Public Republic Art Studio

Пророчествата на Ванга

14 декември, 2008 от · 3 Коментара

Жени Костадинова

Prorochestvata na Vanga

„Пророчествата на Ванга” е книга на Жени Костадинова за прочутата българска ясновидка Ванга /Издателство “Труд”/. Книгата е претърпяла многобройни тиражи у нас и е издадена на пет езика. В нея журналистката не разказва лични спомени, а прави безпристрастен анализ на феномена на Ванга чрез разказите на много хора, които са имали срещи с Ванга. След повече от 10-годишни изследвания, събиране на материали и контакти с най-различни личности авторката сглобява своята уникална „мозайка”, с която представя сложния образ на най-прочутата българска ясновидка на 20-ти век.
 
Първата част на книгата анализира по-крупните пророчества на Ванга – за България и за света, за необикновените житейски явления и космически катаклизми. Тя е опит да се установи какво е предрекла през годините голямата българска ясновидка и какво й е приписвано.
 
Втората част съдържа над 100 лични изповеди на видни интелектуалци и на непознати за широката публика свидетели на пророчествата на Ванга.
 
Тези разкази отвеждат по широкия друм на човешките съдби, наблюдаван като невидимо трето око от душата на пророчицата в продължение на половин век. Третата част е надникване в света на Ванга не само като ясновидка, но и като обикновен земен човек. Спомени за пророчицата разказват жените от най-близкото й обкръжение. Те допълват образа за ясновидката като показват едно друго нейно лице – на домакиня, приятелка и съпруга, което е по-малко познато, но също толкова реално и стойностно, колкото популярното.

Vanga

Един от проблемите, отвеждали хората при прочутата ясновидка в далечния и недостъпен по онова време без специален открит лист граничен град, е мъката по починал близък. В своето отчаяние и болка, хората търсят Ванга, за да им даде знак, че тяхното дете, баща, майка, сестра… съществува някъде, че душата му се е преселила в по-хубав свят, че връзката не е прекъснала завинаги.

Дарбата на Ванга да общува с мъртвите е популярна. Както и славата й на ясновидка от най-висш ранг – при нея по най-различни въпроси, свързани с бъдещето, кариерата, всевъзможни заплетени житейски ситуации – ходят представители и на властта, и видни общественици не само от България. Така в сянката на способността й да говори с мъртвите и да пророкува остава огромната й сила да лекува и помага за лечение. Този аспект от феномена на пророчицата е твърде интересен.

Десетки хиляди са хората, потърсили помощ от Ванга по здравословен проблем. Боледуването е един от основните мотиви за среща с нея. Изгубили надежда, отчаяни, отписани от официалната медицина или пък страдащи с години от хронични болести, хората поемат на път към претричката ясновидка със стаена надежда, че тя все пак ще им помогне, ще посочи изход от безизходната ситуация. Десетки години Ванга е онази “бяла лястовица” на надеждата, каквато днес така ни липсва…

Застанали пред нея, често със сетни сили и на ръба на отчаянието, страдалците тръпнат в очакване на нейната дума. Тя тежи като присъда, когато се касае за човешки живот, защото Ванга подсъзнателно е възприемана като последна инстанция: каквото каже – хубаво, лошо – това е.

Най-трудно е, когато Ванга трябва да съобщи за неизлечимо заболяване или такова, което ще доведе до скорошна смърт. Тези видения я натоварват, измъчват и тя изплаква: “Душата ми се умори от мъка!” Как да каже, че някого го очакват цял живот болки и страдания… Или че детето на клетата майка ще почине…” В такива ситуации ясновидската й способност е изместена от дарбата й на психолог – за секунди Ванга съобразява най-удачното, което да съобщи, понякога просто прикрива истината, за да не се срине пред нея човекът, непосилен да узнае истината.

Но понякога да се премълчава състоянието на болния е неуместно – Ванга вижда, например, че близките ще дадат мило и драго, за да се опитат да излекуват своя скъп човек, но полза няма да има, защото болестта му е неизлечима и ще продължи с години. За да не харчат напразно пари, тя казва какво е реалното положение. Понякога директно, друг път деликатно. Често пъти само една нейна дума е решаваща и посетителят си тръгва усмихнат, обнадежден. Или пък съкрушен, но понесъл в себе си мисълта за неизбежното.

Народът нарече Ванга “врачка”, но тя владее чудото и да изцелява, което е било присъщо на хората, родени с такива способности още през древността – жриците, оракулите, баячките, знахарките, гледачките, светците и пророците. Тези хора идват с мисията да посредничат между видимия и невидимия свят, да измолват божиите сили за закрила, здраве, берекет, плодовитост – т.е. да дават енергия и да спомагат за утвърждаването на живота на земята.

Пътищата, по които тя помага за лечение са няколко: или насочва болния към конкретен лекар и болнично заведение; или го праща към народен лечител \чекръкчия, свещеник, билкар\, или дава рецепта – обикновено странна рецепта, каквато няма да прочетем в книгите. Интересното е, че решението по кой „път” на лечителството да мине, Ванга взима под влияние на своите Сили – каквото те й наредят, това тя препредава. Но нейните рецепти нямат универсален характер – те касаят конкретния човек и неговото конкректно състояние. Така ако за един е подходящ „професорски цер”, за друг тя препоръчва „бабински цер”.

Заблежително е отношението й към медицината – Ванга уважава лекарите, често казва, че те вършат чудеса. Назовава конкретни имена на лекари, при които изпраща болните без някога да се е срещала с тези специалисти. Друг път обаче може и да изрази негодувание спрямо тях: „Тия пусти лекари, дай им само да режат! Няма да правиш никаква операция, ще пиеш вода от Рупите, ще пазиш диета и жлъчката ке ти мине.”

Един от най-големите проблеми на съвременната медицина е, че не прилага холистичния метод на лечение, който е комбинация от много фактори: преди всичко лекарят трябва да е добър психолог, да се опита да вникне в състоянието на болния, да го утеши и да му вдъхне кураж. Защото механичното предписване на медикаменти често не дава очакваните резултати. Усетили именно загрижеността, човешката съпричастност от страна на Ванга, много болни успяват с простички средства наистина да възстановят здравето си. По този повод д-р Георги Чемишански от София казва: „Вярата, внушена от Ванга всъщност лекуваше пациентите ми.”

Разбира се, случва се и най-добрите лекари да грешат. Само че Ванга – по необясним точно начин – улавя грешката и насочва страдащия към друг лекар, който ще постави точната диагноза и нещата ще се оправят.

Как сама Ванга лекува? Как предписва свои рецепти или пък извършва необичайни ритуали – особено за жени, които не могат да заченат – добиваме представа от следващите разкази.

ТОВА, КОЕТО СИ ЗАГУБИЛА, ГО НОСИШ ПОД СЪРЦЕТО СИ

През 1941 г. майка ми загубила дългоочакваната си след четири момичета, мъжка рожба, споделя Величка Гогова от Кърджали. Много мъка имало в сърцето й. Сложила черна кърпа на главата и горко плакала. За да я утеши, баща ми я завел при Ванга. Още щом я видяла, тя наредила: “Хвърли веднага тази черна кърпа! Това, което си загубила, го носиш под сърцето си.”
Голяма била изненадата на майка като узнала, че отново е бременна. И след девет месеца родила пак момче – моя брат, който живее сега в София. Чудя се как тази жена е видяла плода в утробата, та дори и пола му. Бях на 18 години през август 1957 г., когато се срещнах за първи път с Ванга. Татко беше болен и с мама потърсихме нейната помощ. Каза, че нито тя, нито лекарите могат да му помогнат, но ще живее дълго с болките си. И така стана – татко почина на 76 години.
Тогава на мен Ванга предрече, че ще се омъжа далеч и ще имам две деца. Това също се сбъдна – омъжих се в Кърджали и родих син и дъщеря.

Минаха години. По-малката ми сестра нямаше деца – в четвъртия месец от бременността организмът й изхвърляше плода. Когато се срещнахме с Ванга, тя поръча щом сестра ми забременее отново, в четвъртия месец да отиде при нея с една кукла и пелена.
Помня тази сцена много ясно – застанала на колене, Ванга повиваше и развиваше куклата и нещо си говореше, цялата обляна в пот. Накрая се изправи и рече: „Задържа се! Детето ще се износи и роди и когато стане на четири месеца, ще го донесете тук да го кръстя аз!”
На 9 декември 1970 г. сестра ми роди момче. И когато то навърши четири месеца, го заведе при Ванга. Тя ги очаквала, предварително приготвила всичко за кръщенето. Даде му името Иван.


Photo: alicepopkorn

ЗА СВЕТА

„Присъствам на най-горещите точки на планетата и виждам кръвопролития, природни катаклизми, бедствия. Вечер вие спите, а аз преживявам трагедиите на всички хора, на целия свят.”

Ванга е пестелива на предсказания от глобален мащаб. Но няколко нейни пророчества отдавна са получили обществена популярност и са издържали проверката на времето. Това са предсказанията за началото на Втората световна война и за развоя от нея, датата на смъртта на цар Борис III, идването на комунизма на власт у нас, Пражките събития през 1968 г., смъртта на Индира Ганди, кръвопролитията в Никарагуа и войната в Ливан през 1982 г.
Освен тези, Ванга оставя и други важни, вече осъществили се предупреждения, които са по-малко известни, както и такива, които още не са се сбъднали. А някои от виденията й са изпълнени с толкова символи, че тепърва предстои да бъдат дешифрирани и да се узнава скритият им смисъл.

ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Скоро светът ще се обърка и много народ ще се изгуби… След една година ще има война. Съберете пари и дайте курбан на църквата “Св. Петнайсет мъченици”, за да се запази градът* от разрушения.

* Ванга има предвид Струмица, където се намира църквата „Св. Петнадесет мъченици” – бел. ред.

Ванга казва това на съгражданите си от Струмица през 1940 г. Втората световна война от няколко месеца вече е почнала – на 1 септември 1939 г. Хитлер хвърля срещу Полша моторизирана германска армия от 1 700 000 души, но мащабите на световната кланица са все още непредвидими.

В родния край на току-що започналата “да гледа” Ванга все още всичко е тихо и спокойно. Но тя вижда надвисващото зло.

На 6 април 1941 г. германската армия навлиза в Югославия, а на 22 юни немски войски нахлуват в Русия. Втората световна война е в разгара си.

Пророчицата познава и изхода от нея. На български войник, отишъл през 1941 г., да я пита как ще завършат кръвопролитията, тя отвръща:

Тая държава, която се обяви срещу голямата Русия, тя ще изгуби войната.

На 7 май 1945 г. държавата, която подпали Втората световна война – Германия, подписва своята капитулация в Рейм

ЦАР БОРИС

Ванга често разказва пред близки и приятели за посещението на Цар Борис Трети. Той идва в малката й къщичка в Струмица на 8 април 1942 г. и преди още да я пита нещо тя му казва: “Расте твоята държава, разпрострял си се много нашироко, но бъди готов да се събереш отново в орехова черупка. Помни датата 28 август.”
Царят й благодари и смутено си тръгва. Казва й: “Като дойдеш в София, да питаш за Борис.” “Кой Борис”, пита Ванга. “Един е Борис”, отвръща Царят.

На 28 август 1943 г. Борис умира. Ванга завоалирано му предсказва и датата на смъртта му и това, че греши като взима страната на Хитлер. След смъртта на Царя при Ванга отиват три жени, негови близки, сред които и съпругата на Богдан Филов, да им каже какво ще стане с царското семейство и престолонаследника, който е още дете. Ванга казва: “Ще се върнете и ще увиете царското легло в червена панделка.” “Не може ли да е бяла или розова?”, питат жените. “Не, отсича пророчицата, червена.”

С това вероятно е дала знак, че скоро над двореца ще се развеят червените знамена на комунизма – както става на 9 септември 1944 г.

ЧЕХОСЛОВАКИЯ

Тия ке се разделят на две. Мирно ке стане. Нема страшно.

Ванга казва тези думи през 1968 г. пред писателите Рангел Игнатов и Иван Аржентински. Докато разговарят с ясновидката за нещата от живота, по радиото предават за големите протестни митинги в Прага и изведнъж спонтанно, без да се замисли, сякаш споходена от видение, Ванга казва: “Тия ке се разделят на две. Мирно ке стане. Нема страшно.”
За кой ли път прогнозата й се оказа вярна.

На 1 януари 1969 г. Чехословашката социалистическа република е обявена за федерация на две равноправни републики – Чешка и Словашка. А години по-късно – след рухването на комунизма – през 1993 г. държавата е разделена на две независими държави – Чехия и Словакия. Този преход става съвсем мирно и цивилизовано, както предрича Ванга.

КИПЪР

Виждам зелена ограда – ще постои още време после ще я махнат. Много красива и богата държава!

Ванга говори за “зелената ограда”, разделяща република Кипър на две повече от 30 години.
През 1974 г. вследствие на антиправителствен преврат за присъединяване на Кипър към Гърция държавата се разцепва – Турция окупира северната част, която е 40 % от територията на страната. Обособява се турска федеративна държава, която през 1983 г. се самопровъзгласява за Севернокипърска турска република. Макар страната да не е призната и до днес от ООН, тя функционира със свой президент и правителство като на нейна територия живеят кипърските турци, а всички гърци с православна вяра напускат родните си домове и се изселват в източен Кипър. Малката по население страна и до днес е разделена и чака справедливо решение на своя етнически и политически проблем. Ванга вижда, че един ден “оградата” ще се махне, което означава двете части да се обединят и отново да станат единна държава. Иначе островът на Афродита е действително красив и богат – жизненият стандарт е висок, няма безработица и глад, престъпност.

ЗА БЪЛГАРИЯ

“България не е бедна. Тя има народ трудолюбив, работлив. Българският народ всичко може, по силите му е всичко да произвежда. Народът ни е учен за разлика от някои други народи. Най-ученият в света.”

Ще дойдат добри дни за България, за народите, които помагат на нашата държава. Защото тя ще бъде уважавана и тачена от велики държави. Ще мине време, България ще изправи снага, самочувствието на хората ще порасне.

Ще се отвори земята и ще се открие кои са българите. Не е вярно, че българите са чергари. Откъдето са минали, държава са оставили и бел град.

Висок човек от чужбина ще се появи и той ще оправи България… Не е Симеон.

…Ще мине доста време, ще се появи висок човек, пришълец, и той ще бъде добър крояч и добър шивач.

Българите са силни – вижте за какво се пее в песните ни и ще разберете как предците ни са живели. Тачете празниците – те са средство за оцеляване.

Защо позволявате на децата си да напущат България? Та тя им е майка, тя им е баща. Хубава, лоша, всичко е тя. От Бога им е дадена. Какво си мислят, че ще намерят навън. Ще ходят, ще ходят и пак тука ще се върнат. От това България само губи.

Текстът на Жени Костадинова е публикуван с малки съкращения

Снимки: Ромео Чолаков

Рубрики: Frontpage · Незабравимо

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

 • troha // 20 дек, 2008 //

  Похвално е, че сте дали място на думи за пророчицата! Ванга е част от българското, форма на българската даровитост, емблема на българския дух! Не постоянно, но системно трябва да се говори за българския гений. Заради самочувствието на старите и заради дръзновението на младите!

 • Alex // 29 дек, 2008 //

  Това е най-задълбоченото и достоверно проучване за безспорния български феномен,поднесен ни по чудесен начин от Жени Костадинова.
  Поздравления за авторите на този сайт,че ни дават възможността да се срещнем с това произведение.

 • Юлиян Дойчинов // 24 юли, 2009 //

  Вижда се, че с премерения си тон и обнадеждаващите предсказания за България света няма да се затрие….

  Използвам повода да споделя нещо, което вгорчава и вреди на името на Ванга, и най-вече подронва българския авторитет.
  Само за две неща ще припомня:

  1. Тиражираните в Русия така наречените “предсказания на Ванга” прави впечатление, че винаги се разминават с тона на писане и със специфичното за нея деликатно и премерено послание…

  2. Много е смешно и жалко някои наши медии и да побликуват неща уж казани от Ванга (имам предвид побликуването на “обширните предсказания на Ванга” за Русия и нейното светло бъдеще във “24 часа” преди посещението на Путин в България преди години, ) – жалак PR на руснаците… Да се спекулирано така нагло с името на Ванга е меко казано престъпление, а този който си затваря очите е съучастник в това дело…

Коментирай