Public Republic Art Studio

6 декември – Ден на дарителството

6 декември, 2008 от · Няма коментари

Традицията на дарителството в България

Daritelstvo v Bulgaria

Всеизвестно е, че българската памет, храм, език и изкуство са съхранили устоите на нашия етнос във времето и то благодарение на най-стародавните ни традиции – ктиторството и дарителството.

Даряването “на ползу роду болгарскому” е трайна черта на нашия народ. Държавата ни е родена, градена и просъществувала повече от тринадесет столетия благодарение на щедрите дарения, на предоставените с готовност парични и материални средства, на художествените и историческите ценности, архиви и документи.

Car Boris

Дарители са били царе и боляри, търговци и занаятчии, орачи и овчари, зидари и резбари, оставили лептата си върху църковния дискос, предали я на училищните настоятелства за въздигане, за изографисване на църкви и манастири, на школа и университети, на крепости, пътища и мостове.

Daritelstvo v Bulgaria

Така, преди хиляда години, е възникнал Рилският манастир и няколко пъти възстановяван, се превърна в живо огнище на българския дух, култура и книжнина. Църквите в Бояна и Земенският манастир са едни от най-старите оцелели сгради-дарения у нас, в притворите, на които са изписани образите на ктиторите (на дарителите) им.и върху техните стени и олтари стоят словата: “Основателите, настоятелите и дарителите на този свят храм да помене Господ Бог в Царството Си”.

Kaloqn i Desislava

Дарителството се превръща във всенародно движение в първата половина на XIX век и осигурява Националното българско възраждане. С дарени средства се строят и се поддържат стотици училища, читалища, църкви и манастири, издават се учебници, вестници и списания. Васил Априлов, д-р Петър Берон, Маринчо Бенли, братята Евлоги и Христо Георгиеви и десетки като тях са измежду най-щедрите дарители за развитието на народното просвещение. Силен нов изблик на щедрост у българина изригва след Освобождението от турско владичество, когато, с дарени средства, се строят Софийският университет, Народният театър, храм-паметникът “Св. Александър Невски”, Духовната Семинария, много военни паметници.

Hadji Petko - ktitor

Съществувало столетия, дарителството придобива всенароден характер особено по време на 1300-годишния юбилей на Българската държава. Тогава възниква и Национален дарителски фонд “13 века България”, който е овластен да приема и управлява дарени и завещани средства, вещи и имоти. Възникнали на обществени начала, Фондът припознава свои поделения и в областите и общините.

Основната цел е с дарените средства да се подпомагат дейности в областта на културата, просветата, здравеопазването, социалните грижи и спорта. През последните години в обществото ни се появиха клубове и организации и Фондация “Помощ за благотворителността в България”, поощряващи корпоративното дарителство като Български дарителски форум и Клубът на корпоративните дарители, които се стремят към утвърждаване и популяризиране на отговорното корпоративно дарителство.

Появиха се и редица изследвания за ролята на бизнеса и насърчаване на фирмената благотворителност. Според тях, Корпоративното дарителство се превръща в знак за осъзнатата активна позиция на компаниите по отношение на промените, случващи се в обществото. Но и според тях Бизнесът е активен, но и не съвсем ефективен дарител. Повечето от компаниите откликват на лични молби и нямат дългосрочна стратегия за благотворителност.

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай