Public Republic Art Studio

Усмивката на Африка – IX част

26 февруари, 2009 от · 1 Коментар

Едва ли има човек, който да не е бил магнетично привлечен от екзотични и непознати земи и пространства. Но малко са онези, които записват впечатленията си и ги споделят.
 
Павко Иларионов съхранява незабравими мигове от срещата си с Намибия и да ги поднася леко, приятно и интересно.
 
За читателите на нашето електронно списание е първата публикация на книгата на Павко „Усмивката на Африка”. Всяка седмица ще се докосваме до Намибия, среща, белязана с любов, усет и разбиране към различното, непознатото и вълнуващото.

Продължение от VIII част

Африкански слонове (Loxodonta afrikana и Loxodonta cyclotis – първият е саванен, а вторият – горски слон)
 


Photo: bettyx1138

Африканският саванен слон е най-голямото съвременно земно животно. Има нещо величествено и благородно, има излъчване на скрита мощ в тези умни сухоземни гиганти. Възрастните мъжки екземпляри достигат 7,5 т, а височината им в плещите – до 4 м. Диаметърът на отпечатъка на стъпката му достига 50 см. Независимо от масивното си телосложение слонът е пора-зително повратлив и бърз, той е добър плувец. За денонощие при търсене на храна или при опасност може да измине десетки километри.

В днешно време африканският слон населява огромна територия на юг от Сахара. Слоновете са социални животни. Те рядко живеят поединично. Стадата, водени най-често от най-възрастната слоница, наброяват 9 –12 възрастни и малки животни. Стадото живее твърде задружно – те се познават добре, помагат си дори когато са ранени, грижат се за малките, кавгите са рядкост. Болните слонове обаче и най-вече тези със счупени бивни са раздразнителни и опасни. Те обикновено сами се отделят от стадото.

Слоновете имат силно развито обоняние и слух, а застаналият нащрек слон е незабравимо и опасно зрелище – вдигнат, прибран зад издадените бивни, хобот, огромни разперени уши, пронизителен звук, напомнящ скърцане на автомобилни спирачки – готов за атака танк. Размножаването на слоновете не е свързано с определен период – любовната игра се предшества от ласки с хоботите. Бременността продължава 22 месеца. Малкото е с тегло до 100 кг и височина до метър. До петата му годишнина за него се грижат възрастните. Половата зрелост при слоновете настъпва към 12-15 годишнината им. Един възрастен слон изяжда на ден до 100 кг трева, храсти или клонки, което се явява и сериозен проблем за резерватите, когато те почнат да се пренаселват със слонове. Изчислено е, че за самоизхранването на един слон на него трябва да се пада арея от около 5 км².

Без слоновете обаче африканската савана би загубила много от своята прелест. Несъмнено те са изключителна атракция и е много забавно да ги наблюдаваш точно по водоемите. Да ги гледаш как се къпят, как се пляскат с кал, а после се посипват с пясък или земя, което, казват, ги предпазвало от високите температури. Особено смешни са малките, които са постоянно обект на грижи от по-големите.

Най-малката антилопа – антилопата дик-дик, е с размера на малко куче – сладка муцунка с две големи красиви плахи очи. Дик-дик не правят стада и могат да бъдат видени поединично, по двойки или семейно – „мама, татко и аз” (тъй като обикновено имат само една рожба). Човек трудно може да забележи дик-дик. Не само поради размера им, но и защото те наистина са доста плахи животни.


Photo: bettyx1138

Импалата е грациозна малка антилопа, която е известна като страхотен спринтьор и скачач. Регистрирани са скокове на импала до 10 метра дължина и 3 метра височина. Природата неслучайно им е дала този дар, защото те са любимо ястие на всички хищници, но благодарение на тези си качества често отървават кожата.


Photo: coda

Антилопата спрингбок е единствената южноафриканска антилопа от рода на газелите. При появата на хищник тези антилопи започват да скачат колкото се може по-високо. Причината за това поведение всъщност е много логична. По този начин спрингбокът демонстрира на хищника, че е здрав и силен и че хищникът няма да има успех с него. Не всички хищници обаче са съгласни с тези доводи.


Photo: dvdmerwe

Друго интересно животно за Етоша е вилдебист или антилопата гну, както е по-известно в България. Тази антилопа, която е с размер на кон – 2 м дължина, тегло до 300 кг, е събрала в едно три животни. Предницата е на бивол, тялото – на антилопа, а задницата и опашката – на кон. Има грива по шията и гръбнака и общото впечатление е, че това е доста грозна антилопа. Лъвовете и хиените обаче имат слабост към нея. Вилдебистът се движи на стада, които понякога могат да наброяват хиляди. Ако видите сам вилдебист, значи нещо не е наред и скоро той ще стане обект за лов.


Photo: stignygaard

Антилопите куду (Tragelaphus stepsiceros) са едни от най-големите антилопи. Много красиви животни. Цветът на кожата им е светлосив и отстрани имат между 6 и 10 бели ивици, както и бял знак с формата на латинското V между очите. Антилопите куду живеят на малки стада от женски и техните малки. Мъжките обикновено се подвизават самостоятелно. Те много рядко се събират на малки стада. Красиви животни с големи спираловидни рога.


Photo: DeusXFlorida

В самите лагери могат да се наблюдават и стада от мангусти, които не проявяват никакъв страх от хората. Макар че са отлични ловци на змии, те обичат да ровят и в кофите за боклук. Мангустите са много разпространени в Африка. Те са три вида: жълти, ивичести, с тъмни ивици по гърба и джуджета.


Photo: g-hat


Photo: stignygaard


Photo: smudger888

Естествено, тук трябва да отделим място и на цар Лъв. Лъвът (семейство котки, род пантери, вид лъв, научно наименование Panthera leo) достига до 250 кг, широчина в раменете – до 1 м, дължина на тялото до 3 м с опашката, период на бременност –105 дни, 1-4 малки. Обикновено живеят на стада от пет до десетина животни. Лъвовете са много пъргави и силни животни. Могат да правят скокове до 7 м дължина. Живеят до 35 години.


Photo: acme

Лъвовете се хранят най-често с копитни бозайници – антилопи, зебри, но понякога опитват гризачи и дори безгръбначни, като скакалци например. Когато не са гладни, след като вече са похапнали, те изглеждат много спокойни, дори приветливи. Лежат невъзмутимо, понякога и по гръб, обикновено на сянка под някое дърво. През цялото време обаче, колкото и да се правят на разсеяни, те не изпускат нищо от погледа си – все пак не се знае откъде и кога ще дойде следващият обяд. Въпреки че са много популярни сред туристите, лъвовете прекарват почти цялото си време, като не правят нищо в сладка полудрямка и понякога са много скучни за наблюдение. Това, разбира се, е, когато лъвовете са решили да не правят нищо. Когато обаче решат да правят нещо, е най-добре човек да не е наблизо.


Photo: yaaaay

Хиената, особено петнистата хиена, която е може би най-разпространената в Етоша, е страховито животно с много здрави челюсти. При необходимост тя може да бяга със скорост до 60 километра в час и е страшно добър ловец. Погрешно е схващането, че хиените се хранят само с мърша. Те ловуват обикновено в група и за тях не е проблем да повалят вилдебист или зебра. Когато са много, дори и най-храбрият хищник отстъпва.


Photo: paulmannix

Трябва да се има предвид, че в саваната, в буша, хич не е безопасно. Освен големите хищници тук има и много опасни змии, като например черната мамба. Черната мамба понякога е трудно видима и откриваема, защото тя може едва лине да заеме позата на изсъхнала пръчка на някое дърво в буша. Жертвата, ако не забележи змията, може да се приближи твърде близо до нея и това да се окаже смъртоносно за нея. Така че излизането от автомобила по какъвто и да е повод не е безопасно, а опасностите дебнат на всяка крачка.


Photo: Camera Eye

Усмивката на Африка

Namibia girl

Съдържание

Afrika

1. Географско положение
2. Климат
3. Население, етнически състав, езици, религии
4. Култура
5. По-важни исторически събития и дати
6. Държавно устройство
7. Териториално деление
8. Съдебна система
9. Политически партии
10. Международни връзки и външна политика
11. Икономика, селско стопанство, търговия и транспорт
12. Природни забележителности
13. Столица
14. Големи градове и пристанища
– Свакопмунд
– Уолфиш Бей
– Людериц
15. Полезни съвети

Namibia

Посвещавам на Цветелина, Енка и Греам, мои спътници в това незабравимо пътешествие

Рубрики: Frontpage · Около света

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

Коментирай