Public Republic Art Studio

“Амазонката на Варое” по света и у нас

25 февруари, 2009 от · Няма коментари

Юлия Йорданова

Романът „Амазонката на Варое” е сред най-успешните книги на Боян Биолчев. Издадена през 2005 г. от ИК „Труд”, още на следващата година тя е избрана от фондация „Вик” за български роман на 2006 г. Според регламента на конкурса фондацията осигурява превод на английски език на романа победител от преводаческа компания Вик Транслейшънс EVS.

Решението на лауреата е да дари паричната част от наградата си за учредяване на студентски приз за стихотворение и разказ. През 2007 г. проф. Боян Биолчев привежда обещаната част от наградата си за студентско литературно творчество и първите призове са връчени на студентите Васил Балев (за стихотворение) и Бранимир Събев (за разказ).

През 2008 г. романът се сдобива с френскоезично издание в превод на Стоян Атанасов и Данел Станчева, дело на френското издателство „Анабет”. Любопитно е да проследим кои ще са следващите преводи на тази книга, която тематично засяга балканската средновековна история.

През 2008 г. бившият ректор на Алма матер, преподавателят по славянски литератури, писателят Боян Биолчев бива удостоен и с Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Според условието на това университетско отличие награденият автор получава правото на специално издание на книга по негов избор.

По този повод се очаква през 2009 г. романът „Амазонката на Варое” да има второ издание, този път на УИ „Св. Климент Охридски”, с което общият му тираж на български език ще достигне извънредните 4000 екземпляра.

Романът „Амазонката на Варое” от Боян Биолчев всъщност има странна биография. Той носи първата литературна награда на писателя в България и бележи собствен връх в развитието му.

От друга страна, обаче, книгата е пролежала в ръкопис около 20 години, преди да види бял свят, с първоначалното намерение на автора й да бъде сценарий за игрален филм. Поради цензурни съображения, че „нашият зрител не е дорасъл за национална ирония”, текстът не се реализира като кино през 80-те години на ХХ век, а става литература едва петнайсетина години след политическите промени в България.

Днес тя се чете „демократично” и може би така, както се е надявал авторът й – като „едно комично мечтание в миналото, една шега с натрупаната митология и по-точно с желанието ни да виждаме величието там, където го няма, и да не усещаме величието на малките си мигове и на нормалните си човешки качества”.

Сюжетът на романа е исторически и разказва за VIII век, когато се обединяват трите първични елемента на българската народност – прабългари, славяни и траки. Отвъд шаржа на народопсихологическите теории за етноспецифичния характер на българите, книгата говори за универсални човешки преживявания и трансисторически проблеми – любовта, алчността, изневярата, приятелството, войната, изкуството…

Светът на романа представя живота в древно тракийско село, което по думите на автора „ври от скандали между българи, славяни и византийци”. Писателят рисува гротескови персонажи от раблезиански тип с ренесансов хумор и хуманистична обич към човека с всичките му добродетели и несъвършенства.

Това е „роман, който разкрива очарователната глупост на човека, без да ни пречи да го обичаме такъв, какъвто е” – гласи текстът на корицата на френското издание.

Можем да се запитаме през метафоричния код на книгата какво се получава при смесването на прабългарския кумис (кобилешко мляко), славянското пиво (медовина) и “тракийското питие от пелин и магарешки трън”, подправени с неизменното гръцко влияние – т.нар. “ромейски китки”, от които се извлича класическото (разредено) вино. Получава се нещо, което някои наричат „етногенезис”, а други…

Изберете сами, след като прочетете автентичния текст на романа „Амазонката на Варое” от Боян Биолчев. “Public Republic” ви предоставя уникалната възможност да го сторите във виртуална среда, без прелистване на страници.

Първата публикация на текста е в “Public Republic”.

Рубрики: Frontpage · За творчеството

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай