Public Republic Art Studio

И отново книжна есен във Франкфурт на Майн

8 октомври, 2008 от · Няма коментари

Най-големият в света Панаир на книгата във Франкфурт на Майн за 60 път посреща почитатели на литературата

Panair na Knigata
©Frankfurter Buchmesse/Peter Hirth

През октомври за 60-ти пореден път германската финансова метрополия Франкфурт на Майн ще бъде домакин на най-големия в света Панаир на книгата. Със 7000 издателства от повече от 100 страни, заявили участието си в събитието, тазгодишният панаир обещава да надмине всички досегашни рекорди. Като предусещане за светското събитие, още седмица преди началото, започнаха многобройните пресконференции и паралелни събития, опитващи се да привлекат вниманието на пресата и обществеността.

И тази година като по традиция Франкфуртският панаир на книгата ще се кичи с присъствието на величия, които ще представят свои книги или просто ще се смесят с тълпите любопитни посетители. Пауло Коельо и Орхан Памук са едни от тях. Последният като може би най-силното рекламно лице на турската литература, която тази година е във фокуса на особено внимание, тъй като Турция е почетен гост на събитието.

Ilija Trojanow
©Frankfurter Buchmesse/Fernando Batista
Немският писател от български произход Илия Троянов като почетен гост на панаира на книгата във Франкфурт

Скандалният Дитър Болен, познат на публиката през 80-те като русият от немската диско-група “Модърн Толкинг” и заливащ и до днес редовно булевардната преса в Германия с новини за поредните си авантюри, се очаква да привлече порядъчна група зяпачи и да участва в литературни четения. На панаир като на панаир!

Panair na Knigata
Плакат на първия панаир на книгата след края на Втората световна война

А историята на книгата във Франкфурт има своите корени още от Средновековието, когато търговци от всички земни посоки търкаляли буретата си с книги из тесните улички на градчето до площада, на който върху сергии предлагали книжните си съкровища. И до днес уличката, водеща началото си от централния франкфуртски площад “Рьомерплац”, носи името “Бюхергасе” – книжната уличка.

С изобретената от Гутенберг печатна машина и последвалото я екплозивното нарастване на книгите, Франкфурт се превръща в най-големия пазар на книги в Европа. После, както се случва в живота с величието и падението на градове и държави, Франкфурт отстъпва мястото си на книжен център на Лайпциг, с който и до ден днешен си остават в конкуренция.

Панаир на книгата
Легендарният храм Паулскирхе приютява първите две изложения на книгата в града, който тогава още не е напълно разчистен от руините след Втората световна войната

“Кураж за импровизации”, това е мотото на първия панаир на книгата във Франкфурт след края на войната, в който участват 200 немски издателства – едно скромно, но обещаващо начало в духа на тогавашните времена на изграждането на победената Германия. В този дух е и това първо събиране на издатели и книжовни дейци в храма Паулскирхе във Франкфурт – едно легендарно място, в което е приета и първата германска конституция. Някак скромно и без излишен блясък е плакатът от на този първи следвоенен панаир.

Panair na Knigata
©Frankfurter Buchmesse/Alexander Heimann
Нова мода – книги за слушане

Още от 80-те години започва да се прокрадва из изложителите и темата за електронните издания. Тази година изглежда, че тя ще се превърне в централна тема на изложението.

Дигитализиране, електронни библиотеки, уреди за съхранение и четене на литература – всичко това е вече реалност, която обещава да излезе от халетата на панира. Не, книгата няма да изчезне в носталгичния си вид. Както и телевизорът не измести киното. Може би дигиталната книга е шанс за раждането на една нова медия – въпроси, които си задаваме в навечерието на тазгодишния панаир на суперлативите, пък да видим какво ни очаква.

Umberto Ecco
©Frankfurter Buchmesse/Peter Hirth
И друго величие – Умберто Еко

Няколко полезни информации за посетителитe на Панаира на книгата във Франкфурт

Дати и място на изложението:

15-19. октомври
Messegelände
Ludwig-Erhard-Anlage 1
60327 Frankfurt am Main

Пет български издателства участват с щандове в хале 5.0, в което се събрани Източноевропейските страни-участнички.

Bulgarian Small and Medium Enterprises Promotion Agency
Sofia
Bulgarien
Aussteller 2008
5.0 B955

Ciela Soft and Publishing
Sofia
Bulgarien
Aussteller 2008
5.0 B955

Damyan Jakov Publishers
Sofia, BG
5.0 B955

Egmont Bulgaria Ltd.
Sofia, BG
3.0 F174

Helikon Bookshop
Burgas, BG
5.0 B956

Цена на дневната цена на дневната карта за посетители: 12 eвро

Günter Grass
Носителят на нобелова награда за литература Гюнтер Грас и индийският писател Амитав Гош на панаира през 2006, когато Индия беше почетен гост.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Новини

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай