Public Republic Art Studio

Черният списък на Ланселот, кака Пена и Дефлорина Табуреткова

3 декември, 2008 от · Няма коментари

Люси Сетиян

Biala mechka
Снимка: Creativity+ Timothy K Hamilton

Иска ми се да вярвам, че традициите ПОНЕ от време на време са отражение на миналото, но греша. Днес макар всеки да казва, че нищо не може да го изненада, сюрпризите дебнат зад всеки ъгъл, във всеки пасаж, на всяка страница… Почти като компютърен вирус – мълниеносно покосяващ, трудно забравим и безропотно изтриващ възможните прояви на класа и добър вкус от общественото мислене.

Провокация на тези мои вътрешни противоборства се оказаха статията “Дефлорина още е девица” от Димитър Божанов във в.Стандарт и случайно попаднала ми във виртуалното пространство снимка на списък с български имена на съвсем живи-живуркащи хора.

Kuche
Снимка: Fabio Luiz Santos

Разкъсвам се едновременно от умилително състрадание към тези бедни човешки същества и от трагикомизма, който може да намери своето приложение единствено в репликите на модерна пиеса. Знам, че все още недоумявате за какво точно става дума, но не и сложно да се сетите по всички тези “примамки”, които ви заложих косвено.

Толкова смешни, побъркани, невъобразими, нелогични и абсурдни български имена изпълват личните карти, вписвайки се гордо в родния бюрокративен “амбалаж”. И как иначе? Човек, кръстен Салфетка не може да направи нищо друго, освен да си даде името за рециклиране в мига на навършването на пълнолетието си. Гледайки списъка с всички тези уникати на родителския черен хумор се замислих дали семействата, чиито наследници страдат под тежестта на имената си, нямат някаква, дори минимална, родствена обвързаност? Може би далечна кръвна връзка, която е доказателство за генна разположеност към психични заболявания, мотивиращи мама и татко да кръстят малката си дъщеричка Чернобилка, Дефлорина или Тоалетка?

Maimuna
Снимка: JohnBurke

Не, чисто и просто такива родители са за освидетелстване. Трябва за начало да се завеждат срещу тях дела за отнемане на попечителството и в последствие да бъдат лишени от свобода без право на помилване, а дори и от някъде, където имат малък досег с хора – да им се налага тотална комуникационна цензура.

Питам се дали идеята на някои от тях вероятно не им е хрумнала, докато са гледали поредния епизод на Биг Брадър или новия така популярен американски сериал “Де`Били”, чоплили са семки и са разглеждали списание “Блясък” в напрегнатото си отрудено ежедневие. Какво толкова се е случило на поколенията на 20 и 21 век, че представителите му да искат да причинят такава трайна и неминуема психическа деформация на децата си, кръщавайки ги на домакински уреди, мебели, препарати за почистване и всичко, което може да попадне на пръста ви, ако отворите българския тълковен речник на случайна страница?

Може би пренасищане с информация, неразбиране или прекаляване с медицинските предписания за успокоителни. Вижда ми се странно, особено последното, имайки се предвид, че децата на цветята са останали в миналото със своите възприятия и желание за “любовна” разкрепостеност. Или просто за някои все още е времето на секса, наркотиците и рокендрола (чалгата, да сме по-акуратни).

Може би това е своево рода “избирателно” предаване на нрави и обичаи в културното ни разнообразие. Тоест – будителски имена на някаквите си там наши просветни дейци, светци, борци за свобода, царе и ханове са нищо повече от скучна отживелица. Вместо това защо не обърнем влажен поглед към епохални личности като поп дивите, бомбените атентатори, анимационните герои на Cartoon Network или серийните убийци от ранга на Джак Изкормвача, които са достоен пример за подражание, намиращ израз в множеството последователски редици ала фен клуб.

Smile

Сред нас, простосмъртните хорица обаче битуват различни стандарти, налагащи по-простите неща като по-правилни. Може би те са и причина да има повече Иван-овци, отколкото Цезар-овци в България. Толкова е жестоко, излишно да се чудиш какво ли си мислят хората за теб като им се представиш в кварталната кръчма като Елвис или Ихтиандър, защо не и Ланеслот…Само че не всеки кръстен на приказна личност или митичен герой може да влезе туко-така “в роля”, защитавайки гордо с огън и меч фамилията или малкото си име под напева на подигравки и подмятания. В повечето случаи сцената завършва внезапно с необяснимото изчезване на главния субект. Той просто е потънал в дън земя от срам.

Dete i krokodil
Снимка: robotography

Нека гледаме по-сериозно на въпроса! Справките на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) са достатъчно ясни, за да покажат нелепостта в тенденциозното и податливо на чужди влияния разсъждение на българина. Според мен трябва да има наредба за забрана на малоумието като основен прийом при записването на имената на едно новородено. Така поне няма да се съсипва цял един човешки живот още от рождеството му. Особено в пример като Зайо Х. Зайов…

Неслучайно обикновено различните се превръщат и остават аутсайдерите в един социум, защото толериране на странностите никога не е съществувало. Дори напротив, всеки знае историята на Иисус. Колкото и добър да е един човек, когато другите не вникват в същността му, а базират отношението си само към онова, което възприемат външно и отдалеч, никога няма да успеят да го РАЗБЕРАТ.

Humor
Снимка: J. Star

В края на краищата, прекрачвайки прага на нечий дом ще те запомнят като Марулка или Крачун и оттам иди, че обяснявай всеки път безумната си семейна история. Дали името за вас е просто етикет или символ на честта и семейната традиция, зависи изцяло от личната ви преценка. Само не забравяйте, че все пак се касае за вашите деца…

Рубрики: Frontpage · Графити · Хумор

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай