Public Republic Art Studio

Премиера на книгата “Сладко от смокини”

4 ноември, 2008 от · 2 Коментара

Korica na На 6-ти ноември от 18 часа галерия „Кръг+”
(„Будапеща” 5)
представя стихосбирката

„Сладко от смокини”
на Жени Костадинова

Книгата е на издателство “Весела Люцканова” и съдържа 90 стихотворения и 17 илюстрации от Георги Лечев. Стиховете са покана за романтично завръщане към детството и възхвала на онези вечни неща, каквито са ароматите, звуците, спомените…

От авторката:

„Има неща в този живот, които остават. Дребни, незначителни на пръв поглед, ала по-вечни от онези, Големите, към които непрекъснато се стремим. Докато вървим по пътя на своето овечностяване, докато играем своите главни роли, ни съпътстват малки неща, безразлични към времето: аромати, звуци, спомени. Те имат такава мощ да ни въздействат, че ако сме честни, ще им отдадем дължимата почит. Защото ароматите, звуците и спомените ни надживяват – ние си отиваме, те – ОСТАВАТ. Като сладкото от смокини на баба… Като мушкатото, виното и хляба… Като песента на врабците, славеите и щурците… На тях посветих тази стихосбирка.”

Размисли относно съвременната поезия

Ребус ли е поезията или откровение?
Защо посланието на днешния стих е така трудно осмислимо: едно сложно, объркано изречение, често пъти – преднамерено и маниерно? Дали модерният стих наистина съдържа красноречиви метафори или само ги имитира? В стремежа си да е оригинален, поетът просто става парадоксален…

А не е ли призванието на поезията да казва – синтезирано и пределно ясно, вълнуващо и чувствено (не сухо като във философското есе, например) – сложните истини за вечните неща? Ако стихът те кара да го прочетеш няколко пъти, за да схванеш смисъла, който се крие в него, и в крайна сметка се съмняваш, че си схванал гениалната идея на автора, просто се губи силата му на откровение.

А какво друго, ако не откровение, е стихотворението като такова? Силата на откровението е да докосва по сходен начин душите и умовете на колкото може повече хора, а това става, когато стихът изразява универсална истина – лесно смилаема, красиво казана, усещана дори “между редовете”. За нещата, които изискват умозрителност и анализ, за нещата, изразявани със сложни метафори, са всички останали литературни жанрове, но не и поезията. Много съвременни поети мислят, че колкото по-объркана е мисълта им, колкото по-маниерно и “модерно” са организирали определени думи в някакъв ред, толкова по-оригинално изглежда техния стих.

Смятам, че поезията е призвана да бъде гласът на душата, на уловеното най-вече със сетивата познание. Ако й липсва обагреното от красотата на емоциите послание, ако й липсва ритъма, танца на думите, римата – едва ли говорим за поезия. По-скоро за оригинална мисъл, за преднамерено абсурдни асоциации, а често и за откровен (апропо – модерен) цинизъм – подредени на листа като “стихотворение”.

Може да звучи старомодно мнението ми, но аз така мисля.

Жени Костадинова

За авторката

Жени Костадинова е завършила философия в СУ „Климент Охридски”. Работила е като редактор в студентското предаване „Ку-Ку” и като репортер в националното радио „Хоризонт”. От 15 години пише за езотерика и психология във в. „Седмичен Труд”. В същия вестник води и страница за литература. Автор е на популярната книга „Пророчествата на Ванга” (КК „Труд”), чието трето допълнено издание излиза през 2006 г. Предишните й две книги за Ванга претърпяват по няколко тиража и са преведени на руски, полски, румънски, латвийски, сръбски и албански език.
Журналистката пише поезия от доста години. Член е на Съюза на българските писатели. Първата й стихосбирка „Съчки за огън” е отпечатана през 2002 г. Втората – „17 цвята любов”, издадена през 2007 г. с подкрепата на Държавен културен институт „Двореца – Балчик”, претърпява втори тираж. Автор на илюстрациите е художникът Георги Лечев от Варна.

Рубрики: Frontpage · За творчеството

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

 • Alex // 29 дек, 2008 //

  ще бъде добре,ако може да публикувате стихове от стихосбирката.
  Къде можем да открием тази стихосбирка?

 • Editor // 29 дек, 2008 //

  Здравей, Alex! Благодарим за интереса, вече сме публикували една творба от стихосбирката на Жени Костадинова в нашето списание и в анонса за премиерата (по-нагоре) има линк към нея:

  Бръчки

  За това, къде може да бъде намерена книгата “Сладко от смокини”, ще се опитаме да дадем информация възможно най-скоро.

  Сърдечни поздрави!

Коментирай