Public Republic Art Studio

Коледните сладкиши по света

25 декември, 2008 от · 2 Коментара

Традицията на коледните сладкиши в различните култури

Koleden sladkish

Няма нищо по-хубаво от аромата на прясно изпечени сладки, бисквити, пудинг, козунак… Особено приятен е този аромат в навечерието на един от най-светлите и обичани празници – Коледа.

Милиони хора по света празнуват Коледа – празникът на вярата и надеждата, на любовта и радостта, когато домът блести в украса, коледното дръвче свети в разноцветни гирлянди и играчки, а празничната трапеза е наредена в очакване на най-скъпите същества, които ще се съберат около нея.

Koleden sladkish

Широко разпространена в Европа е традицията да се оставят сладки за Дядо Коледа. Не е известно откога точно датира, но се смята, че някъде от около 1930-та година. Непослушните деца, използват това за повод да подкупят Дядо Коледа в последната минута, за да им остави повече подаръци, а послушните по този начин изразяват съпричастност към огромният труд на белобрадият старец, който за една нощ трябва да обиколи всички деца по света и да ги зарадва с мечтаните дарове.

Koleden sladkish

Затова те му оставят сладки, за да има с какво да се подкрепи, докато стигне до следващият дом. Коледните сладкиши са нещо много повече от добре опечена вкусотия – техните цвят, форма, аромат, декорация, са тясно свързани с атмосферата на празничност и любов.

Koleden sladkish

Предназначението им е също специално и разнообразно на този ден –освен за похапване, и подаряване както на близки, така и на самият Дядо Коледа, някои видове сладки се използват и за различни видове аранжировки, декорации, както и за украса на елхата. Коледната трапеза съществено се различава в отделните страни, също и коледните обичаи.

Koleden sladkish

Разбира се, далеч не навсякъде се осъзнават християнските корени на празника, особено в азиатските страни, където процента на християнското население е нищожен. Въпреки това, в Япония, Филипините и др., ревностно празнуват Коледа, където празника е по-скоро време и повод за големи покупки, преяждане и веселие, отколкото честване на Рождество Христово.

Koleden sladkish

Независимо от вярванията, традициите и убежденията, нека направим кратка разходка по света, за да разберем какви сладкиши са характерни за различните държави на този ден.

Koleden sladkish

Гърция

Подобно на нас, на Бъдни вечер гърците хапват постно. Характерна за тях е баклавата със сусам, канела и портокалови кори, която задължително присъства на трапезата във всеки дом.

Англия

Koleden sladkish

Обикновено английската домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от 6 пенса. Някои семейства обаче предпочитат пая пред пудинга, или маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове.

Италия

Освен Коледа, на 24ти декември в Италия празнуват и деня на дървото. Емблематична за италианците на този ден е голямата козуначена кифла, която служи за коледен сладкиш.

Испания

На празника испанците с удоволствие похапват вкусен бадемов сладкиш с мед.

Холандия

Тук съществува интересният обичай, да се хвърлят бисквити и бонбони в дворовете, които са знак, че скоро дядо Коледа ще мине.

България

На коледната маса задължително присъства баницата с тиква, или както е по-популярна – тиквеник. През последните години, все повече навлизат и традиции, взаимствани от други европейски народи, като тази, да се оставят сладки на Дядо Коледа.

Германия

Koleden Stollen ot Germania

Освен традиционните дребни сладки с канела, които германците даряват на приятели и близки, а също така украсяват и коледната елха с тях, на немската трапеза задължително присъства т. нар. коледен щолен (Stollen) сладкиш. Той съдържа стафиди, парченца марципан, поръсен е обилно с пудра захар.

Япония

На този ден японските семейства похапват пандишпанова торта с ягоди и бита сметана. Терминът “Коледна торта” дълго време се е отнасял до неомъжените жени над 25 години, които след тази възраст вече не са толкова хубави, както и не е сладкишът след 25-ти декември.

Филипините

Тук похапват филипинска „бибинка” – това е оризова торта с много яйца, сирене и кокосови орехи.

Бангладеш

Торта с ориз и плодове.

Снимки: Flirty Kitty

Снимки: Newtownia

Снимки: Nezemnaya

Снимки: chatirygirl

Снимки: dongga

Снимки: codepo8

Снимки: Dave-F

Рубрики: Frontpage · Около света

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

 • Джош // 26 дек, 2008 //

  Aуу, какви прелестни вкуснотии си приготвила само! То не бяха торти, пудинги, кейкове, баклави! Толкова са красиви, че чак сърце не ми даваше да ги ,,развалям”, но накрая изкушението надделя и се подсладих подобаващо!
  Да ти е сладко и на теб през Новата 2009г.! И не само догодина – целият ти живот да бъде сладък и красив като тези великолепни сладкиши!

 • Руми Райк // 28 дек, 2008 //

  Благодаря за неустоимо красивите пожелания, Джош,
  те са ми по-сладки от всички торти, кейкове, пудинги, баклави и пр., взети на куп :) )
  Щастлива и спорна да е Новата година и за теб!

Коментирай