Public Republic Art Studio

Дивата природа през обектива на Art McLeod

4 януари, 2009 от · 1 Коментар

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Ваня Николаева с фотографа Art McLeod

Art McLeod е роден в Онтарио, Канада. Голяма част от детските си години прекарва със семейството си на почивки близо до езерата и реките на канадската дива природа. Страстта към фотографията и света на животните наследява от родителите си; към настоящия момент притежава снимки с над 120 вида птици, бозайници и има повече от 1000 км. пътувания с цел по-интересни места и възможности за снимки.

Какво прави една снимка перфектна?

Нужни са много време и търпение, за да се получи добра снимка. Позицията на слънцето, времето на деня и параметрите на камерата.

Кой/Кое оказва най-голямо влияние върху работата ти като фотограф?

Винаги съм бил голям почитател на National Geographic и се възхищавам на работата на екипа им, но родителите ми винаги са оказвали най-голямо влияние.

По какъв начин максимизираш възможностите за добра снимка?

При “фото-разходка” обикновено нямам представа къде точно отивам и какво ми предстои да заснема. Ако преценя, че мястото е подходящо за снимки, слагам камуфлажното облекло и покривам камерата, проверявам къде светлината е най-благоприятна… Единственото нещо, което се вижда, е обективът.

В много случаи птиците и животните се доближават изключително близо. Това ми дава възможност да “запечатам” момента в истинска среда.

Какъв е “ключът”, чрез който се различават твоите снимки от тези на други фотографи, заснемащи дивия живот?

Опитвам се да бъда на места, посещавани от малко хора; мога да прекарам часове в очакване за снимка и да не се получи. А понякога си тръгвам с усещане за нещо, което вероятно никога повече няма да видя. Стоя часове навън при -20 градуса през зимата и над +30 през лятото. Това ми дава възможност да видя неща, които други не биха могли.

Коя е първата снимка, която ти е направила силно впечатление?

Когато бяхме деца, по време на почивките ни на къмпинг свързвахме две канута с шперплат между тях. По този начин можехме да пренасяме нашите импровизирани понтони до езера – където решим. С нас винаги беше и котката ни, понеже понякога отсъствията ни бяха няколкоседмични.

Един ден котката беше седнала на предната част на едно от канутата; майка ми направи снимка, която истински ме впечатли – пейзажът и светлината бяха невероятни, и котката изглеждаше толкова комфортно по средата на езерото отпред на лодката… Този кадър е на повече от 40 години и все още го гледам от време на време.

Каква е философията ти за фотографията и по какъв начин влияе тя на твоя живот?

Фотографията ми позволява да прекарам време в размишления за много неща. Семейството ми, музиката, заобикалящата ме среда. Чудя се как поведението ни спрямо природата ще повлияе на живота на децата и внуците ни; надявам се, че могат да бъдат направени такива промени, които да запазят природата такава, на каквато се радваме ние сега. Децата ми са пораснали вече, подарил съм им камера и обективи с надежда да са щастливи с хоби, което беше предадено на мен от моите родители.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

Коментирай