Public Republic Art Studio

Пожелания за абитуриенти

19 май, 2008 от · 1 Коментар

Птици пред полет

На изпроводяк – вместо напътствие при завършване на училище

Abiturienti
Снимка: zuan

Само след няколко дни е абитуриентската ви вечер. Ще бъдете тържествени и тръпни като никога, загрижени и радостни, уверени и плахи…

Птици пред полет!

В началото на вашия житейски път ще останете ли верни на мечтите си? С надеждите си светли ли ще потеглите? Ще поднесете ли в дар на хората благословената си чиста младост, задето са ви грели в студени дни с вяра, задето са подкрепяли слабостта ви с добрина, задето са ви дали светлина от своя поглед?

Zavyrshvane na uchiliste
Снимка: zuan

Птицо пред полет!

В началото бе Той. Спомняш ли си за него сега? С напрегнатия ритъм на сърцето си съзираш ли го? Ти не говориш. Той също. Докоснал те е с ласкави, загрижени очи: “Колко си пораснала!.. Колко си хубава!.. Колко си чудна!..” А ти все така без думи му отвръщаш: “Колко си незабравим!..”

И сред настъпилата тишина в залата, под блясъка, създаден от множество изкуствени слънца, вие ще разговаряте с него, учителя – най-истинското слънце! Ще разговаряте вече като равни, като за последен път, като пред път. Без заучени слова. Без дефиниции. Без формули. Така се говори в свещени мигове!

“Повярвахме ти, – ще му кажете вие. – Отнасяме със себе си част от твоите заръки, от топлината на сърцето ти, от младостта ти…”
“Вярвам ви, – безмълвно ще прошепнат устните му. – Желая ви вяра в живота!”

И вие отново ще откривате в усмивката на тези устни строгостта учителска и вярата човешка. И онази чиста светлина, която ще ви изпълва в този миг.

Започнахте преди години с А… Б… В… Спомняте ли си? Бавно и търпеливо ви поведе той в науката, както внимателно и грижливо птица учи малките си да летят, както ласкаво и нежно майка подава длан на рожбата си за първа крачка… Спомняте ли си?

Abiturientska vecher
Снимка: zuan

И ето, вече сте готови за път. Пред вас са нови брегове, познанства и приятели…
Благословен да е трепетът на всичко чисто и прекрасно, изпълнило душите ви! Благословена да е щастливата ви младост, устремена напред!

На път! В името на хората!
Защото всичко, което сте, вие дължите на тях! И затова им принадлежите!

Рубрики: Frontpage · Графити

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Emiliya Avginova // 19 май, 2008 //

    Да, госпожо Станева, спомням си и аз, но ми беше по-скоро тъжно, отколкото хубаво …. Напусках нещо познато и сигурно – училището, а не можех да надникна в неизвестното… Този страх, разбира се, винаги го има, когато човек си тръгва отнякъде и, когато не знае къде отива. Но ние отиваме все пак при хората. Това е нашето предназначение, заради което се чувствам пълноценен човек и не съжалявам, че вървя точно по ТОЗИ път!Ние наистина дължим всичко на хората и ще им принадлежим! Вяра и успех в живота на всички!

Коментирай