Public Republic Art Studio

Стефановден – 27 декември

27 декември, 2008 от · Няма коментари

Днес е Стефановден

Sveti Stefan ikona

Денят на Свети Стефан, се чества на третия ден след Рождество – 27 декември. Култът към този светец е голям, почитта към него – също.

От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра. Българската православна църква почита днес паметта на Свети Първомъченик и архидякон Стефан – Изповедник и Чудотворец .

Той е един от седемте ученици на Исус, избрани веднага след възкресението му, да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина.

Той е първият християнски мъченик и архидякон в устройващата се Йерусалимска община-църква, в която влизали хора от всички среди и дарявали имотите си. Юдеите завидели на добре уредената община, затова настроили народа срещу архидякона, като го оклеветили, че хули Бога и Мойсеевия закон.

Тогава, в защита на вярата при спор с еврейските първенци бил изправен на съд пред синедриона и осъден на смърт.

Стефан, изпълнен от Дух Свети, веднага прекъснал речта си, погледнал на небето към открилото се пред очите му божествено видение и радостно извикал: “Ето, виждам небесата отворени и Сина човечески да стои отдясно на Бога!”

Тогава всички единодушно се нахвърлили върху него и като го измъкнали вън от града в Йосифовата долина, около Кедърския поток, започнали да хвърлят камъни върху него. А той се молил и казвал: “Господи Иисусе, приеми духа ми!”

След това коленичил и извикал с висок глас: “Господи, не зачитай им тоя грях!” – и с тия думи починал в 37 година. Тялото му било оставено на зверовете и птиците.

Според поверието Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.
Едва през V век част от мощите на преподобния светец са открити чрез видение и поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Според народните традиции, Стефановден е последният празник за годината. За него хората разказват, че “затваря кръга” на старата година. Семейството се събира около обща трапеза с месни ястия. По традиция трапезата трябва да включва свинско с кисело зеле и баница с месо. Статистиката сочи, че Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава “венец”, затова и на този ден празнуват още Венцислав и Венцислава.

В миналото българската традиция включва прастари славянски обреди в ритуалността на празника известни като зимно Ладуване, /Дайлада, Тайлада/, характерно с топене на пръстени. Това е народен обичай, изпълняван на Стефановден от девойки. Названието е от припева – обръщение, който се повтаря в песенния съпровод: “Ой ладо, ладо, момиче младо”.

Ладуването е колективно гадаене за женитба. Срещу празника момите донасят от извора или от кладенеца мълчана вода в нов бял бакър, в който топят пръстените или китките си с привързан на тях белег – пръстен, гривна, обеца и пр.

Покритото с червено було (или бяла кърпа) котле оставят през нощта под трендафил.
Сутринта една от момите, облеченa като булка, вади пръстените и китките, а останалите пеят кратки песни-припевки (“ладанки”). С тях те наричат за близка или по-далечна женитба, за щастие в брака, социално положение и качества на бъдещия жених. Песента-наричане е призвана чрез магията на словото да осигури сбъдването на надеждата и съкровената мечта за щастлив семеен живот.

Ладуването на Стефановден е характерно за Средна и Северна България, Средна гора и отделни райони в Западна България.

На всички именници: Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Стефана, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимир, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко,Цанка Цано, Цанчо, Цонко, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона. , Стоимен, Стоил, Стоилка, Стойо, Стойка, Станка, Станко, Стоян, Стоянка, Таня, Таню, Запрян, Запряна, Венцислав, Венцислава – честито!

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай