Public Republic Art Studio

Цветовете като магия

3 ноември, 2008 от · 7 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Албена Попова с художничката Теодора Филипова

“Ако си добър магьосник, то крайният резултат е приказно вълшебство в различни багри.”

Теодора Филипова – Тео

teodora filipovaТеодора Добрева Филипова е родена в гр. София през 1973 г. От ранна детска възраст проявява засилен интерес към изобразителното изкуство.

Печели множество конкурси за най-добра рисунка. През 1991 г. завършва хуманитарната гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Бургас – профил изобразително изкуство. Живее и твори в гр. Несебър.

Член е на дружеството на несебърските художници.

Участва в множество общи изложби в Бургас, Несебър и София. Самостоятелни изложби: 1995 г. – клуб “Севина”, гр. Несебър; 2001 г. – градска галерия, гр. Хасково; 2003 г. – храм-паметник “Света Параскева”, гр. Несебър; 2005 г. – градска галерия, гр. Несебър; 2008 г. – галерия “Atelie – Una”, гр. Бяред, Швеция.

През 2008 г. получава поощрителна награда за млад художник и за принос в културното развитие на гр. Несебър. Нейните платна са красиви и детайлни послания, наситени с цветове и настроения. Водят те по безкрайни пътеки към онова чудно усещане за свобода и съзерцание, което се постига единствено със сърцето.

Kartina na Teodora Filipova

От кога се занимаваш с изобразително изкуство?

С изобразително изкуство се занимавам от съвсем малко дете. Винаги съм обичала да рисувам и не помня да съм искала нещо друго. Сякаш винаги сам знаела, че това е моето признание. Впоследствие се оказа, че е така.

Kartina na Teodora Filipova

Какво ти дават заниманията по рисуване?

Какво ми дават ли? Всичко. Пълнота и простор на фантазията ми. Когато съм в самия творчески процес, откривам себе си. Усещам щастието и удоволствието от това което правя, и изобщо смисъл за съществуването ми. Всъщност, освен творчески процес, рисуването е и отлитане до другия бряг – нематериалния. До мястото на всички мисли, поискали да излязат в цвят и форма. Ако бях писател – бих написала роман за този друг свят, но явно сам избрала да го сътворя в поредица от картини в сегашния ми житейски път.

Kartina na Teodora Filipova

Графиката, живописта, или приложните изкуства ти допадат повече?

От трите изброени най – много ми допада живописта. Близка ми е и най – добре мога да изразя творчеството си точно чрез нея . Дава ми свобода на действие. Не мога да работя без цвят. Самите цветове са като магия. Ако си добър магьосник, то крайния резултат е приказно вълшебство в различни багри. Колкото до графиката – харесва ми, но винаги ме е карала да се ограничавам. За това я оставям на други художници, които да боравят с нея.

Kartina na Teodora Filipova

Обичаш ли да експериментираш в творбите които правиш?

Определено да. Експериментът е винаги начало на нещо ново, а от там и нещо следващо. Това е като алхимията, но за тази цел страхът трябва да отпадне. Обичам да експериментирам в процеса на работа (не винаги разбира се) защото по този начин се възраждам и знам, че има какво още да дам от себе си. Нещо ново, нещо различно от предходното, нещо изненадващо и интересно. Кара ме да се чувствам жива . Какво по хубаво от това!

Kartina na Teodora Filipova

Какво определяш като съвременно изкуство?

Мисля, че то вече е определено от други, но лично аз го определям така: първо самият живот е изкуство, от там самото съвременно изкуство присъства навсякъде – в дома ни, на улицата, в отражението на нещата, които ни заобикалят тук и сега. Светът е пренаситен достатъчно в този век от всичко, от самите нас хората и за това съвременното изкуство е твърде разнообразно и мнoгoспектърно. С едно изречение казано – съвременното изкуство е това изкуство, което се създава от творци на съвремието.

Kartina na Teodora Filipova

Любими художници или стил в изкуството?

За любими художници, ако ме бе попитала преди 10 години, може би щях да ти отговоря така: Кандински и Пикасо. Но сега поради духовния ми растеж и житейски опит те са твърде много. Дори повечето са съвременни и млади автори, сред които и приятели. Всеки път можеш да се изненадаш от някои нов талант. Само до преди няколко години в дома ми присъстваха предимно мои картини. Сега обаче притежавам и на други художници и вече почти нямам място по стените, но се чувствам прекрасно от разнообразието на изкуство в дома ми. Да цениш друг автор освен себе си е прекрасно, това те извисява над самия теб и над егото ти.

Kartina na Teodora Filipova

Кое придава качество на една творба – големината на платното, изобразеното на него, марката боя, името на художника, или друго?

Ако говорим за материално качество разбира се, че една реномирана марка бои с добро качество ще свърши отлична работа. Но всъщност това не е критерий за качество на една творба. От всичките изброени според мен е нещо друго, и това друго е самата мисъл и енергия с която е създадена дадена творба.

Един пример – случвало ми се е да рисувам с една писалка върху обикновен лист хартия по простата причина, че не съм имала друго под ръка в дадения момент, и накрая виждам, че съм направила нещо прекрасно. А истината винаги е проста, когато един творец е в хармония със себе си и излъчва любов, той е в потока на всеобхватната вселена и с какъвто и материал да работи, няма начин да не излезе нещо наистина качествено.

Защото една творба може да е мащабна като формат, може да е изобразено всичко на нея, може да е с най – скъпите бои, може дори да е на някой достатъчно известен художник и в крайна сметка да отблъсква, заради липсата на енергия и позитивна мисъл. Ако нещо не е създадено с любов какво качество да търсим в него?!

Kartina na Teodora Filipova

Коя техника на работа е твоята стихия?

Определено маслената техника и още една – смесената, както писах по – горе обичам да експериментирам, но маслените бои са ми страст. Обожавам да работя с тях, защото тогава сам си аз… Нещо като да плуваш в свои води.

Kartina na Teodora Filipova

Предимство или недостатък е да твориш в курортен град?

Ами зависи. За някой е предимство, за други е недостатък. Гледна точка, или въпрос на израстване. Всеки недостатък може да се превърне в предимство и обратното. Аз лично оцених с времето този град в които израснах и живея до днес. Заобичах го. И сега, като се замисля точно тук в Несебър, съм сътворила най – добрите си творби. Това е град на прилив и отлив – две крайности. Въпросът е да опознаеш себе си да разбереш защо си се появил на даденото място и какво трябва да свършиш там. Разбереш ли всичко това, недостатъците се превръщат в предимство за съзидателност и следващи идеи в творчеството.

Kartina na Teodora Filipova

Какви са амбициите ти за реализация в България?

Вече съм в процес на реализация. Но за България мисля, че нещата са малко в объркан ред, затова и нямам определени амбиции относно реализацията ми тук. Просто много работя и все повече хора притежават мои творби. Не помня броя на това което сам създала. Не се и стремя. Важното е всяко едно парченце енергия от мен да пристигне като послание при точния човек за него. И така, този кръг става все по широк. Какво по – хубаво от това за един живописец. Това е част от цялостната реализация където и да се намирам.

Teodora Filipova

Любима мисъл?

“Няма да стигнеш по – далече от там, за където си тръгнал”.

Kartina na Teodora Filipova

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

7 Kоментара за сега ↓

 • Руми Райк // 4 ное, 2008 //

  Чудесно интервю. Поздрави за двете талантливи момичета – Ал и Тео :)

 • Дида // 4 ное, 2008 //

  Браво!
  Страхотно интервю! Зареди ме с енергия за доста дълго време. Нека все по – често да се случва това!
  Искрени благопожелания!

 • GINETO // 18 дек, 2008 //

  TEDI ,TI SI STRAHOTNA.MNOGO OTKROVENNO.KARTINITE GOVORQT VMESTO TEB.ZA VREMETO V KOETO TE POZNAVAM STAVA6 VSE PO-DOBRA I PO-DOBRA.TI GOVORI6 ZA IZRASTVANE I AZ GO USETIH.PATQT E DALAK,NO TI SI V PRAVILNATA POSOKA.OT CQLO SARCE USPEH.

 • teo // 24 фев, 2009 //

  blagodaria vi momicheta.

 • Daryna // 15 мар, 2009 //

  i think that these paintings are very well drawn and inspire manny people to do the same!!!!!!:P

 • Милена // 8 мар, 2010 //

  Страхотни картини! Този стил мнооого ми допада. Изложени ли са някъде? Продават ли се?
  Благодаря!

 • teo // 17 мар, 2010 //

  da izlojeni sa,i se prodavat ,za vrazka [email protected]

Коментирай