Public Republic Art Studio

Цезар Пиментел – фотограф със сърце

26 януари, 2009 от · Няма коментари

Георги Атанасов

Личен поглед към изложбата “България, която моите очи искат да видят”

(експозицията продължава до края на месец януари в Чаената фабрика)

Дните, в които не снимам, моментите, в които не смея да застана зад обектива, са белязани със сивота. Погледът ми е обърнат навътре и не смее да отрази вълнуващата го реалност. Тази реалност, която с толкова много любов пресъздава Цезар Пиментел – сърдечен човек с къдрави черни коси, матови очи, в които потъваш – изтъкан от лирика…


На фона на студентски протести, Чаената фабрика приюти изложбата на фотограф с голямо сърце. Цезар Пиментел показа една чувствителна душевност, отразена в лиричния му поглед към реалността чрез мига на снимката. Гротесктното и жестоко от нашата действителност бе нещо напълно отсъстващо в творбите и излъчването на фотографа, който се разплака, казвайки, че зад всичко, което прави, стои Любовта.

Боса Нова сред смесващи се разговори и глъч. Страстно поклащащи се форми и къдрици на въодушевени момичета, сред маси, отрупани с мандарини и чаши вино. Очи, които поглъщаха фотосите, докосваха се и опитваха да достигнат до чувствителния свят на Бразилеца. Огънатите пълноцветни и монохромни творби се поклащаха в пространството, провесени на корда.

Сърдечното отношение на Цезар бе приковало вниманието на всички, а красиво миньонче с румени страни и искрящи сини очи бе въплътената муза – материализация на търсенията и лириката на бразилския фотограф. Негова „компаниера“, жена, както сам я нарече, и спътник в живота. Мисля си, че за всички творци метафората на търсенията им в крайна сметка се превръща в творба, извлечена от реалността.

Цезар Пиментел не показа толкова „арт снимки“, нито разви отвлечени формули за изкуството. Това прозираше и в предпочитаните му обекти за снимки – млади майки, деца, детайли. Фотографът показа отношение и обич към хората и това, което прави, а това, мисля, бе най-ценното преживяване, което трудно ще забравя, заедно с прегръдката, която сподели с мен.

Изложбата бе удостоена с присъствие на видни личности от фотографския живот – Антоан Божинов (председател на фондация „Фодар“) не можеше да остане незабелязан, най-малкото поради внушителния си ръст, дебнещият Арт-папарак Зафер Галибов кръстеше крака в интелектуална поза и компания, а Спас Васев блицваше всички с неизменната си „Вилия“.

Дали ме зареди срещата ми със Цезар Пиментел? По-скоро ме промени към по-добро и накара да съхраня едно негово послание в сърцето си „фотографията… зад всичко, което правя, стои голяма любов“. Препоръчвам на всички любители и професионалисти да посетят изложбата.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай