Public Republic Art Studio

Великденските зайци

25 април, 2008 от · 6 Коментара

Откъде са се взели великденските зайци

Zaek

Освен с традиционните козунаци и яйца, магазинните щандове са пълни и с великденски зайчета – най-различни по естество и опаковки. От шарени по-шарени.

Shokoladow zaek

Великденският заек като задължителен атрибут за Възкресение Христово възниква първоначално в Западна Европа и Съединените щати. Днес е популярен и у нас, но като че ли не знаем защо.

Корените на тази традиция са дошли от времето още преди християнството. Древните смятали заека за символ на плодовитостта. Животното олицетворявало новия живот, който се заражда през пролетта. Като елемент на великденския празник, за първи път заекът се появява в Германия.

Zaek i cvete

За тези празнични животинчета се заговорва още през 16 век, но едва през 19-ти се правят сладки зайчета, изработени от тесто и захар. Немските заселници пренесли традицията и в Америка. Това били първите емигранти в Пенсилвания през 18 век.

Velikdenski zaek

Една от най-интересните легенди, свързани с дългоушкото е следната:

Когато водели Христос към Голгота, за да бъде разпнат, в тълпата бил и Симеон от Кирина с двете си деца. Единият му син – Руфус носел със себе си зайче. По едно време кръстът паднал на земята. След малко се чул детски писък. Оказало се, че кръстът затиснал зайчето и то умряло. Трогателният плач на момчето накарал Иисус да се обърне и въпреки мъките си докоснал животинчето, като му направил кръстен знак. Зайчето оживяло и изплашено побягнало.

Zaiche

Скоро обаче то се появило под кръста на разпнатия Христос. Когато вечерта учениците отишли да вземат тялото на Спасителя, то още било там, а очичките му били червени от мъка и сълзи. Това зайче хората нарекли Великденски заек.

Dete i velikdenski zaek

Според друга легенда пък, появата на зайците на празника се свързва с английското наименование EASTER, което произхожда от името на саксонската богиня на луната – EOSTRE. А някои древни художници от Далечния изток, изобразявали луната с тичащи по нея зайци, незнайно защо.

VelikdenВълнението на дечицата около появата на великденските зайци на празника е също толкова голямо, колкото и това към Дядо Коледа.
Дори някои вярват, че ако са послушни зайчето ще им остави кошничка, пълна с лакомства и шарени яйца.
Но първо тя трябва да се намери из градината, скрита в храст или в цветя.
Пожелавам на всички читатели на Public Republic весели Великденски празници!

Снимка: magnificent momma

Снимка: bubbabyte

Снимка: sugar CelineM

Снимка: ddam redhead

Снимка: jck in the box

Снимка: eurodrifter

Снимка: cyclequark

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

6 Kоментара за сега ↓

 • Marta // 25 апр, 2008 //

  Беше ми интересно. Занимателно и цветно четиво :)

 • Angie // 25 апр, 2008 //

  Моята дъщеря е във възторг от интересното материалче за Великденските зайци, на мен също ми беше любопитно да науча нещо ново за тази традиция. А снимките са както винаги разкошни!

 • Краси // 23 мар, 2009 //

  Много любопитна и интересна публикация! Браво!

 • jana // 8 яну, 2010 //

  velik den

 • ели // 3 апр, 2010 //

  много са сладки особено онези ушички розовите и сините.много е сладко и зайчето :D

 • niki // 12 яну, 2011 //

  mn mi haresa :)

Коментирай