Public Republic Art Studio

Иван Янъков: “С музиката и чрез музиката трябва да съм 100% откровен”

25 ноември, 2008 от · 1 Коментар

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Наталия Николаева с пианиста Иван Янъков

Ivan Yanakov

За нашите приятели, които ще имат възможност да присъстват на концерта на пианиста Иван Янъков на 26.11. 08 от 19:30 часа в Хамбург, организиран от Немско-Българското дружество в Хамбург и Българския културен институт в Берлин, пожелавам приятна среща с музиката.
 

Адресът на събитието е :

Lichtwark-Saal der Carl-Töpfer Stiftung,
Neanderstrasse 22, 22459 Hamburg

В програмата:

Beethoven: Sonate No. 8 op. 13 in c moll, “Pathétique”

Chopin: Nocturne in cis moll, op post.
Nocturne op. posth. in cis moll
Ballade op. 52 in f moll, No. 4

Liszt: Sonetto di Petrarca n.104
Mephisto Walzer

/Вход свободен/
 

В навечерието на концерта на Иван Янъков в Хамбург, успях да се срещна с известния български пианист и той даде ексклузивно интервю специално за читателите на “Public Republic”, за което му благодаря.

Кога открихте музиката за себе си?

Свиря от дете (6-годишен); открих истински музиката, когато бях на 13 години. Влюбих се в нея, точно както тинейджъри се влюбват в някого. Оттогава знам, че това ми е призванието. С музиката и чрез музиката трябва да съм 100% откровен.

Как възприемате всеки свой концерт?

Като много сериозно артистично, лично, а и даже атлетично (т.е. физическо) изпитание. Даже след усилена подготовка, пак съм „нащрек” какво ще се случи, и накъде ще поведа музиката, или тя накъде ще ме поведе.

Сред многото отличия, които имате, кое цените най-много?

Когато постигна артистично това, към което съм се стремил.

Yanakov

Кои са качествата, които трябва да притежава един музикант, за да развие таланта си?

То е и до голяма степен индивидуално. Един музикант трябва да е на първо време напълно посветен към това, което твори. Вяра в себе си, както и неистов труд и постоянство са важни градивни елементи. Но след това идва и тънката черта, която разделя кое къде е – в края на деня трябва да сме в състояние да се освободим вътрешно от сериозния труд, и да погледнем обективно и с усмивка на това, което е постигнато – точно, както един майстор би направил.

Кои други изкуства предпочитате? Любими автори?

Едно от изкуствата, което много силно ми влияят, е архитектурата. В нея намирам същата обоснована хармония и пропорции, както в музиката. Без определени опори, колони (било то музикални или структурни), цялата работа ще излезе накриво и евентуално може да има срутване.

В литературата най-силно съм повлиян от Достоевски, а от писателите от 20-ти век – Стайнбек. Първият е писател с много силен замах, и с мащаб, който е смазващ.

Стайнбек чрез безупречната си фразировка постига образи и налага идеи и мисли, които става по-силни с времето. От българските автори най-много ме пленяват Йовков, Талев, и Елин Пелин. Те докарват българската литература и литературна мисъл до много възвишено ниво.
Естествено, обичам всички изкуства, но не биха ми стигнали страници да опиша нещата, които съм видял и харесвам.

Yanakov i Vasil

Има ли композитор, който е особено предизвикателство за Вас? Кой е той?

Трудно е да се каже. Всички предизвикват – Моцарт със съвършенството, лекотата и божествената гениалност; Бах със структурно-безупречното равновесие; Шуман – с многословието, но и семплота в музиката си; Брамс – с философията, но и земната човечност; Рахманинов – с бравурата, но раздиращата доброта и красота… и т. н и т. н…

Какво си пожелавате преди всеки Ваш концерт?

Да бъда искрен, и да имам сили и направление да извадя от музиката това, върху което съм мислил, открил и работил.

Изкушен ли сте да композирате?

Да, но го правя предимно за себе си. В Америка съм композирал съвременна музика за модерен балет.

Предстои Ви концерт в Германия?

На 26-ти ноември свиря в Хамбург. Това е част от много тежка програма. За последния месец имах концерти пак в Хамбург, след това турне в Япония, а миналата седмица свирих в Москва.

За какво мечтаете?

За голяма и дълга почивка.

Ivan Yanakov

Пианистът Иван Янъков е победител на Артистс Интернашънъл (Artists International Series) в Ню-Йорк през 2001 година. Наградата от този конкурс спонсорира г-н Янъков с дебютен концерт в рециталната зала на световно-известната Карнеги Хол.

Г-н Янъков е също победител на конкурсите Lucille Mehaffie и Germania в САЩ, както и лауреат на националния конкурс Светослав Обретенов през 1988. Изнасял е концерти в множество страни на 3 континента, сред които Франция, Италия, Унгария, Япония, Южна Корея, Австрия, Германия, Великобритания, многократно САЩ…

След като завършва Музикалното Училище “Любомир Пипков” в София, артистът получава висша, а след това и магистърска степени от Mannes College of Music в Ню-Йорк.

Участвувал е като пълен стипендиант в редица майсторски класове, сред които на Микеле Кампанела, Вера Горностаева (Московска Консерватория), Паскал Девойон (Парижка Консерватория) и Джулиан Мартин (Джулиард Скуул – Ню-Йорк). Участвува също като камерен изпълнител в майсторските класове на известния Токийски Струнен Квартет и на Пинкас Цукерман.

Пианистът има осъществени множество записи и концерти на живо, излъчени по телевизионни и радио канали в Европа и Северна Америка, сред които и три концерта на живо от Музея за Изящни Изкуства в Лос Анджелис.

Артистът е изнесъл над 150 концерта в Италия. Скорошни изяви влкючват солов дебют във Виена, както и концерти във Франция, Германия, България, Босна и Херцеговина, концертни турнета в Япония през 2004 и 2006 година, майсторски класове и концерти в Южна Корея. През 2005 година, по покана на Френската национална културно-образователна фондация, г-н Янъков изнесе два рецитала в Париж в чест на световно-известния пианист Алексис Вайсенберг. Ангажименти за сезона 2008/2009 година включват концертно турне в Япония, както концерти във Франция, Русия, Германия. Великобритания и България

През последните години артистът бе чут от българската публика на Европейския Музикален Фестивал със Софийски Солисти, на два поредни сезона в Салона на Изкуствата (НДК), на дните Недялка Симеонова с оркестъра на Classic FM, като солист на Софийската Филхармония, на фестивала Аполония (заедно с Васил Петров, оригинални творби на Гершуин), и на редица солови и камерни концерти.

През септември 2007 година артистът изнесе специален концерт със Сараевска Филхармония в чест на американския посланик в Босна и Херцеговина. По този случай, главнокомандващият генерал на НАТО му връчи отличие за заслуги.

Иван Янъков е съосновател и музикален директор на фестивала Siena Belcanto в Италия.

www.yanakov.com

Рубрики: Frontpage · Сцена

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • LaurenVALENTINE32 // 8 яну, 2011 //

    Some time ago, I really needed to buy a good house for my firm but I didn’t earn enough cash and couldn’t buy anything. Thank heaven my friend proposed to try to take the loans from reliable bank. Therefore, I acted so and used to be happy with my short term loan.

Коментирай