Public Republic Art Studio

Любомир Стойков: “Стилът издава професионалиста и е белег на гениалността…

22 септември, 2008 от · 3 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Наталия Николаева с проф. д-р Любомир Стойков

Prof. Lubomir Stoykov

Името на проф. д-р Любомир Стойков е неразривно свързано със световната и българската мода. Той е университетски преподавател, журналист и консултант. Интересна личност с харизматична усмивка, един човек, превърнал стила в кредо и максима, споделя в ексклузивното си интервю за “Public Republic” своята жизнената философия. От игла да конец, както вероятно би казал председателят на Академията за мода и главен редактор на “Fashion Lifestyle Magazine” Любомир Стойков.

Кое събуди вашия интерес към модата и Ви привлече да останете под яркия й „диктат”?

Модата е една вечна загадка – несравнима с нищо мистификация, която кара хората да се променят и да бъдат променяни, да съблазняват и да бъдат съблазнявани, да се различават и да бъдат различавани… Тъкмо това плюс красивите жени, разбира се, ме амбицира да направя културна и естетическа дисекция на този необикновен феномен – модата.


Из “Вселената Мода”

Как се чувствате в безкрайния свят на модата? Какво е за Вас тя?

Модата е изкуство и бизнес, индустрия и пърформанс, лукс и протест и още много други неща. За мен специално тя е безалтернативно средство за комуникация и идентификация. Модата и по-специално дрехата, човешката външност е текст, който се пише и чете, предава и приема, кодира и интерпретира.

Имате ли лична дефиниция за красота? Ще я споделите ли?

Ще ви предложа три версии. Първата: „Красотата е онази чудна комбинация от дух и материя, форма и цвят, флуид и провокация, която буди възхищение, радост и страстни въжделения”.

Втората: „Красотата е естетическия консенсус на мнозинството за уникалните качества на малцинството”.

Третата версия: ”Красотата е такъв коктейл от божествени пропорции и хармония между вътрешния и вътрешния свят на човека, който дава смисъл на неговото битие и с право е сочена за синоним на истината и доброто”.

Модерното препокрива ли се с красиво? Как си обяснявате феномена, че красивото не винаги е модерно?

И двете категории са относителни и търпят голяма динамика и метаморфози. За да бъде призната от всички, красотата трябва да бъде „търпелива” и да изчака всеобщата унификация на вкусовете и нравите. Да бъдеш модерен, често пъти означава да разрушиш баналните канони на традиционната красота и да наложиш стил с помощта на скандала, ексцентризма и необичаните външност и поведение.


Из “Вселената Мода”

За какво конкретно най-много благодарите на модата? На какво Ви научи?

Модата би трябвало да ми благодари, че посветих десетилетия от живота си да я изучавам, анализирам и популяризирам. Модата има много лица. Не харесвам онези от тях, в които предоминират самоцелното потребителство, търсенето на лукса на всяка цена и парвенюшките крайности (така типични за новобогаташите).

Можете ли да кажете за себе си „Аз съм модерен човек”?

Мога, но не искам. Първо, защото е твърде познато и скучно и, второ, в това да си консервативен също има определена доза прелест и предимство. Англичаните казват: „Консервативен, тоест компетентен!”. А в модния дизайн има цяло едно направление, наречено „консервативен шик”… За себе си бих казал по-скоро, че съм човек, на когото почти нищо човешко не му е чуждо и че не обичам да ставам роб на своите илюзии.

Бих предпочел категорията „постмодерен човек”, защото тя е по-точна с присъщите й култура на цитата, апология на микса, еклектичност и деконструктивизъм. Постмодерният човек е по-спонтанен и като че ли по-голям хулиган по отношение на ненужния педантизъм по отношение на правила и принципи, които са изостанали от времето.

Коя жена е модерна според Вас? Какъв приблизително е нейния тип?

Различната, загадъчната, неординерната и смела във външността и поведението си жена отговаря на моята представа за „модерност” на нежния пол. Ако трябва да давам примери от света на киното и попмузиката – това е Шарън Стоун на младини, Анжелина Джоли – и преди, и сега, Мадона – нонстоп и редица други. Модерни за мен са прочутите модни икони – Марлене Дитрих, Жаклин Кенеди Онасис, принцеса Крейс Кели, принцеса Даяна и т.н.

А кои са характеристиките на модерния мъж?

Комбинацията от физически и душевен чар и всичко онова, което стои зад понятието „юберсексуални мъже”. Примери – Робърт де Ниро, Ал Пачино, Джордж Клуни и др. Изпитвам обаче известни резерви към „мъжки модни икони” от рода на Дейвид Бекъм и Пъф Деди или още Диди…


Из “Вселената Мода”

Кои са Вашите любими чужди и български дизайнери?

Джон Галиано, Аликзандър Маккуин, Карл Лагерфелд, Хюсеин Чалаян, Исей Мияке, Рей Кавакубо, Виктор и Ролф и още доста други. А за българските дизайнери ще ви кажа, когато направите с мен интервю, специално посветено на българската мода…

Как бихте определили новото поколение модни дизайнери? Кои са Вашите фаворити сред тях?

Смели, компетентни, информирани, нетрадиционни…Следя внимателно развитието на млади модни творци като Мария Дойчинова, Биляна и Петър Бипоне, Станислав Петров, Меги Карова, Жени Ковачева, Наталия Живкова, Таня Филиповска, Калина Блажева, Дрина Пашова, Антоанета Долкина, Боян Петрушевски, Йелена Кесич и много други.

Кои са звездите в световен план, които според Вас притежават най-изискан вкус и усещане за мода?

Същите, които характеризирах като модерни жени и мъже.


Из филма на Любомир Стойков за Коко Шанел

Може ли да се говори за любим аксесоар и любим стил на Любомир Стойков?

Не съм маниак на тема мода. Трудно ми е да говоря за предпочитан аксесоар. Все пак – харесва ми да нося слънчеви очила и имам малка колекция, в която доминират оптичните произведения на българската марка „Квят”.

А Вашето определение за стил?

Трайна представа за красота, хармония, модерност и усет за индивидуалност. Стилът издава професионалиста, стилът е белег на гениалността.

Бихте ли споделили няколко трайни субекти, обекти и състояния, които обичате?

В този случай всичко трайно е и тайно!…

Ако приемем, че всеки човек се състои от светлина и мрак, какво е съотношението им при Вас?

Предполагам – фифти, фифти. Т.е. по-равно… И аз не знам… Не мисля, че съществуват хора, които са 100% светлина или пък – другата крайност – 100% мрак. Пък и мракът не е само отрицателна величина. Някои от най-хубавите неща се вършат на тъмно – сексът, например, или пък поетичното мечтание…

Кои са модните тенденции, които приветствате през 2008?

През последните години се уморих да отговарям едно и също на подобни въпроси: няма една-единствена тенденция. Днес модата е толкова плуралистична, демократична и многолика, че наистина има за всекиго по нещо. Като цветове това лято, все пак, доминират бялото, зеленото и синьото… Голяма преднина набра и розовото, както при жените, така и при мъжете… Като цяло приветствам онези тенденции, които сближават човека с природата, с толкова оригиналните мотиви – заемки от пъстрата флора и фауна.

В какво вярвате?

В Господ и в човек. В истината, красотата и доброто. В целта, постигната със справедливи средства.

За какво мечтаете?

За много земни, простички нещица. Нямам грандомански мечти, не съм в плен на гигантски планове нито на неустоиими амбиции. Мечтая си по-често да срещам хора с позитивна енергия, хора, които не злобеят и не завиждат, хора, които щедро даряват околните с ум, добро и красота.

Мнения за Любомир Стойков
 

Проф. д-р Иван Славов: “И ако някой интелектуалец системно, навременно и умело ни приобщава без прекъсване към един от еталоните на висшата култура на Запад – МОДАТА – това безспорно е Любомир Стойков.”
 
Според изкуствоведа проф. Чавдар Попов: “Любомир Стойков е, смея да кажа, най-изтъкнатият познавач у нас на феномена “мода”".
 
Примата на българската попмузика Лили Иванова: “Любо Стойков е мъж мечта!”
 
За художника Греди Асса Любомир Стойков е “царят на модата!”

Проф. д-р Любомир Стойков е университетски преподавател, журналист и консултант.

Роден е на 11 май 1954 година в Стара Загора. Завършил е журналистика в СУ “Св.Климент Охридски” (1979).

Редовен професор в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), СУ “Св.Климент Охридски” и в Националната художествена академия (НХА). Магистър по журналистика и доктор по филология. В УНСС преподава “Връзки с обществеността”, “Култура и масмедии” и “Фирмена култура и комуникация”; във Факултета по журналистика и масова комуникация преподава “Култура и медии” и “Бизнескомуникация”; в НХА преподава “Теория на модата”, “Модата като изкуство и творчество”, “Мода – медии, маркетинг и реклама”, “Модата като спектакъл” и др. Сфера на научните му интереси: култура и масмедии, връзки с обществеността, бизнескомуникация, фирмена култура, култура и мода, имиджмейкрство, лайфстайл журналистика и др.

Културолог, естетик, PR консултант и телевизионен журналист. Автор и водещ на първото българско специализирано седмично модно предаване “Блясък” по БНТ (1994). Автор и водещ на седмичното модно предаване по Нова телевизия “От игла до конец” (1995 – 2003). Автор и водещ на седмичното модно шоу “Чаровната диктаторка” по телевизия “7 дни” (2004 – 2008). Главен редактор на сп. “Мода” (1997).

Главен редактор на електронното списание “Fashion Lifestyle Magazine”. Председател на Академията за мода. Член на Музея за изкуство “Метрополитън” в Ню Йорк. Консултант на парламентарната комисия по гражданско общество и медии.

Съосновател на Асоциацията на имиджмейкърите и специалистите по PR “Имагинес” и член на нейния управителен съвет. Управител на консултантска къща “От игла до конец”. Член на Съюза на българските журналисти. Интервюирал е десетки световни знаменитости в областта на модния дизайн, киното и поп-музиката.

Автор на книгите:

“Управление на връзките с обществеността” (2007), “Теоретични проблеми на модата” (2006),) “Култура и медии” (2006), “Връзки с обществеността и бизнескомуникация” – в съавторство с В. Пачева (2005), “Световната мода – ІІ част – САЩ” (2004), “Световната мода – І част – Англия и Франция” (2000), “Калинография. Разговори със Ставри Калинов” (1998), “Фирмена култура и комуникация” (1995), “Българската реклама” – в съавторство с Г. Гроздев (1995), “Модата: от Нефертити до топмоделите” (1994), “Човекът отвън и отвътре” (1990), “Красотата на общуването” (1984), “Чаровната диктаторка. Калейдоскоп на модата” (1982) и др.

Автор и съставител е на “Алманах на българската мода 2000″ , както и на следващите му емисии, респ. 2001, 2002-2003, 2003-2004, 2004-2005, 2006, 2007 и 2008.

Сценарист и водещ на телевизионните филми-портрети: “Коко Шанел”, “Аликзандър Маккуин”, “Джанфранко Фере”, “Джон Галиано”, “Джорджо Армани”, “Даниел Ещер”, “Емануел Унгаро”, “Живанши”, “Ив Сен Лоран”, “Исей Мияке”, “Кармен Карвен”, “Кензо”, “Кристиан Лакроа”, “Лойд Клайн”, “Мартин Маржиела”, “Мичико Кошино”, “Роберто Кавали”, “Долче и Габана”, “Нино Черути”, “Оливие Лапидюс”, “Пако Рабан”, “Пиер Карден”, “Ханае Мори”, “Джулиън Макдоналд”, “Стела Маккартни”, “Кристиан Диор”, “Жана Жекова”, “Мария Недкова”, “Натали Генова”, “Запрян Маринов” и др.

Автор и продуцент на поредиците:

“Опиянението от свободата” (Кейптаун, 1995), “Прет-а-порте Париж” (Париж, 1995), “Британска мода`96 (Лондон, 1996) и “Британска мода `97″ (Лондон,1997) , “Съкровено видение” (Торонто, 1996), “Декаденс” (Лондон,1997) , “Американски стил`98″ (Ню Йорк,1998), двусерийния филм “Бети Баркли” (Хайделберг,1998) (с оператор Светослав Мечкуевски), “Американска мода 2001 “ (Ню Йорк, 2001) (с оператор Йордан Петков), излъчени в предаването “От игла до конец” с Любомир Стойков по Нова телевизия, както и на много филми и ТВ поредици, излъчени в предаването “Чаровната диктаторка” по телевизия “7 дни”.

Награди:

* за публицистика – на Съюза на българските журналисти (1987);
* за най-добър моден журналист – на Форум “Българска мода” (1996);
* за модна телевизионна журналистика – на “Бритиш Еъруейз”, респ. на представителството в София (1996),;
* за публицистично майсторство – на Свободната академия “Жул Паскин” (1997);
* за модна телевизионна журналистика на “Лауда Еър”, респ. на представителството в София (1997);
* за обективна журналистика по националните въпроси – на ВМРО (2000);
* за издигане на имиджа и престижа на българската мода – годишна награда на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (2006);
* за принос в развитието на българската култура – “Златна книга” и златна значка на Европейския форум на експертите и Академията за международно признати лидери в науката и културата (2007)

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Сцена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

  • zdratch // 6 окт, 2008 //

    Никога няма да престана да се възхищавам на Натали, на всеобхватността на интересите й, на усета й, с който открива твореца у всеки човек, независимо в коя сфера се изявява той, и на диапазона на начетеността й , който й дава лекотата в съставянето на въпросите за поредното интервю. Нейните интервюта откриват нови хоризонти пред читателя, а разнообразието на нагледния материал (снимки, видео-клипове и др.) допълват представите, които публиката си изгражда за интервюираните. Дерзай, Натали!

  • Reni // 19 окт, 2008 //

    “Трайна представа за красота, хармония, модерност и усет за индивидуалност. Стилът издава професионалиста, стилът е белег на гениалността” – много е вярно! Бих се подписала под думите на проф. Стойков!

  • Vihren // 19 окт, 2008 //

    Интервюто с проф. Любомир Стойков ми хареса, защото е интелигентно, задълбочено и посветено на една област, която винаги ме опиянява – модата и красотата! Поздравления и за него, и за Natalie!

Коментирай