливо настроение, намекващо за промените и във времето между двата сезона, наречена Баба Марта. На този ден, символизиращ отминаващата зима и приближаването на дългоочакваната пролет, хората си подаряват и се закичват с мартеници, изработени в традиционните бял и червен цвят. Според езическото вярване носенето им ще умилостиви капризната старица.

martenica
Снимка: Мариана Величкова

Тези краски не са случайни – белият цвят символизира топящият се сняг, а червеният – топлината и светлината на пролетното слънце. Според друго тълкуване те олицетворяват мъжкото и женското начало, хармонията и кръговрата на различните енергии в природата. Пролетта е началото на обновлението и съзиданието, на нови надежди, мечти и радостни очаквания след дългата и студена зима.

martenica
Снимка: Радомира Чипева

Мартениците се носят от 1 март докато видим щъркел или цъфнало дърво. Те са знак, че зимата безвъзвратно си е отишла.

Някои етимолози търсят началото на този древен обичай в необходимостта хората да си припомнят и отбележат постоянното редуване на съзидание и разрушение, добро и зло, щастие и мъка. Свалянето на мартеницата също е натоварено със символично значение, но в по-практичен смисъл.

martenica
Снимка: Радомира Чипева

В някои части на България връзват мартениците на цъфнали дървета за плодородие и берекет, а в други – ги поставят под камък и според това какъв вид насекомо или малка животинка е най-близо до камъка на следващия ден се правят различни тълкувания. Ако е ларва или червей – годината ще е пълна със здраве и успех, ако е мравка – се очаква същото, но постигнато с доста повече усилия.

martenica
Снимка: Радомира Чипева

Румънците имат обичай, наречен Mărţişor, който е подобен, но не и идентичен на нашия. Все още е въпрос на дискусия дали и как двата обичая са свързани.

В наши дни размяната на мартеници между близки, познати и приятели е израз на топли и добри чувства, пожелание за здраве, успех и благополучие, повод да си припомним, че нищо не може да стопли сърцата ни повече от искрената любов, загриженост и внимание на хората около нас.

Мартеници
Снимка: Радомира Чипева

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

 • Selena // 1 мар, 2009 //

  Тази година на 1 март по православния календар са Сирни заговезни. На днешния ден се иска и се дава прошка.
  Честита Баба Марта и моля да ми простят всички, които волно или неволно съм обидила!
  Благодаря за интересния материал!

 • Mar Vel // 2 мар, 2009 //

  Честита Баба Марта, Selena!
  Желая ви пролетно настроение през цялата година, много слънце и усмивки!
  Благодаря за коментара, това беше моят дебют на сайта:-)

Коментирай