Public Republic Art Studio

Международна изложба “Корени” на жени-художнички от Балканския полуостров

17 ноември, 2008 от · 1 Коментар

Албена Попова

Izlojba

Международна изложба на жени-художнички от Балканския полуостров бе подредена в сградата на Бургаски свободен университет от 6 до 10 ноември.

Izlojba

18 художнички от България и 6 от Румъния изложиха 55 свои творби. Експозицията премина под обединяващото име “Корени” и е създадена с цел да съвместни творци от целия регион, като покаже разнообразие в стиловете и различни аспекти в съвременното изобразително изкуство.

Izlojba

С тази експозиция бе поставено началото на нови творчески проекти и пилотен етап за предстоящи изложби в Румъния, Сърбия и Гърция. Изложбата е част от проведената в Бургас международна конференция – „Социални промени на Балканите, културно разнообразие и интеркултурен диалог”, а на нейното откриване присъстваха гости от различни балкански страни.

Izlojba

Участници в изложбата са известни имена в бургаската художествена гилдия като Мария Алексиева, Мирослава Андонова, Нели Новакова, Албена Попова, Теодора Филипова, Ангелина Ангелова, Лора Янева, Лидия Кунева, Дора Славова и други, които са носители на престижни награди в областта на изкуството.

Izlojba

Румъния бе представена от художничките Марилена Мурариу, Лаура Дима, Емилия Поп и други.
Марилена Мурариу каза при откриването на изложбата, че тук са представени платната на шест от най-добрите румънски художнички, които са участвали и в петия по ред творчески пленер в Балчик, организиран от „Елит арт клуб ЮНЕСКО”.

Izlojba

Организатори на международната изложба на балканските художници «Корени» са:
Център за жени и мир в балканските страни към ЮНЕСКО
Асоциация за сътрудничество на женските организации на балканите (AIWCS)
Демократичният Съюз на Жените
Народно читалище «Светилник», гр. Бургас
Галерия “Българка”, гр. Бургас
Основен спонсор ПП «Движение за социален хуманизъм»

Izlojba

След приключване на изложбата картините на бургаските художнички са преместени в галерия «Българка», която отвори отново вратите си след дълго прекъсване. В галерията са експонирани творби на автори от цялата страна, събрани в една нова и уютна арт – обстановка.

Izlojba

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Руми Райк // 19 ное, 2008 //

    Ал, драго ми беше да зърна и от тук,
    следващият път – на живо искам да “отхапя от ябълката”
    И ако може…през лятото;)

Коментирай