Public Republic Art Studio

Културен Пловдив 2009 – Продължението

15 февруари, 2009 от · Няма коментари

Кирил Кирилов

Обзор на февруарския културeн афиш в Пловдив

Plovdiv
Снимка: Klearchos Kapoutsis

Литература

Jivot v trojka
Снимка: Кирил Кирилов

На 9 февруари от 18:00 часа в културен център “Тракарт” се състоя пловдивската премиера на второто преработено издание на романа “Живот в тройка” на Станимир Кискинов.

Jivot v troika
Снимка: Кирил Кирилов

Подзаглавието на книгата е “Езотеричните дневници на ентусиаста”. Редактор – Ира Коловска.

На 12 февруари (четвъртък) от 18.30 ч. в зала Пловдив на Новотела беше пловдивската премиера на романа на Божана Апостолова “Кръстопът без пътища”, както и на стихосбирката й “Едва я задържам”. Двете книги ще представи Миглена Николчина. За музикалната картина се погрижи Теодосий Спасов.

Bojana Apostolova -  premiera

Мария Станкова за “Едва я задържам”:
“Тази книга се чете на един дъх. След това остава съжалението, че е свършила. Всеки намира част от себе си – някой непризнат грях, някоя малка “мръсна” тайна. Разголваща докрай история, така както само Божана Апостолова го може. И точно тя казва: “Има надежда. Има изход. Животът продължава…”

Dobromir TonevНа 22 февруари от 18 часа е откриването на фестивала “Сцена, палитра, слово”. Фестивалът се организира от пловдивските Малък театър, Народна библиотека “Иван Вазов” и Дружество на писателите. В народно читалище “Христо Ботев” литературният критик Владимир Янев и актьорът Красимир Воскресенски ще представят в аудиовариант поезията на Добромир Тонев.

Ivan VylevIvan StrandjevНа 28 февруари и 1 март, на същото място, по същия начин и със същия начален час, ще бъде представено поетичното творчество съответно на Иван Вълев и Иван Странджев.
 
K StoevaSnejnite pqsyci na HiraНа 2 март от 17 часа Величка Настрадинова ще представи книгата на Красимира Стоева “Снежните пясъци на Хира”.
 
 
 

Галерии
 

BovielНа 9-ти февруари художниците Станимир Видев, Ангел Василев, Недко Итинов и Васил Стоев откриха изложба с живопис в галерия “Бовиел”.

BovielОбщият брой на картините е двадесет. Всеки от авторите представя пет от последните си платна. Експозицията е на разположение на любителите на изобразителното изкуство до края на месеца.

Музеи

Snimka ot Istoricheskiq muzei
Снимка: Исторически музей, Пловдив

В Регионалния исторически музей може да се посети забележителна изложба. Името й е “Паметта на Пловдив”.

Тя е част от кампания за ученици и студенти – издирване и популяризиране на спомени, снимки, документи и вещи, свързани с историята на Пловдив.

Исторически музей Пловдив
Снимка: Исторически музей, Пловдив

15 ученици и студенти са участници в изложбата.

Колекциите предизвикаха голям интерес – някои със своята уникалност, други – с продължителните проучвания и издирвания на участниците.

Но нека направим кратка аудио-разходка из музея с екскурзовода Елена Иванова (чуй прикачения звуков файл):
 


 

Театър

Poslednata nost na Sokrat

На 25 февруари в Пловдив ще гостува НТ “Иван Вазов” с “Последната нощ на Сократ” от Стефан Цанев. Представлението е от 18 часа. Режисьор е Здравко Митков, а актьорите – Стоян Алексиев, Георги Мамалев и Аня Пенчева. Спектакълът е в рамките на фестивала “Сцена, палитра, слово”, който ще продължи до 2 март. След 22 февруари на сцената на читалище “Христо Ботев” могат да бъдат гледани представления на Кърджалийския, Казанлъшкия, Благоевградския и Старозагорския театри, както на и студенти по актьорско майсторство от Югозападния университет “Неофит Рилски”.

Кино

Beowulf
Снимка: happy-batatinha

Кино “Фламинго” излъчва един прекрасен (по личното ми мнение) филм – “Беоулф 3D” на Робърт Земекис. Едва ли би допаднал на абсолютно всички – филмът може да бъде оценен подобаващо само от отявлени привърженици и дълбоки познавачи на мита и фентъзи културата. В този смисъл някои зрители навярно нито ще се впечатлят, нито ще разберат филма, но това не означава, че лентата трябва да бъде лекомислено подценявана.

Е да, ама не. Авторът от оня познат пловдивски културен гайд (виж “Културен Пловдив 2009: Началото”) го е направил за пореден път. Склонен съм да приема търсенето на аудитория чрез скандални коментари, но, простете, в този дори няма нищо скандално. Рецензията е един препънал се още на прага опит за сарказъм и стоварил се досадно близо до вратата, от която е трябвало да поеме по широкия свят.

В днешно време в България никой няма да се захване да чете поемата “Беоулф”, най-малкото заради недостъпния й език (като изключим някои учени, разбира се). Този филм е най-добрата интерпретация за българи на оригиналната старогерманска фолклорна творба. Най-малко заради това си струва да бъде гледан. За сравнение ще посоча “Беоулф” от 1999 на Греъм Бейкър (там в ролята на митичния мъжага – Кристоф Ламбер). Предшественикът не е нито внушителен, нито изпипан или пък изпълнен с кой знае какъв смисъл. Което не може да се каже за филма на Земекис.

“… на подобни филми няма смисъл да се гледа сериозно”. Рече рецензентът и отсече. Смешно клише, което нито носи информация, нито поражда адекватна емоция. То единствено отрича. Което, както всички знаем, е (най-малкото) вредно.
“… двамата луди сценаристи (единият автор на комикси, а другият съсценарист на Криминале) са измислили такива интерпретации на епоса, че професорите по стара английска литература ритуално ще си оскубят косите.” Не, авторите на древната поема ще си оскубят косите (при това съвсем импулсивно), ако са гледали филма и след това прочетат “рецензия”-та.
“… на български би трябвало да казваме Беоулф, а не Беулф”. Ами казвайте го! Какво Ви спира?!
На любителите на приключенията и фентъзито – приятно 3D-пътешествие из Тъмните векове на Средновековието!

Beowulf
Снимка: happy-batatinha

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай