Public Republic Art Studio

За да уловя най-интересния и различен миг

10 март, 2008 от · 8 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю с младия фотограф Стефан Балеев

Stefan Baleev

“Всяка отделна творба е частица от моето сърце”
Antonio Marras

Стефан Балеев е само на 16 години, но когато разглеждам снимките на този млад фотограф имам чувството, че всяка една от тях е частица от сърцето му и събира в себе си динамика, съдържание и емоционално случване.

След нашето виртуално пътешествие през есенното многобагрие и зимната красота идва ред на пролетното настроение и емоция, предадени чрез неговите творби, както и на моето интервю със Стефан.

С него си говорим за чудото на фотографията, за вълшебството на пейзажните снимки и за драматизма на запечатаните кадри от обектива му.

Фотографията изкуство ли е според теб?

Фотографията е най-голямото изкуство в момента. Добрата картина се прави месеци, добрият кадър се прави за част от секундата, но и за двете се иска много усилие.Това е нещо, изискващо много търпение, естетика и чувство. Малко са хората, които притежават всичките тези качества.

Ranna prolet
Снимка: Стефан Балеев

Как откри фотографията като твое любимо занимание?

В началото го взех на шега, но един ден на разходка с майка ми видях шуменския паметник, осветен по много интересен начин от залязващото слънце и реших да направя един бърз кадър.

След като се прибрах в къщи пуснах снимката на фотошоп (с който се занимавам отпреди да почна със снимането) и взе, че се получи много добър резултат и реших да пусна снимката в сайт, за да видя мнението на хората. Нямах голям успех с тази снимка, но от тогава започнах да пускам редовно фотографии и получавах все повече и повече гласове, които ме нахъсваха да правя все по-добри снимки.

Какво е мястото на фотографията в твоя живот?

Заема доста голямо място в живота ми, дори прекалено. Мисля, че не отделям достатъчно време на близките си. Няма обаче как да не прекарвам голяма част от времето си в снимане след като съм решил да стана добър в това, което правя. При всички е така.

Кои са любимите ти теми и мотиви?

Драматизмът в снимките въздейства винаги най-много и когато имам възможност да направя такъв кадър, гледам да го “разкажа” по най-чувствения начин. И този, който наблюдава снимката, да вникне дълбоко в съдържанието й.

Znam che ste doidesh
Снимка: Стефан Балеев

Какво предпочиташ да снимаш – човешки лица или природни картини?

Преди да почна да снимам репортажно не намирах нищо интересно в това, да направя снимка на някой, който прави нещо различно от другите. Но сега правя точно това. Наблюдавам постоянно хората и действията им, за да уловя най-интересния и различен миг в цялата ситуация.

Пейзажите са нещо вълшебно, което те кара да мечтаеш и да изпитваш различни чувства. Пред репортажната фотография поставям художествената. Още от малък любимото ми нещо за рисуване бяха пейзажите и сега не изневерявам на стила си. Една много мъдра мисъл:

Природата от суета е сътворила човека, за да има кой да я съзерцава, а фотографите са богоизбраните измежду всички хора за тази цел!

Maiskite bagri
Снимка: Стефан Балеев

Кое е най-голямото предизвикателство за теб във фотографията?

Всеки фотограф се стреми да изкара най-добрия кадър от дадено събитие. Това е едно наистина голямо предизвикателство като се има предвид, че всичко става за много малка част от времето. Трябва винаги да си нащрек, за да не изпуснеш това, заради което си там.

Наскоро гледах снимки от различни трагедии по света, една от които войната в Ирак и бях ужасен, но вдъхновен от снимките, които видях. Кадри, изпълнени с динамика, страх, болка, страдание…

Истинската фото журналистика е голям риск и предизвикателство, което истинският фотограф поема. Само той знае защо го прави. Разбира се, че го правят заради пари, но главно заради самите фотографии, поне аз бих го направил заради това.

Polyhyt na sutreshniq vqtyr
Снимка: Стефан Балеев

Имаш ли любими фотографи и кои са те?

Шуменецът Ивайло Сакелариев е един от моите идоли. Много се радвам, че успях да се запозная с него. Печелил е много международни конкурси. Смея да кажа, той е най-добрият фотограф, занимаващ се с актова фотография в света в периода 2003-2006 година.

Кой е най-големият ти успех досега в областта на фотографията?

Наградата от Международния фотосалон.

Би ли се занимавал професионално с фотография и защо?

Защо ли? (не отговорих дали бих се занимавал, защото вече го правя и да не го правих мисля, че е ясно :) ) Не се виждам в нищо друго, освен като фотограф. Това за мен е велико нещо, което бих правил до края на живота си, изпитвайки удоволствие.

За какво мечтаеш?

Мечтая да стана много добър фотограф, човек и баща.

Pytuvam
Снимка: Стефан Балеев

Стефан Балеев е роден в гр. Шумен на 21 март 1991 г.
Завършва училище ОУ “Райна Княгиня” в гр. Пловдив и се занимава с изобразително изкуство. Учи в паралелка “Изкуство” в СОУ “Сава Доброплодни” гр. Шумен. В Пловдив и в Шумен получава няколко грамоти за доброто си представяне в конкурси по рисуване.
След 3 години усилено рисуване решава, че трябва да се хвана с нещо ново и това нещо е фотографията.

На 15 години изпраща снимка на вестник Шуменски Показател, която е пусната на първа страница за първия брой на 2007 година. Печели конкурса “100 години от смъртта на Емилиян Станев”. На 15 август 2007 започва да работи за като единствен фоторепортер на Шуменски Показател. Снимка на възстановка на Шуменската крепост се появява във вестник Новинар.

Първата самостоятелна фото изложба – “Сезонен кръговрат” на Стефан Балеев е на 23 октомври в регионална библиотека Стилиян Чилингиров.

Участва в един от много престижните конкурси в света организиран от ФИАП (международната федерация за фотографите артисти), организиран за първа година в България – Международен фото салон, гр. Варна. Получава наградата за дебют.

Сега е на 16 години в 10 клас и продължавам да снима за вестник Шуменски показател.

Интервюто направи: Наталия Николаева

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Сцена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

8 Kоментара за сега ↓

 • Emiliya Avginova // 10 мар, 2008 //

  Здравей Стефане,
  бих ти казала само: Не спирай да се занимаваш с фотография! Това, което правиш, е равносилно на писането на красив бял стих. Успех!

 • Victor // 10 мар, 2008 //

  Респект, Стефане, към теб и твоята фотография и към факта, че толкова млад вече знаеш с какво искаш да се занимаваш и че следваш мечтите си и интересите си. Винаги съм се възхищавал от хората, които съумяват да превърнат любимото си хоби или занимание в професия и разбира се, се развиват. Много успехи ти желая!

 • Silvia // 11 мар, 2008 //

  Здравей, Стефане !

  Моля, изпрати един mail или GSM за връзка с теб!

  Поздрави

  Силвия

 • Ironman // 12 мар, 2008 //

  Браво, много хубави снимки! Пожелавам ти, Стефане, да запазиш нахъсаността си и желанието да правиш нещата, ентусиазма и ететическото си чувство и да не се спираш пред евентуалните трудности, а тях ги има за всеки човек на изкуството.

 • Stefan Baleev // 15 мар, 2008 //

  Благодаря на всички за хубавите думи!!!

 • Моника // 18 мар, 2008 //

  Талант!

 • Stefan Baleev // 1 май, 2008 //

  Моята поща: [email protected]
  skype: drippl3-sh

 • Илияна // 20 юни, 2009 //

  леле о.О .. браво :)

Коментирай