Public Republic Art Studio

Шести декември и сагата за Санта Клаус и дядо Мраз

6 декември, 2008 от · 1 Коментар

Румена Шиндлер-Коларова

Dqdo Koleda
Photo: krisdecurtis

Далеч, далеч назад във вековете, и съвсем не в северните снегове, се губят първите стъпки на днешния дядо Мраз – добродушният старец, превъплътил стремежа на човека към хубави изживявания и заслужена награда за добри дела.
Далеч, далеч назад, толкова далеч, че днес в някои страни този първообраз на стареца изобщо не се свързва с модерната представа за него.

Santa Claus

Ето защо и традицията по повод 6 декември е различна в България и в Швейцария например. В Швейцария този ден не се празнува като Никулден, а като деня на Samichlaus (свети Николай).
Според легендата, св.Николай е роден през 3-ти век в Мала Азия в град Мира (Myra), сегашна Турция. Той станал епископ още на младини и с голямото богатство, което наследил, помагал щедро на бедните. Един ден той научил, че сиромах-баща, отчаян, че не може да се грижи за трите си дъщери, е решил да ги продаде. Епископ Николай натъпкал злато в три кесии и ги пуснал през комина на бедняшката къща. Тези кесии паднали в чорапите на дъщерите, които девойките били прострели над огнището, за да ги изсушат. Момичетата били спасени и семейството – отново щастливо.

Santa Claus

Така епископът за пръв път се явява в ролята на дядо Мраз.
От тук води началото си и традицията в Швейцария, вечерта на 5 срещу 6 декември (денят, когато през 310 или 312 г. епископ Николай става жертва на преследванията на император Диоклециан) да се оставят обувките на децата пред вратата на жилището, за да мине през нощта “Самиклаус”и да постави в тях чорап, пълен със шоколадови лакомства и плодове. На сутринта, ако са били послушни, децата откриват даровете на св. Николай, домът се пълни с весела глъчка и удовлетворение от заслужената награда.

Santa Claus

Съвременната индустрия предлага всякакъв избор от чорапки, чувалчета, торбички, ботушчета и прочее, пълни със шоколадчета, бонбони, дъвки, фъстъци…за радост на малки и големи. Има и само шоколадови фигури на св.Николай в одеждите си на епископ, със жезъл и митра.

А големите магазини осигуряват целия ден присъствието на един Самиклаус, който раздава на малките деца (до 14 години горе-долу) мандарини, портокали или фъстъци като подарък. В първите години когато се установих в Швейцария, бях много впечатлена от тази традиция и все се просълзявах като мислех какви опашки за банани и портокали ставаха някога пред Коледа в България пред магазините “Южни плодове” и как не можеше да се купят повече от 1-2 кг., за да има за цялата опашка. А тук всяка година на 6 декември ги подаряваха на децата.

Santa Claus

Организира се и раздаване на подобни лакомства по кварталните градинки, когато Самиклаус е придружен от сивото си магаренце и от Шмуцли (Schmutzli)- черният двойник на Samichlaus – двете фигури олицетворяват доброто и злото. Обикновено децата декламират или пеят преди да получат пакетчето си, тайно сложено от родителите им в чувала на гърба на магаренцето.

В България няма такава традиция, свързана с епископ Николай, но свети Николай е един от най-почитаните светии в източноправославната религия, а иконата му е третата по значение и разположение по иконостасите, след тези на Исус и на Богородица с Младенеца. Казват също, че геометричният център на България попадал точно в двора на черквата “Свети Никола” в Карлово. Съвпадение ли!? Или явление…едно от ония, които не се обясняват…

Santa Claus

На пръв поглед може да се сбъркат Самиклаус и дядо Мраз, но това е само на пръв поглед, независимо от съвременните прилики в облеклото. Впрочем объркването идва и от американското име Санта Клаус, едно от англосаксонските имена на св. Никола.

А Дядо Мраз, такъв, какъвто го знаем днес, е роден именно в Америка, малко преди Рождество, в 1822 г. Тогава излиза от печат поемата на Клемент Кларк Мур «Посещението на св.Николай». В нея, в двадесетина четиристишия се описва тайнствената нощна среща на едно момче със св. Никола в навечерието на Коледа. Накрая на поемата прочутият светия дава подаръци на момчето.

Santa Claus

В поемата на Мур дядо Мраз не е старият епископ със жезъл, митра и епископски одежди, а жизнерадостен елф, весел и доволен от живота, който не се отказва от доброто похапване и пуши с удоволствие лулата си. Сивото му магаренце е сменено с осем бързи елена, които го носят по всички континенти. Той не живее в Мала Азия, а на северния полюс. В ръцете му неизменно има чувал с играчки.

Изображението на дядо Мраз се появява за първи път в 19 в., в рисунките на художника Мориц Швинд. От тогава именно го знаем като старец с дълга брада.
В 1863 г. и друг художник, Томас Наст, рисува серийно дядо Мраз, като цветът на дрехата му е все различен.

Santa Claus

Едва в началото на 30-те години на 20 век, по време на една реклама за кока-кола, дрехата на дядо Мраз приема цветовете на фирмата за кока-кола, а именно: червено и бяло. Оттогава мантията и качулката са червени, подплатени с бяла кожа.
В такъв вид, от Америка, дядо Мраз тръгва по света и покорява и цяла Европа, навремето силно впечатлена от Америка като подчертано преуспяваща страна.

Santa Claus

Снимки: Matti Mattila

Рубрики: Без категория

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

Коментирай