Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Мариана Тонева

23 март, 2009 от · 2 Коментара

Интервю на Велина Ватева с живописеца Мариана Тонева

“Разбирам защо съм нарисувала картината след като съм я създала”

Как усещаш вдъхновението да рисуваш, кога то е възможно да се роди? В този смисъл съгласна ли си с думите на Пикасо, че “Вдъхновението съществува, но трябва да те срещне, докато работиш”?

Вдъхновението е като нещо в теб, което напира да се изяви и бързаш да приключиш с всички ежедневни задължения и бързаш да седнеш, да останеш сам с платното и божествената енергия, която те подтиква да твориш, да създадеш нещо ново и красиво.

При мен вдъхновението е подтикът да създавам нещо красиво всеки ден, иначе съм неудовлетворена – сякаш не съм дала достатъчно от себе си.


Хълмовете, 2007

Картините ти носят изключителна топлина. Цветовете и/ли идеята в нея я излъчват?

Мисля, че топлината идва от сърцето на човека и че енергията, която носи всяка картина, влияе върху излъчването й. Все пак аз съм представител на огнените знаци и това, което най-много ме вдъхновява, е слънцето.


Пробуждане, 2007

Как успяваш да съчетаваш експресивност и откровеност, да съхраняваш вътрешния си свят, споделяйки го?

Не е трудно, когато си експресивен и откровен едновременно (усмихвам се), но много държа да съм откровена.


Израстване, 2007

Смяташ ли, че е възможно един човек да бъде творец без да има концепция за това, което създава?

Твърдо да! Смятам, че когато човек се стреми към красотата, към съвършенството, когато има подтик да създава нещо ново, когато красотата го измъчва и напира отвътре, творецът може да направи всичко, може да създаде нещо велико от две чертички, кръгче или точки – зависи дали може да го изрази.


Прозорци ІХ, 2007

Какво е за теб значението на интуицията?

Аз се доверявам напълно на интуицията си. Мисля, че това значи да се довериш на душата си, на божественото в себе си.


Слънчево II, 2008

Има ли друга сила, която по такъв начин да те движи?

Да – любовта. Тя е всичко за мен.


Стремеж V, 2007

А кои са силите в света, които биха могли да те отблъснат? По какъв начин намираш път към тяхното преодоляване?

Всичко, в което липсва любов, ме отблъсква. Пътят към преодоляването, разбира се, е чрез светлина в мислите и топлина в чувствата и постъпките ми. Опитвам се да давам най-доброто от себе си, обичайки всичко и всички.


Прозорци ХІІ, 2008

Какво за теб е абстракцията? Съществува ли според теб “реалистично изкуство”?

Според мен реалистичното изкуство е една представа на хората, към която те се придържат. Всички са свикнали, че дадено нещо е това, което виждат, но когато преминеш през тази представа, когато се преситиш от нея, се озоваваш в един свят, в който всичко е ново, различно и може да се изрази по всякакъв начин.

Тогава надхвърляш себе си, влизаш в необозримото, така че всичко, погледнато оттам, е абстрактно, дори и реалистичното.


Дом, 2007

Разкажи за идеята да рисуваш кукурски маски. С какво те привличат?

Това беше първото нещо, с което започнах като на шега. На пръв поглед е случайно, но със сигурност има корени някъде дълбоко в мен и това е стремежът на човек да изгони тъмното от себе си, да трансформира негативното в позитивно, за да даде път на новото, чистото, светлото да се развие, за да може любовта да разцъфне.

Всяка от картините ти има име. Как и кога идва то? Каква е връзката между образите и думите?

Името идва винаги накрая. Аз сядам да рисувам, защото имам нужда да изразя чувствата си и почти нямам представа какво ще излезе.

Самото чувство ме води и когато приключа и погледна картината, разбирам, че тя ми е помогнала, дала ми е отговора, аз съм стигнала толкова навътре в себе си и съм го разбрала, докосвайки се до себе си. И тогава вече знам защо съм нарисувала точно тази картина.

Мариана Тонева е родена 1965 г. в Пловдив. Живее и работи в родния си град. Работи в областта на живопистта и интериорния дизайн. Авторката има няколко самостоятелни изложби и участия в общи. Творбите й са притежание на частни лица в страната и чужбина.

Мариана Тонева е позната със своите сакрални мотиви, символни импресии и абстрактни творби. Изкуството, което създава, е наситено със силна индивидуалност – огнено, темпераментно и новаторско. Свободата да бъде себе си я превръща в човек от новото време, автор, съчетал експресивност и откровеност, и, както споделя тя – “смисълът на изкуството не е в това, което творецът е създал, а в това, което Бог сътворява чрез него.”

Нейното интуитивно познание е толкова силно, че ние можем да го осъзнаем, дори и неспособни да разберем самата творба. Може би поради факта, че всички форми и цветове са добре балансирани, смелите, изграждащи творбите й композиции и символни решения не смущават ценителите.

Осланяйки се на знанието, че следите от древното и магичното са скрити някъде дълбоко в съзнанието ни, ние определяме работата на Мариана Тонева не като безцелно лутане, а като целеустремено духовно търсене навътре в самата себе си. Чрез него тя преоткрива любовта и отправя послания за пробуждане към всеки, готов да я чуе.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • Alberta // 24 мар, 2009 //

    Интересни картини. Допадна ми техниката на рисуване. Съчетанието на червено, оранжево, зелено и насищането на цветовете. Картината “Хълмовете” е много добра. Не разбрах само – акрил, или масло?
    Поздрави! :)

  • Мариана Тонева // 29 мар, 2009 //

    Благодаря за добрите думи! И на ми хареса вашия блог! Техниката ми е смесена, но предимно акрил. Поздрави!

Коментирай