Public Republic Art Studio

Тя

16 февруари, 2009 от ·

Димитър Ангелов

Ophelia
Снимка: mira d’oubliette

Има моменти, в които чувствам към природата една дива страст и една нежност, която ме оставя без сили. Един брутален припадък с пълно съзнание за едно единствено нещо: една страст. Какво чувствах по-конкретно?

Няма в тази любовна страст нищо конкретно – това са вълни на пулсиране, всичко се преобразява, изгубва се, появява се отново и не позволява да се създаде у теб друга дума – само “страст”.

Тъкмо тази страст ми отне друга страст. По това време, когато синьото на великденчетата още не се решава да премине в червено, а душата става по-тежка от тялото. Една човешка страст, макар и естествена. Тя ме ревнуваше от цветята, от тревите, дори от тръните, от хълмовете, реките, долините – с една дума от пейзажите.

Нещо повече – от самата природа. Тази жена имаше дарбата или проклятието да носи в сърцето си цялата природа, песента на птичките и тъй нататък. Само една такава жена… Носеше в сърцето, в тялото, в ума си, в погледа си, макар и объркан и неукротим, цялата природа. Тя беше пейзаж, който се изгуби в погледа ми. В друг пейзаж. Колко е непостоянна природата!

Но дори и така, с всеки полъх на вятъра, с всяко движение на някоя тревка, с всяка дъждовна капка, нещо ми вика, почти крещи: “Това е тя, това е природата!”

И аз ги бъркам една с друга и се отказвам да ги различавам, и чувствам една единствена истина – че вълните на страстта я отнасят и ми я връщат, че ме обгръщат с нея и в нея се изгубвам, но знам, че е тя, която ме търси и зове. “Това е тя! Тя е!” повтаря ми вятърът. Не – аз му повтарям докато се слеят в едно нейното име и вятърът.

Превод от португалски: Емилия Кръстева

Разкази на Димитър Ангелов в превод на френски език може да прочетете в блога Lusopholie.

“Тя” – “Ela” – in: Partida Incessante, Editorial Nova Ática, Lisboa, 2001 (първа публикация на разказа в превод на български)

Dimíter Ánguelov

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini