Public Republic Art Studio

Фотографията – глътка въздух и бягство от реалността

5 май, 2008 от · 8 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю с фотографа Иван Савев

Ivan Savev

Иван Савев е млад и вдъхновен фотограф и естет, чийто творби очароват с изразителността и простотата си.

Не случайно любимата мисъл на автора, която отразява неговото виждане към света, хората, изкуството и снимането е: “Красотата е когато няма нищо излишно, никакви украси”.

След като се потопихме в атмосферата на детската душа в черно-белите фотографии на Иван, предлагам да се срещнем с него в моето виртуално интервю и за пореден път да се докоснем до естествената и непосредствена красота на снимките му.

Снимка на Иван Савев

Какво означава за теб да се занимаваш с фотография?

Бих казал всичко. Като това човек да може да лети, въпреки че няма криле. За мен е всичко – глътка въздух, едно бягство от реалността, но и начин на изразяване.

Snimki na Ivan Savev

Имаш ли други любими изкуства освен фотографията и кои са те?

Разбира се, най-вече живописта, от която взаимствам похвати и идеи, също така и киното – режисурата и операторското майсторство, защото има моменти и филми, където и режисурата и начинът на движение на камерата са едно истинско изкуство. :)

Snimki na Ivan Savev

Кога започна да се занимаваш с фотография?

На 13-ти февруари 2006 г. за първи път се сдобих с цифров апарат, и знаех единствено бутона On – OFF, не знаех какво е бленда, скорост, автофокус, фокусно разстояние, правило на третините, баланс на бялото, дори TIFF и RAW бяха непознати неща за мен. Оттогава започнах с четене, снимане, и огромно желание, и все още продължавам така, макар сегашният ми апарат – Panasonic FZ30 вече да ме ограничава малко или много, и да имам нужда от DSLR и добри обективи.

Snimki na Ivan Savev

Имаш ли любими теми и мотиви в твоите фотографии?

Да. Определено. Винаги обичам да включвам слънчевите лъчи, когато е възможно и смислено, да композирам така, че да няма нищо излишно по възможност, и всеки дребен детайл да допринася за общата композиция. Обичам перспективата и дълбочината. Не винаги е възможно, но когато успявам, се гордея с резултатите.

Snimki na Ivan Savev

Обичам също така да използвам много “игра със светлината” – т.е. сенки, светлосенки и слънчевите лъчи, да избирам цветовете и гамата както един художник прави, за да може съчетанието да е по мой вкус и начин на виждане, да не е прекалено шарено, да не е разсейващо, и не рядко да преобладават само от 2 до 3 основни цвята, но въпреки това изображението да е цветно.

Снимки на Иван Савев

Любимите ми мотиви са портретите – младежките, изразителните и непринудените лица, други любими мотиви са ми пейзажите с планини, възвишения и водоеми.

Snimki na Ivan Savev

Може ли да се говори за вдъхновение при фотографията и какво те вдъхновява теб лично?

Да, разбира се, че може да се говори. Трудно е да се сетя какво точно ме вдъхновява, различно е, може да е песен, клип или филм, човек, или просто нещо, което в момента съм видял и ми е харесало.

Snimki na Ivan Savev

Цветни или черно-бели фотографии предпочиташ да правиш и защо?

Зависи от мотива и настроението ми, както и от композицията. Много ценя черно-бялата фотография, защото е изчистена, опростена, и засилва дълбочината на идеята в кадъра, но също така ползвам и цветни изображения, въпреки че почти винаги ги засилвам в дадена цветна гама – топла например, дотолкова, че преобладават топли или студени цветове, без да се натрапват и разсейват.

Snimki na Ivan Savev

Какво те предизвиква да направиш една снимка?

Ако е портрет – желанието, когато видя даден човек да му направя портрет, да „внедря” душата му, или настроението му в кадър отвъд време и мода, да „открадна” миг и да го съхраня в кадъра.

Ако е пейзаж – желанието да съхраня атмосферата и начина, по който се чувствам и виждам мястото, където съм и което искам да заснема.

Snimki na Ivan Savev

По какъв начин твоите фотографии изразяват твоята житейска философия?

За мен всяка фотография е запечатен миг от мое настроение, начин на виждане и усещане на света около мен.

Snimki na Ivan Savev

Какво ти дава фотографията като емоция и изживяване?

Наслада. Удовлетворение, когато резултата е добър и стремеж към усъвършенстване, когато резултатът е посредствен. Усещане, че създавам нещо нетленно и фино и пресъздавам света, както го виждам и чувствам.

Snimki na Ivan Savev

Промени ли се твоето светоусещане, откакто откри удоволствието да правиш снимки?

И да и не. Макар от скоро да снимам, смятам, че погледа и желанието за фотографиране го имам от много отдавна. И макар да съм любител, сега виждам все по-често света под формата на композиция, ракурс, светлина и осветление, а част от хората – като подходящи за модели. :)

Snimki na Ivan Savev

Какво съдържа една фотография, направена от теб?

Две неща – Душа, когато е портрет, и Атмосфера – когато е пейзаж.

Snimki na Ivan Savev

Имаш ли планове, свързани с фотографията?

Да, толкова много – и далечни и близки, надявам се всеки един от тях да се осъществи някак един ден. На първо време бих се радвал да се сдобия с DSLR и обективите от които имам нужда. В малко по-далечен план – да се занимавам професионално с фотография и режисура.

Snimki na Ivan Savev

За какво мечтаеш?

Страхотен въпрос. За много неща мечтая. Мечтая да стана добър фотограф и кинорежисьор. Един ден да заснема един различен и истински филм за живота на „Оливър Туист”, такъв какъвто няма, и които да е достатъчно показателен.

Snimki na Ivan Savev

Snimki Ivan Savev

Snimki Ivan Savev

Snimki Ivan Savev

Snimki Ivan Savev

Snimki na Ivan SavevИван Митков Савев е роден на 15 април 1985 г. в гр. Плевен. Живее в гр. Славяново, община Плевен.
Средното си образование завършил през 2003 г. в СОУ „Христо Ботев” гр. Славяново.
От юни 2003г. работи в Читалище „Паисий Хилендарски” като Аналитик компютърни системи и мрежи. С фотография се занимава от февруари 2006 г.

Снимки: Иван Савев

Интервюто направи: Наталия Николаева

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Сцена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

8 Kоментара за сега ↓

 • Mia // 5 май, 2008 //

  Стана ми любопитно, че Иван Савев гледа на фотографията като на бягство от реалността. В началото се озадачих, но когато правенето на снимки се прави с любов и посвещаване, както е в случая – тогава може да се говори за изкуство и бягство от действителността.

  Хубави снимки и пейзажи безспорно!

 • Alberta // 5 май, 2008 //

  Красиви снимки. Навяват ми спомени за детството – черно-бели телевизори, спокойствие, свобода, непреходност, чистота. И още много… :)
  Успех!

 • Jade // 24 май, 2008 //

  Съвсем случайно попаднах на тази статия и понеже засяга въпрос, върху който скоро разсъждавах реших да напиша коментара си.
  Аз също се занимавам с фотография, макар само на любителско ниво. Винаги ме е привличала и продължава да е така. Обичам фотографии, които “говорят” и имат идея, такива които ти създават настроение и можеш само с един поглед да се докоснеш до усещането на автора им.
  В същото време обаче съм се хващала как понякога гледам на света като на фотография, представям си го двуизмерен и вписан в размерите на кадъра, понякога дори се опитвам да погледна от ъгъла, който би бил най-подходящ за заснемане.
  И скоро се запитах дали с това не се ограбвам всъщност. Дали не пропилявам моментите в които вместо да се наслаждавам на една гледка и да я усетя напълно не пропилявам тази възможност в търсенето на ъгли и избора на скорост и бленда.
  Да, хубаво е да можеш да избягаш от реалността и всеки намира свои начини да го прави, но въпреки любовта ми към фотографията смятам, че това не е моят начин.

  Иване, поздравявам те за амбицията и таланта, който си открил и влагаш в това изкуство. Пожелавам ти много успехи и се радвам, че това наистина е твоят начин да летиш без криле!

 • Иван Савев // 28 май, 2008 //

  Благодаря много на всички!
  Благодаря Ви!

 • stefkata // 13 юни, 2008 //

  Много ми харесват снимките. Особено тези на дърветата и морето.

 • nezvan // 14 юни, 2008 //

  Когато един художник е не само талантлив, т.е. с вроден вкус, но и умен и развиващ интелекта си, шансовете се удвояват, успехът предстои. Повечето от снимките на Иван – и черно-бели, и цветни (бих ги нарекла “цветни фотографски графики”) – ми допадат, някои дори ме трогват, а други щастливо ме удивляват: напр. кадъра с врабчетата, кацнали върху обсипани в снежни цветове клончета… А отговорът на Иван за съдържанието на фотографията – “Душа, когато е портрет; и Атмосфера, когато е пейзаж” – е образцов в простотата си, готов да бъде цитиран. Или изречението му, че творейки фотография, създава “нещо нетленно и фино” е изящно мъдро. На добър час в Този прекрасен свят, който никога не е същият!… Светът на фотографията.

 • Tania Dekova // 5 авг, 2008 //

  Чудесно,бъди здрав и развивай таланта си да запечатлиш мигове от живота,който тече покрай нас и винаги е различен и не се повтаря.Браво!

 • Anime Boy // 16 ное, 2008 //

  Приятелю , радвам се , че познавам човек като теб .
  Не спирай да поемаш вълшебната глътка въздух , която дава смисъла на живота ти .

Коментирай