Public Republic Art Studio

Омъжи се за мен! – II

23 декември, 2008 от · 2 Коментара

Анна Димова


Copyright © Снимка: Kerrie Gary

Кратка типология на съвременните младоженци

Продължение

Неоромантици

Те са модерни, независими и добре образовани хора, които чудесно се справят със съвременния градски живот. Въпреки това ги измъчва необяснима носталгия по онези стари времена, когато жените са били истински дами, а мъжете – джентълмени. Времената на черно-белите фотографии, червените рози, колосаните носни кърпички, ръчно писаните любовни писма, Големите любови и годежните пръстени. И се опитват да извадят тази ретро романтика от старото чекмедже, да избършат праха от нея и да й вдъхнат нов живот.


Copyright © Снимка: Kerrie Gary

За разлика от традиционалистите, го правят напълно осъзнато и се женят по любов. Често смътно усещат, че брачната институция агонизира и е на доизживяване, но въпреки това жената-неоромантик иска на всяка цена “да бъде булка”, а мъжът – да я пренесе на ръце през прага на новия им живот.

Просто смятат това за красиво и вярват, че подобни ритуали ще направят отношенията им още по-специални. Неоромантиците държат повече на църковния брак, отколкото на гражданския и ако можеха, биха пропуснали втория – за тях е важно да изрекат тяхното “докато смъртта ни раздели” пред Бога. Ако бракът им се скапе, го преживяват тежко и понякога изобщо не успяват да се възстановят от шока. Поне докато не срещнат поредната си Голяма любов.


Copyright © Снимка: Kerrie Gary

Калпазаните

Независимо дали са на 20, 40 или 60, те просто не искат да пораснат и да поемат отговорност. Често имат артистични професии и живеят сред купища неизмити чинии и празни бутилки. Те са вечните тийнейджъри, които искат се веселят по цяла нощ, да препиват с водка, да гледат порно, да спят до обяд и никой да не им иска обяснение.

За тях бракът е подписване на присъда за доживотен затвор, а децата – хомот, който завинаги ще ликвидира личния им живот. Не са лишени от романтика и често имат интензивен любовен живот, но връзките им рядко траят повече от месец, защото след този срок калпазаните смятат, че “играта загрубява” и призракът на брака започва да се промъква в кошмарите им.

Мъжът-калпазанин прилича на един Питър Пан, който цял живот търси своята Уенди, но когато я намери, си плюе на петите, защото тя иска да свият гнездо, а той – да скита по света, волен като вятъра.


Copyright © Снимка: Kerrie Gary

Жената-калпазанин често доста неучтиво е наричана “кучка”, защото предпочита да има трима любовници, отколкото един съпруг и котка вместо бебе. След като навършат 40-50 години, калпазаните и от двата пола често се ориентират към доста по-млади от тях партньори, защото връстниците им вече ги е „очукал животът” и не стават за нищо друго, освен кисело да се оплакват от благоверните си. А и вече не успяват да насмогнат на калпазаните в леглото и по кръчмите – с което младите се справят значително по-успешно.

Ренесансовите хора

Те са пророците на новото поколение и настояват да поемат изцяло авторството над живота си. Те са родени магьосници, които интуитивно виждат „голямата картина” на нещата и усещат всички взаимовръзки на земно и вселенско ниво. Почти винаги са творци – ако не като професия, то поне като житейска философия.


Copyright © Снимка: Kerrie Gary

За тях бракът е като черно-белите телевизори и аналоговите телефони – нещо изиграло ролята си в човешката история, на което просто му е минало времето. Смятат за напълно излишно да намесват държавата и закона в интимните си отношения и предпочитат да следват естествения ритъм на чувствата и желанията си. Не вярват в Голямата любов, а в Сродната душа (любим техен израз) и я разпознават отдалеч като с невидим радар.

Повечето от тях рано или късно срещат човек, с когото остават дълги години, дори цял живот. Ако пък не го срещнат, живеят сами, при това с огромна наслада. Според тях сродните им души могат да бъдат неограничен брой и те вярват, че всеки човек в живота им допринася по някакъв начин за духовната им еволюция.


Copyright © Снимка: Kerrie Gary

Връзките им са доста неконвенционални от гледна точка на останалите групи, затова често са смятани за ексцентрици, а някои дори (напълно неоснователно) ги объркват с калпазаните. Въпреки интензивния си социален и емоционален живот, като цяло ренесансовите хора живеят в самота и уединение, което обаче рядко ги притеснява особено.

11 август 2006

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • MILENKA // 29 дек, 2008 //

    ТИПОЛОГИЯТА ОТ “ОМЪЖИ СЕ ЗА МЕН І И ІІ Е ПЕРФЕКНА”!!! НО ПРЕДЛАГАМ НА ОМЪЖЕНИ И НЕОМЪЖЕНИ – ДА БЪДЕТЕ МИКС – ТОВА ГАРАНТИРА ВЕЧНО ЩАСТИЕ! :) !!!…ВСЕ ПАК Е 21 ВЕЕЕЕК!!!

  • MILENKA // 29 дек, 2008 //

    ЕЕЕ, СПОКО….ШЕГИЧКА!

Коментирай