Public Republic Art Studio

Public Republic с отвоювано духовно и виртуално пространство

24 август, 2008 от · 1 Коментар

Димитър Боримечков

Art sresta
Снимка: Вячеслав Попов

На 15 август т. г.  в Дома на киното в София се състоя едно много вълнуващо и незабравимо културно събитие за тези, които се интересуват от българското арт съвремие, от българското изкуство и духовност.

На арт срещата бяха представени различни изкуства и жанрове, на която присъстваха изявени творци от културата и изкуството на България и в странство.

Бойко Ламбовски, поет и журналист, сподели: “Public Republic е издание, което ме подкупи с това, че излъчва добра енергия, а неговият редактор — Наталия Николаева е един позитивно светъл човек.

Ще ми се това издание да запази тази енергия и да бъде действително отвоювано пространство отвъд границите и географиите, в което да съхрани така силно уловима работа, наречена българска духовност”.

Ивайло Диманов — поет, журналист и певец, каза:
“Тук сме, защото това наше виртуално списание сбъдна мечтите на Омуртаг и на Симеон Велики… Влезеш ли в него, България се простира не на три морета, а на три океана…”

Зрителите в залата на Дома на киното видяха интересен видеоматериал, в който известният български художник Никола Манев поздрави участниците на фотоконкурса “Модерни времена”:


Никола Манев за Public Republic

“Сърцето ме боли, че няма да мога да присъствам физически. Но с мислите, с погледа, с чувствата съм до вас и за вас. Убеден съм, че това ще бъде прекрасен конкурс и желая голямо
бъдеще на това издание и лично поздравявам Наталия Николаева с тази великолепна инициатива.

Имаме нужда от такива духовни събития в една епоха, когато всички сме застрашени. Но убеден съм, че такива хора ще изведат българската чувствителност и талант на преден план”.

Поздравителен адрес до участниците на арт срещата изпрати проф. Милена Кирова, в който, в частност, тя пише: “…Имам предвид интернет възможността да общуват едновременно много
хора от много държави, обединени от желанието си да знаят един за друг. Public Republic е пионер в създаването на интеркултурното пространство.


Приветствено слово на проф. Милена Кирова

Вече две години неговите основатели влагат много усилия и ентусиазъм, за да го превърнат в място, където всеки може да се срещне с културата на днешна България. Public Republic
не просто представя и изразява културата, то прави култура. И така представя новаторска част от днешна България…”.

Концертната част беше интересна, оригинална и максимално доближена до зрителя на арт събитието. Бяха прочетени текстове от творчеството на Ваня Станчева, Роза Боянова, Керана Ангелова, Николай Гудеров, Димитър Ангелов и от други автори от интересния редакторски и авторски екип, съпроводени от прекрасна музика.

А поетите Божана Апостолова /издател на Издателска къща “Жанет 45″ в Пловдив/ и Ивайло Диманов прочетоха свои стихотворения.


Божана Апостолова изпълнява “Не е грип” и приветствено слово към Public Republic

И. Диманов изпълни и няколко песни.

Вълнуващ момент от арт срещата в Дома на киното бе обявяване резултатите и награждаването на победителите във фотоконкурса “Модерни времена”. Фотографиите бяха оценени от

Международно жури с председател, академик Никола Манев. Конкурсът бе анонимен. Първата награда спечели фотографът Светлан Стефанов.

Ето какво той сподели: “Благодаря на уважаемото жури, че е съзряло нещо в моите работи, което е целта на всеки творец — творението му да получи представяне пред публика и да се получи някакъв резонанс. Явно се е получил този резонанс и моята
задача е изпълнена”.

Името на наградената за второ място е Антония Маринова. Две трети награди получиха Лидия Кулекова и Стилиян Стойчев.

“Това са снимки на красивата природа, на мода, на експериментите, дори и на голо тяло. Хиляди думи се равняват на едно изображение, на една картина” –, каза г-н Папакочев, член на
авторитетното международно жури на фотоконкурса “Модерни времена”.

Нека пожелаем на електронното издание Public Republic, на неговите редактори и автори нови творчески срещи, нови приятни и вълнуващи мигове в реалния свят, както и във виртуалното пространство.

Рубрики: Frontpage · Сцена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Wright // 29 апр, 2011 //

    Чудесна е възможността личностното мнение на всеки пишещ и четящ, от ефирно да се превърне във виртуално.
    Посредством Public Republic – обществеността и нейното светоусещане се обогатяват и осмислят чрез споделянето на вижданията на всеки от нас за нещата които ни интересуват!
    Public Republic is media with films, pictures & books – the field when text corresponding …

Коментирай