Public Republic Art Studio

Анатомия на виртуалния любовник – II

12 ноември, 2008 от · 2 Коментара

Анна Димова

Virtual Lover
Снимка: Zigmond

Продължение

Жененият

За него виртуалните флиртове са перфектният начин да нахрани фантазията, самочувствието и глада си за силни преживявания, запазвайки съвестта си чиста, а живота си – неусложнен. Обикновено е много интелигентен, грамотен, изключително галантен, добре възпитан и общуването с него е истинско удоволствие.

Знае всички онези думи и реплики, които ускоряват женския пулс и лесно може да ви внуши, че тъкмо с него ще преживеете разтърсваща и необикновена любов. Владее до съвършенство дарбата да ви накара да се чувствате специална, красива и желана – и лесно може да ви направи зависима към това усещане.

Затова е добре да внимавате и да не се заплесвате много по него, тъй като интересът му към вас е силно ограничен във времето и обикновено трае между един и три месеца. Най-често повратната точка е първата ви жива среща, която в повечето случаи остава и последна. След това Жененият започва все по-често “да е в командировка”, да е “зает в офиса” или да “ремонтира апартамента си”. Или просто ви маха от визибъл листа на айсикю-то си (или по-лошо – слага ви в инвизибъл-а).

Вероятно това ще подейства зле на женското ви самочувствие, но всъщност бягството му обикновено не се дължи на разочарование от вас, а на осъзнаването на риска от “усложнения”. Не очаквайте да ви каже директно, че приказката помежду ви е свършила, нито да получите обяснение защо. Той мрази да се чувства виновен, да взима решения и “да се разправя”.

Пък и не иска да ви губи окончателно, защото има едно наум, че не е зле да ви пази като резерва, в случай, че отново му доскучае през някой дъждовен следобед в офиса. По принцип преживяванията с него оставят приятни, макар и не особено дълбоки следи – стига да не попаднете на разновидност на Дълбоката вода. Тогава е най-добре е незабавно да го изтриете от имейла, айсикю-то и съзнанието си – а за по-сигурно да нямате достъп до компютър за минимум половин година… Въпреки че и това невинаги помага…

Програмистът

Той е истинският властелин на виртуалния свят, тъй като почти не излиза от него и го познава в големи тънкости. Прекарва живота си пред монитора, обитавайки трудно проходима стая, сред купчини дискове, компютърни части, чипс, Морени и празни кутии от кола и пица – и е онлайн денонощно.

Обикновено е саможиво същество с леко измъчен вид и дълбоки сенки под очите. Реалният му живот не е особено богат на събития и общуване, както и виртуалния впрочем. Между него и компютъра му (той галено го нарича “компа”, “писито” или “машината”) съществува дълбока, почти любовна връзка – и опитите да заемете мястото на “машината” в сърцето му са принципно обречени. Смята жените са зле програмирани системи, фрашкани с бъгове и вируси: претенции, истерии, месечни неразположения, емоционални усложнения, хормони и липса на логика – като всичко това не се оправя нито с рестартиране, нито с “Ctrl+Alt+Del”.

За него кибер сексът не представлява особен интерес, тъй като една бърза “разходка” из който и да е порносайт върши същата работа, но срещу минимум усилия.

В редките случаи, когато все пак реши да палува онлайн с някоя мома, не се слави като особено търсен и атрактивен любовник, тъй като обикновено пише на латиница, с много неразбираеми съкращения и дори неволно изпуснати термини, а и не е особено сладкодумен.

Предупреждение: ако държите на неприкосновеността на голите ви снимки и еротичната ви кореспонденция, най-добре си ги запишете на CD и ги изтрийте от харда си. Не дразнете излишно любопитството на Програмиста, тъй като за него не е особено трудно да се докопа до всяка ваша тайна, пазена в компютъра ви. Не го слагайте в инвизибъл листа си, не се крийте от него и не го лъжете, защото разгневеният Програмист е способен да стори на компютъра ви много, много лоши неща…

Шушумигата

По правило той има поне десетина ника, съответстващи на различни идентичности, в които се въплъщава по гениален начин, благодарение на вродената си актьорска дарба. Така той броди из чатове, форуми и контакт-листи на женски месинджъри – експериментира, общува и завъжда любовници и фенки. Обикновено е сравнително интелигентен и познава добре киното и литературата, както си личи по никовете и самоличностите му – най-често имена на известни личности или герои.

Прикрит и потаен е и може да бъде много вероломен. В състояние е например по време на поредния ви разговор онлайн внезапно да изчезне и след малко да се появи и да ви заговори под друг ник. Ако усети, че сте на път да го разпознаете, отново се скрива и влиза с трети ник – и така нататък.

По някаква негова си причина всичко това го кара да се чувства силен и неуязвим – харесва му усещането как ви обърква и манипулира и как “му се вързвате”. Може да бъде много театрален и мелодраматичен, а любимата му роля е на неразбран мъдрец и самотник, чиято красива душа хората (евентуално) ще оценят, когато е вече твърде късно (не е ясно защо ще е късно, но сълзливият трагизъм в подобен сценарий страхотно храни самолюбието му).

Изключително прилепчив е и ако се е “закачил” за вас, е доста трудно да го прогоните с добро. В реалния живот е самотен, комплексиран и саможив, а жените го смятат за невзрачен и докачлив “смотаняк” – затова рядко жъне голям успех сред тях.

Всъщност той използва виртуалното общуване като особен вид психотерапия, която си самоприлага. Интернет за него е анонимно и свободно пространство, в което има спасителната възможност да помечтае, да пофантазира и поиграе – и поне за малко да се превърне в героя, който копнее да бъде – интересен, желан, неуловим и значим.

В действителност е напълно безобиден и безопасен и рядко успява да докосне нечие женско сърце, още по-малко пък да го разбие. Все пак, ако флиртувате онлайн с повече мъже, не е зле да имате едно наум, че могат да се окажат един и същи човек.

Романтикът

Той е поетът на виртуалния свят. Обикновено е семпъл, невзрачен човечец на средна възраст, има панелно жилище, жигула, проклета жена, деца, коремче и нарастваща плешивина. Отдавна се е примирил с това и “си носи кръста” безропотно и стоически, тъй като смята, че “това е животът”.

На младини е имал някакво артистично хоби – най-често поетично – но впоследствие “сивото ежедневие го е завъртяло”, а житейските ветрове са обрулили крехките листенца на романтиката от ранимата му душа. Повратен е бил денят, в който за пръв път е влязъл в интернет.

Тогава пред него се е проснал и засиял в ослепителни цветове един вълшебен свят, в който той има шанса да преживее всички онези приказни неща, които дотогава е приютявал само в сънищата си – докато до него е похърквала неговата подгизнала в нощен крем съпруга. Ако не държите непременно любовта ви с него да продължи в реалността, той е правилният за вас човек.

Романтикът може буквално за една нощ да се превърне от жаба в принц – стига да си намери подходяща принцеса, която да се навие да го целуне виртуално. За вас той ще сътвори омайващо красиви картини, ще им вдъхне живот и ще ви накара да повярвате, че са истински. Тези картини са обилно напоени с естетска и леко наивна романтика – плажове, залези, вятър в косите, сълзи в очите и любовен трепет.

Тъй като умело пипа по “тънката струна”, влюбването в него е лесно. Драмата ще започне в деня, в който се запитате наистина ли ви обича или “само така си говори”. Романтикът никога няма да ви даде еднозначен отговор на този въпрос, защото смята, че ако каже “да”, може да поискате повече от виртуална любов, приказката да свърши и “играта да загрубее”, а ако каже “не” – да ви загуби.

Затова той “застава на вратата” и нито си тръгва, нито влиза – изчезва, появява се, държи се загадъчно и други подобни холивудски прийоми. Когато на вас ви писне и решите да “хлопнете вратата”, той ви подлага на неуловимо емоционално облъчване, внушавайки ви необяснимо чувство за вина и усещането, че “не сте го разбрала правилно” и сама сте прецакала всичко с прибързаността си. После се промъква тихо до похъркващата си съпруга и сънува виртуалния замък, в който ще покани следващата принцеса.

Обреченият

Около него витае усещането за мистерия, драма и недоизказаност. Той е дълбоко убеден, че никой не го разбира – и най-често наистина е така. Поради някаква причина неговите любови са само виртуални – поне откакто има интернет – и то защото той съвсем съзнателно е избрал да е така.

В този негов избор винаги има елемент на саможертва, а причините могат да бъдат всякакви – например защото трябва да се грижи за болната си майка (невръстните си деца/любимо куче/жена), заради работата си, служебния си пост, манастира и прочие. Дори реалната му ситуация да не налага чак такива ограничения, Обреченият ще ги създаде и ще им измисли обяснение. Той няма доверие на нищо, в което липсва страдание и болка.

Според него това възпитава и пречиства духа, а истински ценните неща са тези, за които човек прави жертви и плаща някаква цена. Така мисли той и точка по въпроса. Ако вие приемете връзката с него при тези условия, възторгът и обожанието му към вас ще бъдат безгранични.

Той е наясно, че повечето жени го смятат за “извратен тип” и го отбягват (в най-лошия случай) или се амбицират да го превъзпитават и “лекуват”, вярвайки, че на тях е отредена мисията да пробият здравата му броня (в най-добрия случай). Затова е доста недоверчив и могат да минат месеци, докато се отпусне и ви повярва.

Всъщност той няма проблем с реалното общуване. Просто комбинацията от отдаденост (на съответната кауза), острото му чувство за справедливост, почтеност, чест – плюс щипка мазохизъм – водят до непоклатимото му убеждение, че “не може да ви даде това, от което имате нужда”.

Естествено, той смята, че знае по-добре от вас от какво имате нужда, така че е безсмислено да спорите с него по този въпрос. По обясними причини повечето му връзки не завършват добре – ако изобщо започнат. Ако обаче вие самата сте от същия тип, ви чака любовна история, която околните едва ли ще проумеят и подкрепят, но със сигурност вас двамата ще ви направи много щастливи. Поне докато единият от вас не поиска повече…

Следва продължение

Първата публикация на текста е в списание “Аз”
брой 38, януари 2005

Рубрики: Frontpage · Графити

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • troha // 12 ное, 2008 //

    Чудесният психологически анализ продължава. И го чета с нестихващ интерес. На всичкото отгоре е и полезничък…

  • nname.org // 12 ное, 2008 //

    хареса ми като стил, но не знам колко истина има в статията, една жена никога не знае от какъв мъж има нужда, поне преди да го срещне и да подпали гащите…

Коментирай