Public Republic Art Studio

Премиера на книгата на Ваня Константинова “Благодарим ти, мистър Уан”

12 октомври, 2008 от · 5 Коментара

Книга на Ваня Константинова

Есента е хубав сезон за премиерата на една книга. “Благодарим ти, Мистър Уан” на Ваня Константинова е сборник с къси разкази, чиято премиера ще се състои идния петък в София. Книгата е поредното издание от библиотека “Глоси” на благоевградкото издателство “АРС”, а първата й среща с публиката е замислена като част от пъстрото литературно турне на обществото “Глоси” със спирки София-Благоевград-Банско-Ковачевица-Предел, което си е поставило амбициозната задача да разбие октомврийската тишина на уикенда с акции и четения из страната.

Редактор на премиерната книга е Силвия Томова. Тя споделя:
 
„Благодарим ти, мистър Уан” е книга с къси разкази. Вижда се от съдържанието, където са изписани заглавията им. Истината обаче е, че това е стара географска карта, открита случайно от автора под една сламена шапка и доста прах преди 20 години. Картата е била толкова крехка, че веднага се разпаднала в ръцете на автора и така се родила тази книга. Никой не би оставил един непознат континент, рисуван толкова дълго, просто да изчезне и никой да не разбере за него и странните му обитатели.
 
Този континент вероятно отдавна е обвит от корали на някое океанско дъно, но изследователите, с тази книга, вече могат да предположат как са живели хората там, в какво са вярвали, как са пътували, с какво са се хранили. Несъмнено данните за тези изчезнали хора биха преобърнали представите за древните, а заедно с това и представата за времето въобще.
 
Не съм специалист нито в областта на историята или митологията, географията или биологията, химията или физиката, но съм убедена, че героите, които населяват тази книга ще разклатят сериозно устоите на не една наука. Като че ли алхимиците са възкръснали… Това е и посланието ѝ, което успя да стигне до мен. Заедно с Одри Хепбърн, плетача със сребърна игла, мъжа, който си бе намерил мисията, картографа, хубавата история, която крие тайната си…
 
Хубава книга е „Благодарим ти, мистър Уан”. И много крехка. Подхождай към нея като към карта на непозната земя, пълна с въображаеми същества и реални хора. Някъде там си и ти.”

Дата и място на премиерата:
17.10.08, петък, 19:00
Галерия “Кръг+”
ул. “Будапеща” 5
София

Премиерата е част от програмата по откриването на Фестивалните дни “Глоси” – Октомври’2008.
Вход свободен.

Гостите ще имат възможността да се сдобият с премиерната книга “Благодарим ти, Мистър Уан”, да се срещнат лично с Ваня Константинова и да й зададат всички онези въпроси, които останаха извън интервюто.

Ваня Константинова ще се включи след премиерата в турнето из страната. Пълната програма на турнето се намира на страниците на издателството.

Сборникът с разкази “Благодарим ти, Мистър Уан” може да бъде поръчан директно от издателство “АРС” или да бъде потърсен в “Български книжици”, София. За поръчки от чужбина се обръщайте към издателя Валентин Дишев.

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

5 Kоментара за сега ↓

 • Покана « Графът // 12 окт, 2008 //

  [...] Uncategorized Графът 2:25 pm Точица и Графът ви канят на приятно тържество на 17.10.2008 г. от 19.00 ч. в галерия “Кръг +”, София, ул. “Будапеща” №5 в рамките на Фестивални дни “Глоси 2008″ . Повече в Public Republic [...]

 • Валентин Дишев // 14 окт, 2008 //

  Ще го кажа и тук…
  “Благодарим ти, мистър Уан” наистина е книга с кратки разкази, но… Силвия Томова, в един момент от работата по книгата, предложи на Ваня Константинова да я превърне в роман… Тогава съжалих, че Ваня не прие. Сега, прочитайки я отново и отново, ясно виждам, че тази книга е великолепен бивш роман. Тя е онова, което се ражда след романа. И се отнася към него така, както картата към приказния сказ – модерната карта, по своя генезис, е бивше сказание. И ако някои типично български девиации не бяха превърнали “постмодерно”-то в ругатня, то бих определил тази книга като първият български истински постмодерен роман – особено ако си позволим да си поиграем с прочутото “Картата предшества пейзажа” (и в същото това време – тази книга е далеч отвъд постмодернистките забежки към декларативна деструкция на големите наративи. Не само защото в редуващите се промени на фокусното разстояние на любуващият се поглед можем лесно да се върнем към играта на символи и драми, а и поради това, че дистанциращият звън на стъклени перли е приласкан и ритмизиран…) . ..
  Но и без игри и игрословици тази книга би трябвало да се превърне в едно от незабравимите литературни събития на годината.

 • mislidumi // 15 окт, 2008 //

  Валентин Дишев, благодаря за това прекрасно допълнение. Един ценен коментар. Поздрави и успех на премиерата в петък!

 • “Благодарим ти, мистър Уан” – Книга на Ваня Константинова › Блог Обществото в България // 17 окт, 2008 //

  [...] Интервю с авторката: http://www.public-republic.com/magazine/2008/10/4433.php [...]

 • К. // 13 май, 2015 //

  Един ден всички ще бъдем преброени! Светла й памет!

Коментирай