Public Republic Art Studio

Изложба “Същност – Essence” на Светлана Генчева

14 февруари, 2009 от · Няма коментари

Маслени платна на художничката в галерия-книжарница „София Прес”

Svetlana Gencheva

“Моето верую е да живееш творчески, да живееш честно, никога да не наскърбяваш, доколкото това е възможно, да се радваш на тленността, да не се боиш нито от смъртта, нито от безсмъртието, да обичаш глупците и неудачниците много повече от мъдреците и светците (тъй като последните са далеч по-малко на брой), да вярваш, да се надяваш, да се трудиш и да вършиш всичко това с хумор.”
Уилям Сароян

На 16 февруари /понеделник/ от 18.30 ч. в галерия-книжарница „София Прес” на ул. „Славянска” № 29 в София се открива дебютната самостоятелна изложба „Същност – Essence” на младата художничка Светлана Генчева – Съни . Събитието се организира от Съюза на българските художници.

Book
Книгата

Съни, която е завършила Националната художествена академия, ще представи 20 маслени платна, специално създадени за изложбата. Изборът на галерия-книжарница „София Прес” не е случаен, тъй като част от картините са вдъхновени от писаното слово, от едни от най–известните произведения на съвременната литература – „Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков, „Вино от глухарчета” на Рей Бредбъри, „Опит за летене” на Йордан Радичков, „Вещицата от Портабело” на Паоло Куелю, „Като гореща вода за шоколад” на Лаура Ескивел, „Последна Любов в Цариград” на Милорад Павич.

Ribeshki syn
Рибешки сън

Картините на Светлана Генчева не са илюстрации, а са вдъхновени от отделна дума или образ в текста и създават една нова история, нова реалност, дори тръгват в друга посока. „Посланието на този свят е ясен: тук всичко е възможно, стига да си прогледнал със затворените очи на детството”, казва младата авторка за творбите си, които изграждат красиви, приказни образи на границата между реалното и мистичното. Затова и стилът й е определян като „магически реализъм”.

Chadyr - logo na SunnyЗапазена марка на Светлана Генчева – Съни е чадърът, който не само защитава, но служи и за летене. Тя споделя, че е била повлияна от белгийския художник Рене Магрит, един от основните представители на сюрреализма, в чиито платна също често присъстват чадъри.
Светлана Генчева – Съни е родена в София през 1981 година. Завършила е „Дизайн на детската среда” през 2005 г. и „Рекламен дизайн” през 2007 г. в Националната художествена академия в София.

Опит за летене
Опит за летене

Първите й изяви в областта на изобразителното изкуство са още като ученичка в Немската езикова гимназия „Св. Методий” в София. След това като студентка в Художествената академия участва в множество общи изложби. Понастоящем работи предимно в областта на рекламната графика и е преподавател в катедра „Визуални изкуства” на Нов български университет – София.

hart
Сърце

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай