Public Republic Art Studio

20 декември – Игнажден

20 декември, 2008 от · 1 Коментар

На Игнажден всички чакат първия гост

Ignajden

Според българския фолклор на този ден – 20 декември са започнали родилните мъки на Богородица. От Игнажден до Коледа младите булки, които не са раждали, спазват забраната да не работят, за да бъде леко раждането им. Народната астраномия свързва деня с предстоящото зимно слънцестоене.

Той се нарича още Нов ден или Млада година. Съвсем естествено обредите на Игнажден в българския фолклор са свързани с гадаенето и с магическото заклинание за берекет и благополучие през настъпващата година.

Ignajden

Най-важен от тях е полазването, сиреч предричането. На Игнажден всички от сутринта с трепет очакват кой ще бъде „полазникът” – първият посетител на дома. Ако е добър човек и късметлия – това е добра поличба. Такъв човек се посреща тържествено, с уважение и на софра. Освен гощавката, стопаните го дарявали с дреха, риза или чорапи.

Някога много стриктно спазвали и поверието – да не се изнася нищо от къщи, нито дори да се дават пари назаем, за да не се „изнесе” благополучието от дома.

В миналото на този ден се събирали магьосници и врачки, за да вършат заклинания. Но и хората сами се пазели от злото като на този ден измитали комина и огнището от саждите и ги изхвърляли задно с метлата.

Ignajden

Посипвали кадено жито около къщата си, правели кръстни знаци врху обредната игнажденска пита. Подобно на Еньовден, и за Игнажден се е вярвало, че на този ден всички заклинания имат особена сила. В този ден се извършват гадания по пуканки. Ако те се пукат добре – в дома ще се родят повече женски деца – ако ли пък не – мъжки.

В Родопите палят коладник – крушово дърво, което да гори до Коледа. И християни и мюсюлмани там тачат още Игнажден и свети Игнат- който предпазва от огън и пожари…

Но навярно най-важният момент от народните обичаи за този ден е, че тогава се коли прасето и започва неговата преработка в наденици, кървавици, пача и т.н. Разбира се, от него не бива още да се яде, тъй като все още не е приключил коледният пост. По далака на прасето някога гадаели каква ще бъде зимата. Ако предният край е дебел, зимата ще бъде тежка.

А според Евангелието, свети Игнатий е светията – любимец на самия Иисус Христос. Там се разказва как един ден апостолите се събрали и почнали да спорят за това кой е по-велик в Небесното царство. Като чул за този спор Христос отишъл при тях. Повикал едно дете, прегърнал го и казал: „Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството Божие. Който се смири като това дете, той е по-голям и който приеме едно такова дете в мое име – Мене приема.”

Ignajden - snimki

Снимките са от възстановка “От Игнажден до Коледа” в музей “Панайот Волов” -Шумен, 17 дек. 2008 г.

Автор на фотографиите: Димитър Стойков.

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Краси // 23 мар, 2009 //

    Интересна и впечатляваща статия

Коментирай