Public Republic Art Studio

Лилия Поборникова – Алиса в Света на скулптурата

16 януари, 2009 от · 4 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Ваня Николаева със скулптора и дизайнера на Ледения хотел в Швеция Лилия Поборникова

Заобиколени сме с природните елементи ежедневно… Толкова сме свикнали с тях, че не ги забелязваме понякога. Но кога започват да бъдат нещо повече от природни орнаменти? Кога и как се превръщат в изкуство? Лилия Поборникова е част от хората, които буквално държат отговора в ръцете си.

Тя е творец, освобождаващ от обвивката конструктивното въображение. Когато не можеш да не обърнеш глава за втори поглед и установиш, че камъкът е превъплъщение на красота; ледът може да създава уют, а пясъкът има своята спираща дъха уникалност.


Ice

Лилия Поборникова завършва Художествената академия в София, участвала е в десетки международни симпозиуми (Латинска Америка, САЩ, Скандинавия, Германия, Швейцария, Франция, Италия, Русия и др.); има изложби в Швейцария, България, Унгария.

Нейни скулптури се намират в Traemuseet в Дания и International Sculpture Museum в Бразилия. Част от получените от Лилия признания са 1 награда от National Geographic magazine (2008), първа награда на International Snow Sculpture Contest в Италия (2006), втора награда на International Sand Sculpture Festival в Швейцария (2005) и десетки други награди и участия.

Лилия и приятелят й Виктор Царски са скулптори и дизайнери на 3 от стаите в Ледния хотел, Швеция. През последния сезон – 2008/2009, са работили върху интериора на Mush-room (Гъбена стая), което е успешно сравнение със света на Алиса в Страната на чудесата.


Mush-room: Леденият хотел, Швеция


Mush-room: Ледения хотел, Швеция

Кой е най-трудният за обработка материал?

Когато се срещнеш с нов материал е много трудно, най-често не знаеш кои са точните инструменти. Помня,че беше голяма мъка дори с лед и сняг, когато нямах добри инструменти и опит. После става просто удоволствие. Но да си призная, най-много ми допада камъкът.

Колко време отнема завършването на каменна скулптура?

Колко време? Колкото имаш в моя случай. Когато участвам в симпозиуми най-често се налага да се съобразявам с времето – 3-5 седмици. Доста често ми се иска да имам повече време, за да мога да изпипам детайлите по-добре. А и все пак става дума за монументални размери.


Ice


Ice


Ice

В какъв проект би искала да участваш, за който все още си нямала възможност?

Бих приела всякакви предизвикателства, свързани със скулптурата или пътуване. Може би бих искала да помисля за ландскейпа на някой парк, пълен със скулптура, по-цялостен проект.


Wood


Wood


Wood

Кой е източникът на вдъхновението ти?

Определено природата. Живите организми, водата (но по-спокойната и тиха).


Stone


Stone


Stone

Кои и къде са били най-интересните ти участия досега?

Като любител на природата, топлото време, плажа и топлите хора – знам, че съм пристрастна, но най-много усмихнати спомени имам от Бразилия и Аржентина. А най-магическото място трябва да си призная, че е Ледният хотел, особено първата среща с него. Човек просто остава без дъх.


Sand


Sand


Metal

Какво е за теб “предизвикателство”?

Предизвикателството – може би да надскочиш себе си и възможностите си, да постигнеш нещо повече от това, което знаеш със сигурност, че можеш. Нещо по-различно, по-трудно. Може би последното за мен – реших да се пробвам в един конкурс за фотография на списанието National Geographic, България.

Просто ей така, може би дори и на шега. Спечелих първа награда, снимката на цяла страница в декемврийския брой и разни награди. Честно да ти кажа – приятно е когато приемеш предизвикателството и после видиш, че не е било грешка.


Ceramics


Ceramics

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Модерни времена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

4 Kоментара за сега ↓

 • Alberta // 18 яну, 2009 //

  Пожелавам ти още много успехи, Лилия! Невероятен труд е да сътвориш от тези огромни размери красота! Природата създава с векове такива чудеса. Човек успява за дни, месеци… И това е чудото на вдъхновението и таланта.

 • Emiliya Avginova // 19 яну, 2009 //

  Поздравявам те, Лилия! Винаги ме е изкушавала тази каменна красота, но толкова близо, колкото ти, никога не съм била. Наистина е нужен невероятен труд, но и също толкова талант, за да оживеят камъкът, ледът или металът…

 • Милена Бочукова // 13 мар, 2009 //

  Поздравления за изключителните работи!
  Щастлива съм, че има такива млади таланти като Вас!

 • mariana // 3 дек, 2009 //

  Живо и нежно,и3ящно и вълнуващо.дълбоко ра3вълнувана:)

Коментирай